Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Shakhtar – United

I morgonkväll är det dags för säsongens andra match i Champions League, denna gång bortamatch mot Shakhtar Donetsk på Donbass Arena.

Efter en rad svåra matcher i inledningen av Premier League var det dags för ett lite enklare spelschema med start i lördags mot West Bromwich. Efter 90+ minuter på Old Trafford hade David Moyes mannar förlorat sin tredje match för säsongen efter ett allt annat än imponerande spel. Nu väntar en lång resa samt en svår bortamatch i Champions League.

Manchester United

Manchester United

SkadorFletcher (sjuk, oklart)
TveksammaCleverley (knä)
Avstängda
Form
FVVFVF
Position12 | 6 | 2-1-3 | 8-8 | 7
Bästa målskyttRooney, Van Persie (3)
Disciplin13 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

De Gea
Rafael-Ferdinand-Vidic-Evra
Fellaini-Carrick
Valencia-Rooney-Welbeck
Van Persie

Det har börjat blåsa i de engelska dagstidningarna och i sociala medier efter förlusten i lördags. Att det skulle ske om resultaten inte gick lagets väg visste sannerligen David Moyes om men det hade sannerligen underlättat att ha med sig lugn o ro inför en svår bortamatch i Champions League. Hoppas att denna match kan fungera som en motreaktion och en positiv prestation, som efter derbyförlusten där ett mer eller mindre nytt lag slog ut Liverpool i ligacupen.

Att laget kom tillbaka efter förluster och reagerade på rätt sätt är någonting vi var vana vid med Sir Alex Ferguson vid rodret, återstår att se om den mentaliteten på riktigt finns kvar i laget och/eller om Moyes kan arbeta in det. På tal om det som hände förr i tiden, United på bortaplan i Champions League innebar ofta ett defensivt inriktat lag med Rooney på vänsterkanten och siktet inriktat på att få med ett bra resultat hem. Det var inga särskilt underhållande fotbollsmatcher men påfallande ofta gav det just resultat och laget avancerade vidare i turneringen. Sir Alex påpekade ofta att vinner du dina hemmamatcher och kryssar borta är du vidare och det är svårt att argumentera emot.

Första matchen i gruppspelet mot Leverkusen visade prov på ett fröjdigt och offensivt lag vilket resulterade i fyra mål framåt men samtidigt också en tveksam defensiv insats, bland annat av De Gea som på 4-2 målet kom helt fel ut  i straffområdet. Lägger man därtill en mycket tveksam defensiv insats i helgen har David Moyes en del att jobba med om nollan ska hållas intakt.

Att just hålla nollan intakt och att ta med sig i alla fall ett oavgjort resultat hem känns som en strategi som Moyes kommer att jobba mot. En offensiv ”trea” med Valencia, Rooney, Welbeck känns möjlig så här på förhand då det är osjälviska spelare som inte sällan tar det defensiva jobbet vilket kommer behövas.

Wayne Rooney har varit lagets tveklöst bästa spelare de senaste matcherna. Han har avgjort matcher på denna arenan tidigare, men den gången för England. Han kom tillbaka från avstängning inför den sista gruppspelsmatchen i EM 2012 och avgjorde för England mot hemmanationen Ukraina. Hoppas på en repris imorgon!

Shakhtar Donetsk

Shakhtar Donetsk

Skador
TveksammaWellington
Avstängda
Form
OFVVVO
Position3 | 11 | 7-2-2 | 24-11 | 23
Bästa målskyttAdriano (5)
Disciplin5 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

Pyatov
Srna-Rakitskiy-Kryvtsov-Shevchuk
Hübschman-Fernando-Taison-Costa
Teixeira-Ferreyra

Detta är Shakhtars fjärde raka gruppspel i Champions League, ett klubbrekord. Och på tal om rekord, deras facit mot engelska lag på hemmaplan är fyra vinster och en oavgjord där senaste mötet var mot Chelsea förra säsongen där mål från Alex Teixeira och Fernandinho hjälpte laget till en 2-1 vinst.

Teixeira är en offensiv mittfältare med öga för mål från Brasilien, 23 år gammal som i somras skrev på ett nytt femårskontrakt med klubben. En spelare som United får se upp med då han gjorde två mål direkt i första matchen mot Real Sociedad. Att han kommer från just Brasilien och spelar i Shakhtar är ingen slump då det är en strategi klubben använder sig av, nämligen att scouta unga brasilianska offensiva talanger medan defensiven präglas av inhemska spelare. Tränare Mircea Lucescu tillträdde år 2004 och har sedan dess format flera slagkraftiga lag som har tagit upp kampen om titeln i landet med Dynamo Kiev och tagit hem UEFA cupen. Laget har benämnts som ”det mest brasilianska laget i Europa” och flera av de unga talangerna har utvecklats i klubben och tagit sig vidare ut till de stora ligorna t. ex. spelare som Fernandinho i Manchester City och Willian i Chelsea.

En spelare som det ryktades om till Premier League i somras men som valde Ukraina och Shakhtar är ännu en ung talang från Brasilien vid namn Bernard, som om han får speltid kommer kunna orsaka problem för Uniteds ytterbackar. Ännu mer problem för United är lagets målproduktion på Donbass Arena, mål i 28 raka matcher.

Historik

United mot Shakhtar

Lagen har aldrig mötts tidigare.

Manchester United har aldrig tidigare mött Shakhtar Donetsk. Ny motståndare men Donbass Arena där matchen kommer att äga rum går att känna igen som en av arenorna som användes under EM 2012. England spelade två matcher här, öppningsfighten som slutade oavgjort mot Frankrike och sista gruppspelsmatchen där Wayne Rooney avgjorde och tog sitt England vidare i turneringen. Donbass huserade också en kvart-och semi-final där Spanien tog sig vidare mot guldet genom att besegra Frankrike och Portugal.

Shakhtar Donetsk – Manchester United

Turnering: Champions League
Plats: Donbass Arena, Donetsk
Tid: Onsdagen den 2 oktober 2013, 20.45
Domare: Pavel Kralovec, Tjeckien
Odds: United 2,85 | Shakhtar 2,40 | oavgjort 3,30
TV: Viasat Motor (HD), Viaplay