Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Fulham – United 1-3

United kunde igår bortabesegra Fulham med 3-1 efter att ha sprungit iväg till 3-0 redan efter halva den första halvleken. Valencia, Van Persie och Rooney gjorde United mål. I halvtid tvingades David Moyes göra tre byten, vilket förmodligen bidrog till att United inte nådde samma höga klass i den andra halvleken.

David Moyes startelva innehöll inga större överraskningar. Michael Carrick var inte disponibel på grund av skada och i dennes frånvaro kamperade Tom Cleverley och Phil Jones ihop på det centrala mittfältet. I övrigt är det mittbacksparet och yttermittfältarna som inte är självskrivna kort i dagsläget och där valde Moyes Nemanja Vidic tillsammans med Jonny Evans som mittbackar, medan Antonio Valencia och Adnan Januzaj tog hand om ytterpositionerna.

Första halvlek

United fick en utmärkt start och tog ledningen redan i den nionde minuten. Vidic hittade Robin van Persie som drog på sig uppmärksamhet och serverade Wayne Rooney ett halvt friläge. Rooney valde att hålla i bollen samtidigt som Cleverley stormade in i boxen och drog på sig uppmärksamhet från tre motståndare medan Antonio Valencia lämnades helt ren på högerkanten i straffområdet. Rooney såg Valencia och levererade en fin passning och det var en enkel sak för Valencia att rulla in bollen i ett vidöppet mål.

Fulham hade ett par möjligheter att genom Dimitar Berbatov. I ena läget vände den förre Unitedanfallaren bort Vidic men hans avslut var tämligen tamt och David de Gea kunde rädda utan några svårigheter. I det andra läget stoppades Berbatov av en utmärkt tackling från Rafael da Silva.

Istället gjorde United 2-0 i den 20:e minuten. Adnan Januzaj vann bollen på mittplan och drev framåt. Van Persie ropade på bollen med ryggen mot mål men Januzaj höll och tvingade Van Persie till en djupledslöpning istället. När Van Persie tog löpningen kom bollen från Januzaj och Van Persie kunde dunka in bollen i mål med sin vänsterslägga.

Ett par minuter senare punkterades matchen. Tom Cleverley hittade Van Persie med en fin djupledsboll. Van Persie kom lite för långt ut på högerkanten och kunde inte avsluta. Samtidigt stormade Rooney in i boxen och det förvirrade Fulhamförsvaret missade honom helt. Van Persie kunde rulla in bollen i mitten och Rooney kunde rulla in bollen i öppet mål.

Andra halvlek

United kom ut som ett förändrat lag till den andra halvleken sedan man tvingats till tre byten på grund av skador. Rafael, Jonny Evans och Cleverley lämnade planen till förmån för Chris Smalling, Marouane Fellaini och Shinji Kagawa. Även Patrice Evra hade skadekänningar efter den första halvleken men han kunde fullfölja matchen. Smalling tog plats som mittback medan Valencia fick flytta ner till högerbacken. Fellaini gick in på mitten tillsammans med Jones.

United hade därmed en mycket intressant anfallskvartett bestående av Kagawa, Januzaj, Rooney och Van Persie. Tyvärr uteblev magin och United var märkbart störda av ändringarna. Spelet flöt inte alls på samma sätt som i den första halvleken och Fulham kunde ta över matchen.

Hemmalaget skulle göra matchens sista mål 20 minuter in i den andra halvleken. Kacaniklic noteras än så länge som målskytt men det är ett mål som eventuellt kan gå till historien som ett självmål av Rooney. Kacaniklic sköt ett skott som Rooney slängde sig för att täcka men han fick bara en halvträff på bollen och styrde den olyckligt förbi en hjälplös De Gea i målet.

Stärkta av reduceringen skapade Fulham ytterligare några halvchanser. Men något mer mål blev det inte och den riktiga nervositeten uteblev.

Istället fick matchen en mycket trist upplösning då Januzaj försökte hålla i bollen vid hörnflaggan. Han attackeras av både Kasami och Riether. Framför allt är det Riether som agerar riktigt, riktigt fult då hans första knuffar ner Januzaj och sedan fullföljer med en vidrig stämpling. Händelsen retar förstås upp Uniteds spelare som, med Fellaini i spetsen, står upp för sin unga lagkamrat. Domaren missade situationen och förhoppningsvis blir Riether avstängd i efterhand.

Avslutande tankar

United genomförde en utmärkt första halvlek men de påtvingade bytena i halvtid förstörde Uniteds rytm. Skadorna oroar förstås, framför allt den på Evans som såg mycket stabil ut tillsammans med Vidic. Det handlar om en ryggskada på Evans och det skulle inte vara någon överraskning om han blir borta några veckor. Synd, framför allt då jag gärna hade sett att Evans och Vidic får chansen att regelbundet spela tillsammans. Cleverley gick ut med dubbelseende och det borde i all rimlighet inte orsaka någon längre frånvaro. Rafaels skada är mer svårbedömd. I första läget då han fick smällen skrek han våldsamt och det såg inte alls bra. Han kunde dock fullfölja den första halvleken och förhoppningsvis ska det inte resultera i någon längre frånvaro.

Det blir mycket intressant att se vilket lag Moyes kan ställa upp med i tisdagens Champions League-match mot Real Sociedad. Framför allt lär Moyes redan ha tankarna på hemmamatchen mot Arsenal på söndag.

United är inne i en positiv trend och segern mot Fulham var den fjärde i rad och den sjunde matchen i rad utan förlust. United är alltjämt kvar på åttonde plats i tabellen, åtta poäng bakom Arsenal. United har dock bara tre poäng upp till andraplatsen i ligan. Detta efter en omgång där bara Arsenal och Manchester city av lagen som är bättre placerade än United kunde inkassera segrar.