Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Landslagskollen: Rooney sköt England till Brasilien

England blev igår kväll klara för VM efter att ha besegrat Polen på Wembley. Wayne Rooney sköt det matchavgörande målet i slutet av första halvlek. Även Ecuador (Antonio Valencia) och Chile (utan Angelo Henriquez) säkrade VM-platser. Nani noterades också i målprotokollet men det räckte bara till playoff för Portugal. Playoff blir det också för Javier Hernandez Mexiko och Patrice Evras Frankrike.

A-landslag

 • Belgien: Fellaini
  11/10: Kroatien (b) 2-1 MF 90 min varnad
  15/10: Wales (h) MF avstängd
 • Ecuador: Valencia
  11/10: Uruguay (h) 1-0 AV 90 min
  16/10: Chile (b) 1-2 AV 90 min varnad
 • England: Carrick, Jones, Rooney, Smalling, Welbeck
  11/10: Montenegro (h) 4-1 MC in 65 min, WR 90 min 1 mål, DW 90 min 2 assist, PJ, CS avbytare
  15/10: Polen (h) 2-0 MC 71 min, WR 90 min 1 mål varnad, DW 90 min, CS 90 min, PJ avbytare
 • Frankrike: Evra
  11/10: Australien (h, TR) 6-0 PE 64 min
  15/10: Finland (h) 3-0 PE 90 min varnad
 • Holland: Van Persie
  11/10: Ungern (h) 8-1 RP 61 min 3 mål
  15/10: Turkiet (b) 2-0 RP 45 min
 • Japan: Kagawa
  11/10: Serbien (b, TR) 0-2 SK 86 min
  15/10: Vitryssland (b, TR) 0-1 SK 90 min
 • Mexiko: Hernandez
  12/10: Panama (h) 2-1 JH 90 min 1 assist
  16/10: Costa Rica (b) 1-2 JH 60 min varnad
 • Nordirland: Evans
  11/10: Azerbajdzjan (b) 0-2 JE 90+4 min utvisad
  15/10: Israel (b) JE avstängd
 • Portugal: Nani
  11/10: Israel (h) 1-1 NA 90 min
  15/10: Luxemburg (h) 3-0 NA 90 min 1 mål

VM-kval om inte annat anges.

Spellediga

 • De Gea, Lindegaard, Rafael, Anderson, Fabio, Buttner, Young, Henriquez (inte uttagna)
 • Ferdinand, Giggs, Vidic (slutat)
 • Januzaj (inte valt landslag)
 • Cleverley, Fletcher (skadade)

Ungdomslandslag

 • Belgien U21: Vermijl
  11/10: Nordirland (b) 1-0 MV 90 min
  14/10: Italien (h) 0-1 MV 90 min varnad
 • England U21: M Keane, Lingard, Powell, Zaha
  10/10: San Marino (b) 4-0 MK 90 min 1 mål, JL in 56 min, WZ avbytare, NP inte uttagen
  15/10: Litauen (h) 5-0 MK 90 min, NP in 77 min, WZ 90 min 2 assist, JL avbytare
 • Wales U21: Lawrence
  11/10: Litauen (h) 2-0 TL 90 min 2 mål varnad
  15/10: San Marino (h) 4-0 TL 90 min
 • England U19: Pearson, Wilson
  10/10: Slovenien (b) 1-1 BP 90 min, JW 76 min
  12/10: Andorra (n) 7-0 BP 90 min 2 mål, JW avbytare
  15/10: Schweiz (n) 1-0 BP in 79 min, JW 90 min
 • Schweiz U19: Janko
  10/10: Andorra (h) 4-0 SJ 72 min varnad
  12/10: Slovenien (h) 3-1 SJ 90 min
  15/10: England (n) 0-1 SJ 90 min

Samtliga matcher EM-kval.

England behövde en seger mot Polen för att säkra sin VM-plats. I det kritiska läget fattade förbundskapten Roy Hodgson det kloka beslutet att förstärka startelvan med två Unitedspelare jämfört med laget som vann mot Montenegro i fredags. Chris Smalling gick in som högerback och Michael Carrick startade på mittfältet, medan Danny Welbeck och Wayne Rooney som vanligt ingick i startelvan. Phil Jones fick dock nöja sig med en plats på bänken.

Det blev en nervös kväll för England även om man dominerade matchen. I slutet av första halvlek skulle dock Wayne Rooney göra det förlösande 1-0-målet sedan Baines dragit iväg ett formidabelt inlägg. England kunde sedan kontrollera matchen i den andra halvleken. Med 20 minuter kvar att spela tyckte dock Roy Hodgson att England hade problem med ett för stort bollinnehav och bytte in Lampard istället för Carrick. England kunde ännu hålla ut och vann till slut med 2-0 sedan Gerrard snubblat in en boll efter ett misslyckat filmningsförsök. Rooney utsågs till matchens bästa spelare och även Welbeck kom undan med ett bra betyg. Carrick fick som så ofta blandad kritik, beroende på tyckarens uppskattning för passningssäkra mittfältare. Smalling fick emellertid låga betyg överlag.

Segern innebär att England är VM-klara med sex segrar och fyra oavgjorda på de tio kvalmatcherna. Det så ofta utskällda laget lämnar dessutom kvalet med imponerande 31-4 i målskillnad. VM-truppen i sommar kommer att bestå av flera Unitedspelare – Carrick, Cleverley, Rooney och Welbeck är givna i truppen om de är skadefria. Även Jones torde ha en god chans till en VM-plats. Smalling kan dock få det tufft trots att han igår valdes före Jones. Även Ashley Young och Wilfried Zaha kan vara med i diskussionen om de lyckas få speltid i klubblaget.

Zaha svarade för två assist då Englands U21-landslag tog en imponerande 5-0-seger mot Litauen. Zaha spelade hela matchen, liksom mittback Michael Keane. Nick Powell fick ett kort inhopp men Jesse Lingard satt på bänken hela matchen. England stormar mot playoff och toppar sin grupp trots att man har spelat färre matcher än övriga lag i gruppen.

Antonio Valencia och Ecuador blev i natt VM-klara trots att man förlorade borta mot Chile. Detta sedan Uruguay bara kunde vinna med 3-2 mot Argentina. Ecuador tog därmed VM-platsen med fyra mål tillgodo på Uruguay. Även Chile, där Angelo Henriquez inte var med i truppen, säkrade VM-platsen.

Nani blev målskytt då Portugal besegrade Luxemburg med 3-0. Segern saknade dock betydelse då Ryssland som väntat inte förlorade i Azerbajdzjan. Portugal slutade därmed tvåa i gruppen och måste playoffvägen för att nå VM.

Playoffvägen till VM måste även Mexiko gå. Det var dock ytterst nära att det mexikanska VM-kvalfiaskot fullbordades. Mexiko, som ju i normala fall ska ordna en VM-plats utan några som helst problem, förlorade nämligen mot redan VM-klara Costa Rica. Mexiko räddades dock av att Panama misslyckades med att besegra USA. Det såg länge ut att bli en seger för Panama men på tre minuters övertid Zusi in kvitteringen och Panamas VM-dröm krossades. USA hann med ytterligare ett mål innan domaren blåste av. Därmed slutade Mexiko fyra i gruppen, med endast elva poäng på tio matcher. Javier Hernandez hade en riktigt trist kväll då han under den timme han fick spela passade på att bli varnad och stå för en hårresande miss framför ett vidöppet mål. Mexiko möter Nya Zeeland i playoff och kommer förmodligen att gå till VM, trots ett extremt svagt kvalspel.

Playoff blir det också för Frankrike och Patrice Evra. Frankrike tog förvisso en pliktskyldig 3-0-seger mot Finland men det saknade betydelse då Spanien förstås inte förlorade hemma mot Georgien. Evra spelade hela matchen för Frankrike.

Redan VM-klara Holland vann med 2-0 i Turkiet och hjälpte därmed Rumänien att nå playoff. Robin van Persie spelade första halvlek och blev mållös. Holland är utan tvekan VM-kvalets bästa lag med 28 poäng och 29 plusmål på tio matcher.

Shinji Kagawa fick 90 minuter då Japan förlorade med 1-0 i en träningsmatch i Vitryssland.

I kvalet till U21-EM förlorade Belgien hemma mot Italien med 1-0. Marnick Vermijl spelade hela matchen för Belgien och drog på sig en varning. Belgien toppar gruppen sex poäng före Italien, Serbien och Cypern men både Italien och Serbien har spelat två matcher mindre. Belgien kan närmast se fram emot ett dubbelmöte med Serbien.

Tom Lawrence spelade hela matchen men blev mållös då Wales U21-landslag vann med 4-0 mot San Marino. Wales ligger förvisso tvåa i gruppen just nu (samma grupp som England) men torde ha små möjligheter att sluta så högt upp.

På U19-nivån kunde England vinna med 1-0 mot Schweiz i Slovenien, vilket innebar att England gör Schweiz sällskap till nästa kvalomgång. James Wilson spelade hela matchen för England medan Ben Pearson fick nöja sig med ett kort inhopp. Saidy Janko spelade hela matchen för Schweiz.


Källor: Soccerway.com, Manutd.com, Uefa.com, Fifa.com