Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Landslagskollen: Van Persie sköt Holland till Brasilien

Landslagsuppehållets osköna nuna har gjort sitt för den här gången och nu kan vi se fram emot sju Unitedmatcher på drygt tre veckor. Innan vi återvänder till klubblagsfotbollen ska vi dock summera hur det gick för Unitedspelarna i gårdagens landskamper.

A-landslag

 • Belgien: Fellaini
  6/9 Skottland (b) 2-0 MF 68 min, varnad
 • Chile: Henriquez
  7/9: Venezuela (h) 3-0 AH in 84 min
  10/9: Spanien (n, TR) 2-2 AH avbytare
 • Ecuador: Valencia
  6/9 Colombia (b) 0-1 AV 90 min
  10/9 Bolivia (b) 1-1 AV 90 min
 • England: Carrick, Cleverley, Smalling, Welbeck, Young
  6/9 Moldavien (h) 4-0 DW 90 min, 2 mål, varnad, MC, TC, CS, AY avbytare
  10/9 Ukraina (b) 0-0 TC in 87 min, AY in 68 min, MC, CS avbytare, DW avstängd
 • Frankrike: Evra
  6/9 Georgien (b) 0-0 PE 90 min
  10/9 Vitryssland (b) 4-2 PE avbytare
 • Holland: Van Persie
  6/9 Estland (b) 2-2 RP 90 min, 1 mål
  10/9 Andorra (b) 2-0 RP 90 min, 2 mål
 • Japan: Kagawa
  6/9 Guatemala (h, TR) 3-0 SK 75 min, 1 assist
  10/9 Ghana (h, TR) 3-1 SK 85 min, 1 mål
 • Mexiko: Hernandez
  7/9 Honduras (h) 1-2 JH in 69 min
  11/9 USA (b) 0-2 JH 90 min
 • Nordirland: Evans
  6/9 Portugal (h) 2-4 JE 90 min, 1 assist
  10/9 Luxemburg (b) 2-3 JE 90 min
 • Portugal: Nani
  6/9 Nordirland (b) 4-2 NA in 55 min
  11/9 Brasilien (n, TR) 1-3 NA 90 min

VM-kval om inte annat anges.

Spellediga

 • De Gea, Lindegaard, Rafael, Anderson, Fabio, Buttner (inte uttagna)
 • Ferdinand, Giggs, Vidic (slutat)
 • Jones, Rooney, Fletcher (skadade)

Ungdomslandslag

 • England U21: M Keane, Lingard, Powell, Thorpe, Zaha
  5/9 Moldavien (h) 1-0 MK 90 min, WZ 90 min, JL, TT, NP inte uttagna
  9/9 Finland (b) 1-1 MK 90 min, WZ 76 min, 1 assist, varnad, JL, TT, NP inte uttagna
 • Belgien U21: Vermijl
  5/9 Italien (b) 3-1 MV 90 min
  9/9 Nordirland (h) 1-0 MV 90 min
 • England U19: Pearson, Wilson
  5/9 Estland (b, TR) 6-1 BP 90 min, JW 64 min, 1 mål
 • Schweiz U19: Janko
  6/9 Rumänien (b, TR) 3-2 SJ 45 min, 1 assist
  8/9 Rumänien (b, TR) 4-0 SJ 90 min, 1 mål

EM-kval om inte annat anges.

Holland VM-plats var i praktiken redan klar. Nu är den även klar i teorin. Detta sedan Holland vunnit i Andorra samtidigt som Rumänien förlorade mot Turkiet. För Holland blev det möjligen en lite svårare resa än planerat i Andorra. Hemmalaget stretade emot bra mot en överlägsen motståndare. Efter en mållös första halvlek tyckte dock Robin van Persie att det fick vara nog och dunkade in ett par mål i inledningen av andra halvlek. Van Persies två mål blev de enda i matchen och Holland säkrade alltså en biljett till Brasilien.

Det engelska landslaget toppar alltjämt sin grupp efter att ha spelat 0-0 i Ukraina. Resultatet får ses som en gigantisk framgång för engelsmännen sedan inte en enda Unitedspelare fått plats i startelvan. Danny Welbeck, avstängd, och Wayne Rooney, skadad, hade alldeles säkert varit med i startelvan men att Michael Carrick placerades på bänken kan inte skyllas på annat än att förbundskapten Roy Hodgson inte har tillräcklig kompetens för sitt jobb. Två Unitedspelare fick lite speltid i slutet av matchen då Ashley Young blev inbytt mitt i den andra halvleken och Tom Cleverley kastades in då England kämpade febrilt för att rädda sin poäng. Chris Smalling satt på bänken hela matchen.

England leder som sagt fortfarande sin grupp. VM-platsen är dock långtifrån säkrad och det är inte uteslutet att England inte ens når playoff. Då två matcher återstår har England endast tre poäng ner till fjärdeplacerade Polen. Det positiva för England är att man har två hemmamatcher kvar. Det negativa för England är att man sannolikt behöver vinna båda matcherna och att man ställs mot kvalificerat motstånd i form av Montenegro och Polen. Om inte Hodgson skärper sig och satsar på Unitedspelarna tänker åtminstone undertecknad hoppas att missar VM.

Patrice Evra fick sitta på bänken och som ett brev på posten kom ett par baklängesmål för det franska landslaget. Nu vann man ändå i Vitryssland med 4-2 och playoffplatsen tycks vara en formalitet. Evras landslagsöde är svårtolkat. Han spelar ibland och han bänkas ibland.

Antonio Valencia spelade, förstås, hela matchen då Ecuador fick med sig oavgjort i Bolivia. Samtidigt satt Angelo Henriquez på bänken då Chile fick oavgjort mot Spanien i Schweiz. Med två matcher kvar i det sydamerikanska kvalet slåss Chile (24 poäng), Ecuador (22) och Uruguay (22) om de två sista direktplatserna. I nästa omgång ställs Ecuador mot Uruguay och i den avslutande omgången tar Chile emot Ecuador. Det är alltså upplagt för dramatik, även om förloraren har en räddningsplanka i form av playoffspel mot Jordan.

Om Henriquez och Valencia har goda chanser att nå VM är dock läget mycket prekärt för Javier Hernandez Mexiko. USA blev en övermäktig motståndare i Columbus och Mexiko är, efter tre raka förluster, helt plötsligt femma i gruppen. I nästa omgång tar Mexiko emot Panama och då måste det bli seger för att VM-drömmen ska leva vidare. USA, där Chris Woods agerar målvaktstränare, är VM-platsen emellertid klar.

Shinji Kagawa spelade 85 minuter och sköt ett mål när Japan vann mot Ghana. David Moyes rapporteras ha missat matchen p.g.a. problem med navelludd.

Eftersom långa resor är onödiga satte sig Portugal på ett plan till USA för en meningslös träningsmatch mot Brasilien. Nani spelade hela matchen men Brasilien vann ändå. Den stora besvikelsen för portugiserna utspelade sig dock några timmar tidigare då Ryssland vann mot Israel och tog över ledningen i VM-kvalgruppen. Playoffspel ser ut att bli Portugals lott.

Nordirland fortsätter att göra ett uselt VM-kval. Mäktiga Luxemburg blev förstås för svåra, trots att Jonny Evans spelade hela matchen.

Englands U21-landslag led av för få Unitedspelare-syndromet och fick bara 1-1 i Finland. Michael Keane spelade hela matchen. Wilfried Zaha, som förstås borde spela i a-landslaget, spelade från start och låg bakom kvitteringsmålet. När Wisdom blev utvisad offrades dock Zaha och Englands möjligheter att vinna matchen försvann. I ett fullständigt obegripligt beslut av förbundskapten Gareth Southgate placerades Nick Powell, Tom Thorpe och Jesse Lingard på läktaren.

Belgiens U21-landslag går dock bättre och Marnick Vermijl var mest troligt bäst på planen då Nordirland besegrades. Belgien har nu tre raka segrar och lyckas man bara övertala Adnan Januzaj att ta på sig den röda landslagströjan torde ett EM-guld 2015 vara en formalitet.

Saidy Janko har firat sitt Unitedkontrakt med att göra sina två första U19-landskamper. I den andra, i söndags, spelade han hela matchen och gjorde ett av målen då Schweiz vann med 4-0 i Rumänien. Enligt Google Translate spelade Janko ”Rätt utanför MF-spelare”.


Källor: Manutd.com, Soccerway.com, Uefa.com, Fifa.com, Football.ch