Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Riether anklagad av FA

Det engelska fotbollsförbundet FA har idag anklagat Fulhams försvarare Sascha Riether för våldsamt uppträdande då denne stämplade Adnan Januzaj i lördagens match mellan Fulham och United. Samtidigt menar David Moyes att Januzaj behöver skyddas av domarna.

Våldsamt uppträdande (violent conduct) innebär förseelser som inte sker i kamp om bollen, men är i övrigt i praktiken likvärdigt med allvarligt otillåtet spel (serious foul play), som följaktligen är förseelser i kamp om bollen. Döms Riether, vilket får anses vara tämligen givet, väntar med all sannolikhet tre matchers avstängning. Tre matchers avstängning är minimum för både våldsamt uppträdande och allvarligt otillåtet spel men längre avstängningar än så är mycket sällsynta.

Riether är den första spelaren att anklagas enligt de nya förutsättningarna som gäller den här säsongen. Precis som tidigare är det endast situationer som har missats av domarna under den pågående matchen som kan granskas i efterhand. Tidigare gällde dock att det var domaren själv som i efterhand granskade situationen och gav sin bedömning.

Numer är det istället en FA-panel, bestående av de tidigare domarna Steve Dunn, Eddie Wolstenholme och Alan Wiley, som, på FA:s anmodan, granskar de situationer som domaren har missat. För att spelaren ska kunna anklagas i efterhand krävs att alla tre panelmedlemmarna bedömer situationen som en utvisning.

Riether har till klockan 19.00 imorgon på sig att bemöta anklagan.

Moyes: Januzaj kan behöva skydd av domarna

David Moyes missade situationen i lördags. Efter ha sett den i efterhand menar han dock att det var en ful stämpling. I lördags sa Moyes också att United inte har någon avsikt att begära att domarna ska skydda Januzaj, den åsikten verkar han nu delvis ha ändrat:

”Jag hade inte sett det förrän efter matchen. Avståndet till oss gjorde det omöjligt att ta in. Det är en ful stämpling och det ser ut att vara medvetet. Men det är för domaren att hantera under matchen eller, om de nu för tiden tittar på det annorlunda, så kan de besluta sig efteråt.

”Jag tycker att Adnan kan behöva lite skydd. Han blir nersparkad så jag tycker att han förtjänar med skydd än vad han får för tillfället. Vi har pratat med Adnan om det. Han blir nersparkad på träningen varje dag och reser sig upp.

”Han har lärt från de mycket professionella spelarna att han måste finna sig i det och acceptera det. Han behöver bara titta på Messi, som är bäst i världen på att bli nersparkad och sen gå vidare och fortsätta att producera magi. Jag jämför honom definitivt inte med Lionel Messi på något sätt men sättet som Messi reser sig upp efter att ha blivit nersparkad är hur vi hoppas att Adnan ska bete sig.

”Det handlar inte om att be om skydd, men någonstans på vägen, om han ska fortsätta att spela som han gör, så kommer han att behöva lite skydd. Vi kommer aldrig att be om det, det är upp till domarna.”


Källor: Thefa.com, Manutd.com