Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Champions League-lottning idag

Ikväll lottas gruppspelet för den här säsongens Uefa Champions League. United är som vanligt placerade i den första seedningsgruppen, inför lottningen som börjar klockan 17.45. Lottningen visas på Eurosport, Viasat Fotboll (HD) och Viaplay.

Seedningsgrupp 1

Bayern München (regerande mästare), Barcelona (spanska mästare), Chelsea (trea i England), Real Madrid (tvåa i Spanien), Manchester United (engelska mästare), Arsenal (fyra i England), Porto (mästare i Portugal), Benfica (tvåa i Portugal)

Seedningsgrupp 2

Atletico Madrid (trea i Spanien), Shakhtar Donetsk (ukrainska mästare), AC Milan (trea i italien), Shalke 04 (fyra i Tyskland), Olympique Marseille (tvåa i Frankrike), CSKA Moskva (ryska mästare), Paris Saint-Germain (franska mästare), Juventus (italienska mästare)

Seedningsgrupp 3

Zenit (tvåa i Ryssland), Manchester city (tvåa i England), Ajax (holländska mästare), Borussia Dortmund (tvåa i Tyskland), Basel (schweiziska mästare), Olympiacos (grekiska mästare), Galatasaray (turkiska mästare), Bayer 04 Leverkusen (trea i Tyskland)

Seedningsgrupp 4

København (danska mästare), Napoli (tvåa i Italien), Anderlecht (belgiska mästare), Celtic (skotska mästare), Steaua Bukarest (rumänska mästare), Viktoria Plzen (tjeckiska mästare), Real Sociedad (fyra i Spanien), Austria Wien (österrikiska mästare)

Precis som har varit fallet under ett antal år är det 32 lag som är med i lottningen, sedan de sista lagen bekräftats efter veckans playoffspel. De 32 lagen är indelade i åtta seedningsgrupper, baserat på tidigare resultat i turneringen.

Lottningen är tämligen rättfram, de 32 lagen ska delas in i åtta grupper om fyra lag. Lag från samma seedningsgrupp kan inte mötas och lag från samma land kan inte mötas.

Det finns dock ytterligare regler som komplicerar det hela en aning. Varje spelomgång fördelas på två dagar, där hälften av grupperna spelar sina matcher på tisdagen och hälften på onsdagen, alternerande omgång för omgång. Här gäller att i de fall fler än ett lag från samma land är med i turneringen fördelas dessa klubbar så att så få lag från samma land som möjligt spelar på samma dag (dvs. att då England har fyra lag i turneringen placeras två av de engelska lagen på den ena halvan och de andra två engelska lagen på den andra halvan). Vidare gäller att lag från samma stad hålls isär så långt det är möjligt.

Austria Wien är den enda nykomlingen i årets turnering. Manchester United är den klubb som har deltagit i turneringen flest gånger.

United är femteseedade. Bayern München är automatisk förstaseedade som regerande mästare, därefter följer Barcelona, Chelsea och Real Madrid. Även Arsenal är engelsk representant i den första seedningsgruppen. Manchester city hittas dock först i den tredje seedningsgruppen.

Under lottningen kommer också Uefa att utse förra säsongens bästa spelare i Europa.

Lottningen börjar klockan 17.45 och visas på Eurosport, Viasat Fotboll och Viaplay.