Matchrapport: United – Norwich 4-0

Manchester United fick en bekväm resa till ligacupens kvartsfinal. Norwich bjöd på svagt motstånd och Uniteds segersiffror skrevs till 4-0, efter två mål av Chicharito och ett vardera av Jones och Fabio.

United tog kommandot från start i matchen och gästande Norwich agerade tämligen håglöst matchen igenom. Det dröjde 20 minuter tills United tog ledningen då Chicharito skickade målvakten Bunn åt det ena hållet och bollen åt det andra hållet på straff. Straffen var en gåva från Fer som obegripligt valde att fälla Adnan Januzaj i ett läge där Januzaj i princip hade slut på alternativ och i bästa fall kunde hoppas på en hörna.

I och med att United tog ledningen var matchen i praktiken avgjord. Det reservbetonade Norwichlaget som ställde upp på Old Trafford gjorde som sagt ingen bra match. Anders Lindegaard, som gjorde sin första match för säsongen, hade en lugn afton i Uniteds mål och de gånger han behövde rädd var det knappt styrfart på skotten. Lindegaard samlade dock ihop ett gäng människopoäng då han placerade Robert Snodgrass i stabilt sidoläge sedan denne fått en otäck smäll.

Matchen fick ett längre avbrott i samband med skadan på Snodgrass. Det var obehagliga scener. Norwich manager Chris Hughton kunde dock ge lugnande besked efter matchen: ”Robert fick en smäll på sin ögonhåla och fick en hjärnskakning. Han har tagits till sjukhus som en försiktighetsåtgärd.”

David Moyes hade, som brukligt är i ligacupen, valt en reservbetonad uppställning. Det betydde framför allt att Wilfried Zaha fick chansen som högerytter, hans första framträdande sedan Community Shield i augusti. Zaha gjorde en godkänd insats, varken mer eller mindre. Går man enbart på dagens insats är det inte så svårt att förstå varför Moyes inte har valt att satsa på Zaha hittills under säsongen. Ett lån i januari känns som ett vettigt alternativ. Samtidigt ska det noteras att det fanns tendenser i Zahas spel där han visade att han har mycket boll i kroppen, även om han behöver jobba på slutprodukt och sitt beslutsfattande. Managerbytet och den dåliga inledningen på säsongen har drabbat Zaha, då situationen inte gynnar spelare som behöver tid. Talangen tvivlar vi inte på men förmågan att realisera talangen redan nu är inte lika självklar.

Den stora överraskningen i Moyes startelva var att han valde Rio Ferdinand och Nemanja Vidic som mittbackar. Båda har förvisso missat några matcher på grund av skador men det var ändå ovant att se dessa rutinerade herrar i ligacupen. De genomförde en stabil match, där de egentligen inte sattes på några större prov. Det blir intressant att se hur Moyes går vidare med sina mittbackar, nu när alla till synes är tillgängliga.

En ytterligare notis kring startelvan är att Anderson fick nöja sig med en plats på avbytarbänken, då Moyes valde Phil Jones bredvid Tom Cleverley. Indikationen är väldigt tydlig – Anderson har ingen plats i Moyes Manchester United. Det är det nog ingen som sörjer.

I det senaste numret av utmärkta United We Stand intervjuas Uniteds verkställande vice ordförande Ed Woodward, som berättar att United medvetet valde att gå in i säsongen med en stor trupp för att ge Moyes en chans att lära känna alla spelare och fatta initierade beslut om vilka spelare som inte platsar. Att Anderson är en sådan spelare tycks självklart.

Vänsterback Alexander Buttner låg bakom Uniteds 2-0-mål. Buttner överlappade på kanten och fick bollen av Ashley Young och måttade ett perfekt inlägg till Chicharito. Uniteds mexikanska anfallare befann sig förstås på rätt plats i straffområdet och tajmade upphoppet perfekt. Han lyckades dock placera nicken rakt på målvakt Bunn. Tack och lov föll dock returen till Chicharito och 2-0 var ett faktum. Chicharito borde nog ha fullbordat ett hattrick innan matchen var slut, men vi kan ändå konstatera att den bristfälliga speltiden inte i någon större utsträckning har påverkat Chicharitos målaptit.

Om matchen kändes avgjord redan vid 1-0 så var den det definitivt vid 2-0. Skadan på Snodgrass gav en lång (elva minuter) tilläggstid. Här hade det varit läge att introducera någon talang från akademin (Larnell Cole). Matchtruppen var dock fri från unga talanger (Januzaj räknar jag som en a-lagsspelare och Zaha är ju inte en produkt av Uniteds akademi) och istället fick vi se Wayne Rooney hoppas in. Det kändes tämligen meningslöst. Anderson fick ett kort inhopp, det kändes fullständigt meningslöst. Fabio da Silva fick ett ännu kortare inhopp, det kändes som att han borde ha spelat från start.

Uniteds 3-0-mål kom, mycket överraskande, genom Phil Jones. Efter en hörna måttade Januzaj ett inlägg in i straffområdet. Efter två halvhjärtade försök att rensa hamnade bollen hos Jones som var placerade någon meter bakom straffpunkten. Jones viker kroppen för ett volleyskott och vi väntar oss att snart se bollen i omloppsbana runt jorden. En kort stund senare ligger dock bollen i mål och vi fattar ingenting. Ett väldigt behärskat volleyskott och ett riktigt snyggt mål. Överlag väldigt olikt Phil Jones.

Fabio gör 4-0 efter att ha blivit friställd av Rooney, då han trots en dålig mottagning kan forcera in bollen i mål.

Adnan Januzaj fick idag spelade som släpande anfallare bakom Chicharito och han var matchens stora behållning. Januzaj var huvud och axlar över alla andra på planen. Visst, effektiviteten kan bli bättre. Visst, vissa beslut kan förbättras. Visst, positionsspelet var inte perfekt. Men insatsen som Januzaj levererar är inte en ung talangs insats, det är en etablerad a-lagsspelares insats. Det är ingalunda självklart att han blir en av de absolut bästa, men han tillhör den lilla grupp av spelare som faktiskt har chansen.

Dagens seger innebär kom förvisso mot en medioker motståndare men det är alltjämt ett steg i rätt riktning för United. United har nu tre raka segrar och sex matcher i rad utan förlust. Nu gäller det bara att bygga vidare på det här. En enkel seger gör gott för självförtroendet.

Ligacupens kvartsfinaler lottas imorgon. Stoke, Chelsea, West Ham och Leicester har precis som United tagit sig dit medan vilka de resterande tre lagen blir avgörs imorgon.

Närmast för United väntar en resa till London och en match mot Fulham. Lördag 16.00 är det som gäller för den matchen.


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS