Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester city – Manchester United

Imorgon klockan 17.00, svensk tid, är det dags för säsongens första Manchester Derby. United kommer då att gästa Etihad Stadium, där ett båda lagen jagar seger för att hänga med i serietoppen. Båda lagen har haft en hyfsad säsongsinledning med sju tagna poäng var efter fyra spelade matcher.

Manchester United

Manchester United

Skador Fletcher (sjuk, oklart)
Tveksamma Jones (vrist), Rafael (hamstring), Welbeck (knä)
Avstängda
Form
V V O F V V
Position 5 | 4 | 2-1-1 | 6-2 | 7
Bästa målskytt Van Persie (3)
Disciplin 8 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

De Gea
Smalling – Ferdinand – Vidic – Evra
Valencia – Carrick – Fellaini – Kagawa
Rooney
Van Persie

Man hade kanske kunnat önska en bättre säsongsstart än vad som har varit. En seger mot Swansea följdes av lika mot Chelsea samt förlust mot Liverpool, vilket visar på vilken tuff säsong laget har framför sig. En liten glimt av ljus visade sig sedan när man mot Crystal Palace vann med 2-0 och nu i tisdags lyckades besegra Bayer Leverkusen med 4-2 i säsongens första Champions League-match, men Moyes har fortfarande mycket att uträtta.

Till söndagens match har Moyes sagt att man inte kommer att göra någon större förändring, utan att man hinner att återhämta sig tillräckligt från matchen i Champions League. Detta kan innebära att vi får se samma startelva imorgon som startade i veckan.

Moyes hoppas kunna ta med sig den kunskap om city som han hade i Everton, vilket gjorde att han i sina tio matcher mot de ljusblå lyckades vinna fem stycken.

Rooney har lyckats göra mål nu, och kommer förhoppningsvis fortsätta med det i kommande matcher. Han har även haft ett fint facit mot stadsrivalen, då han lyckats göra fyra mål på Etihad Stadium. Van Persie har likaså lyckats näta, vilket tillsammans med Rooneys spel kommer att vara nödvändigt för att man ska kunna hänga med i toppen i år överhuvudtaget. De båda spelarna har, som man gjorde under fjolårets säsongs tidiga inledning, hittat varandra på ett mycket bra sätt, ett sätt man bara kan önska sig att man kommer fortsätta med.

Det går inte att hymna om att årets yttermittfältare inte riktigt kunnat prestera. Efter den senaste Premier League-matchen riktade Moyes kritik mot Ashley Young, efter en fantastisk (läs oönskvärd) filmning, vilket gjorde att spelaren fick starta på bänken mot tyskarna.
Valencia hade innan matchen mot Bayer Leverkusen, efter detektivarbete från ett lokalt United-fan, inte skjutit ett skott MOT mål på 592 minuter, vilket är dryga 6,5(!) matcher. Trots detta är hans namn förtryckt på pappret inför matchdagens laguttagning. Detta visade sig dock vara positivt i veckans match, då han visade hur bra han kan vara och krönte även insatsen med ett mål.
Januzaj fick hoppa in mot Crystal Palace, och blev lovordad från Moyes efter matchen då han gjorde ett väldigt bra inhopp.
Kagawa fick göra sin första start mot tyskarna, och skötte sig hyfsat bra. Förhoppningsvis får han managerns förtroende och kan höja sin prestation redan imorgon.

Skadeläget i laget är som följande:
Fletcher är borta, men vi räknar inte med honom i laget längre, utan hoppas bara att han kommer kunna klara sig bra i resten av sitt liv trots sin sjukdom.
Jones, Rafael samt Welbeck har varit tveksamma och Moyes gav på presskonferensen inget svar på om någon utav dessa kommer att vara tillbaka mot city. Detta skulle även kunna vara ett trick för att inte avslöja sina planer för city förrän i sista sekund.

Manchester city

Manchester city

Skador Demichelis
Tveksamma Clichy, Richards, Silva
Avstängda
Form
F V F V O V
Position 4 | 4 | 2-1-1 | 8-3 | 7
Bästa målskytt Negredo, Toure (2)
Disciplin 5 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

Hart
Zabaleta – Kompany – Nastasic – Kolarov
Navas – Touré – Fernandinho – Nasri
Agüero
Dzeko

De ljusblåa Manchester-laget har hittills startat säsongen på samma sätt som United, med två segrar i PL, en i CL samt en oavgjord och en förlust i PL. Däremot har man mött ett betydligt enklare motstånd än vad United har gjort, och har tappat tre poäng mot Cardiff samt två mot Stoke. Detta är nog inget som ska talas om när det nu gäller ett derby, man vill denna säsong antagligen visa att man är större än storebror, vilket gör att det kan bli ett väldigt taktiskt spel ifrån citys sida på hemmaplan.

Senaste matchen vann man rätt komfortabelt mot Viktoria Plzen med 3-0, och detta var i Champions League i tisdags.

Álvaro Negredo har visat vad han går för sedan han kom till Manchester, då han lyckats sätta två bollar i nät, och leder således den interna skytteligan tillsammans med Touré.
Det andra stora nyförvärvet, Jesús Navas, har spelat alla fem tävlingsmatcher laget har haft, dock utan att stå för någon poäng än så länge.

Ytterligare ett nyförvärv som Manuel Pellegrini tagit in är Martin Demichelis, en spelare som dock är skadad och inte kommer att kunna medverka i söndagens match.

Uniteds försvarare kommer ha mycket att göra då man har en teknisk offensiv i city. Den snabbe och tekniskt begåvade Agüero kommer att söka löpningar bakom backlinjen, och måste anses vara matchens hot.

Till derbyt kommer city att få tillbaka sin lagkapten, Vincent Kompany, som har varit saknad i backlinjen. Belgaren har även alltid spelat bra mot United, och har även gjort mål mot United på Etihad Stadium för två säsonger sedan.

Skadeläget i laget ser ut som sådant:
Demichelis är som tidigare sagt skadad, och kommer inte att medverka mot United. Utöver detta är Clichy, Richards samt David Silva tveksamma till spel. Just Silva skadades i sin förra landskamp, och kommer eventuellt kunna spela mot United.

Historik

United mot Manchester city

Totalt 165 69-50-46 244-224
Ligan 148 59-49-40 214-199
Borta 80 29-24-27 103-117
Sista sex
V F V F V F
Sista sex borta
F V O V F V
2013-04-08 (PL) United-Manchester city 1-2
2012-12-09 (PL) Manchester city-United 2-3
2012-04-30 (PL) Manchester city-United 1-0

Den senaste matchen lagen emellan slutade 2-1 till city, och detta på Old Trafford i april.

Tidigare den säsongen kunde dock de röda djävularna få jubla, när van Persie gjorde mål på övertid, vilket fastställde slutresultatet 3-2 till United på Emirates Stadium. Detta var vid detta tillfälle som en citysupporter kastade ett mynt i ansiktet på Ferdinand vid firandet och vi fick se Ferdinand gå därifrån med blod rinnande från ansiktet.

Manchester city – Manchester United

Turnering: Premier League
Plats: City of Manchester Stadium, Manchester
Tid: Söndagen den 22 september 2013, 17.00
Domare: Howard Webb
Odds: United 3,30 | Manchester city 2,10 | oavgjort 3,40
TV: Viasat Fotboll (HD), Viaplay