Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United – Newcastle

En match som United var närapå piskat att gå segrande ur slutade i ännu en försmädlig uddamålsförlust. United var borde ha tagit ledningen i den 54:e matchminuten sedan Patrice Evras nåt högst på en hörna. Bara Anitas arm och stolpen hindrade bollen från att gå i mål och det borde givetvis ha signalerats för straff. Så blev inte fallet och istället kunde Cabaye bli matchhjälte sedan han gjort matchens enda mål några minuter senare. Vinsten var Newcastles första på Old Trafford sedan 1972

När elvan släpptes en knapp timme före avspark följde ett jubel från Unitedfansen. Robin van Persie var tillbaka i startelvan och fick, i Rooneys frånvaro, kampera med Chicharito på topp. På ytterplatserna fick Nani och Januzaj förtroendet och innanför dem kamperade Jones och Cleverley. Den startande backlinjen får sägas vara den starkast möjliga i dagsläget med Rafael, Vidic, Evans och Evra framför De Gea i målet.

Första halvlek

Den första halvleken var tämligen händelselös. United var det starkare laget, men anfallsspelet, som ofta anfördes av en som vanligt pigg Januzaj, tog ofta stopp innan någon målchans kunde skapas. Här bör vi förstås nämna att Newcastleförsvaret gjorde det bra, även om man kan tycka att ett United spelandes hemma på Old Trafford ska kunna, vilja och våga trycka på mer. Kanske särskilt efter att ha gått mållöst från samma arena i veckan.

Några möjligheter skapades emellertid och Jones fick den första av dem. Detta sedan han letat sig fram till en obevakad yta strax utanför Newcastles straffområde. Väl där blev han serverad av Januzaj och fick på ett helt okej avslut, vilket dock räddades tämligen enkelt av Krul.

De Gea fick visa upp sig två gånger om till följd av prestationer signerade högerbacken Debuchy. Närskottsräddningen strax före halvtidsvisslan, sedan Evra slarvat i försvarsspelet, var särskilt vacker att beskåda.

Andra halvlek

Halvtidssnacket fungerade till synes bra då United startade den andra halvleken klart bättre än den första. Målchanserna lyste inte längre med sin frånvaro på samma sätt och Chicharito var först ut att sätta Kruls kunskaper på prov. Van Persie hade letat sig ner till en position där Evra brukar husera. Därifrån slog han en mästerlig kross som Hernández lyckades rikta på mål från en position lite till höger om kassen. Kruls räddning påminde om DDG:s räddning i slutet av första, med undantaget att den var snäppet vassare.

Strax därefter skapar United en hörna som slås av Nani. Hörnan blir mycket bra och Evra lyckas med hjälp av sin fantastiska spänst nå högst i luftrummet. Nicken seglar mot nätmaskorna och är precis på väg att gå i nät när Anita, som täcker den andra stolpen, står i vägen. Det är dock solklart att han har använt handen för att, med god hjälp också av stolpen, kunna freda målet. Med en korrekt bedömning hade händelsen renderat i utvisning och straff för United. Domare Andre Marriner och hans team lyckas på någon vänster missa det alla andra ser och spelet går vidare. Hur bedrövligt det än är så är det sådant som händer alla lag och det är bara att glömma och spela vidare.

Nästa bakslag följer inte långt därefter. En spelvändning från bortalaget sätter Evra i en närkampsduell med Sissoko. En kamp som han inte får förlora, men det är precis vad han gör. Evra hamnar på efterkälken och Sissoko får stora ytor på högerkanten. Han kan enkelt måtta ett inspel efter marken, snett inåt bakåt i straffområdet. Cabaye är där och placerar enkelt in bollen, möjligen via Vidic fot, intill De Geas högra stolpe, helt otagbart för spanjoren.

Moyes svarar med två snabba byter i form av Zaha, som alltså får debutera i PL, för Nani och Anderson för Cleverley.
Ungefär sju minuter efter ledningsmålet har United en boll i nät. Det är van Persie som har skallat in bollen sedan Chicharito skarvat vidare en frispark. Holländaren blåses emellertid, helt korrekt, av för att ha stått offside. Inbytte Zaha hade ett par minuter senare en frispark som studsade farligt nära Kruls högra stolpe, men närmare än så kom aldrig United, trots att Valencia också byttes in istället för Rafael.

Avslutande tankar

Just nu är tomheten stor. Efter en frustrerande första halvlek tycktes United vara på gång i inledningen av den andra. Det uteblivna målet/straffen/utvisningen till följd av Anitas regelvidriga avvärjning av Evras nick tillsammans med Marriners bristande bedömning av samma händelse är något som United normalt ska kunna skaka av sig med en gång. Nu kommer Cabayes ledningsmål strax därefter och då ser många huvuden tunga ut. Vidare så ska vi beakta att spelare som Kagawa, Rooney och Carrick saknades helt igår, men jag tycker ändå att det material som spelade mot Magpies igår ska kunna vinna den matchen 9/10 gånger och de ska absolut inte behöva förlora den.

Närmast väntar Shaktar Donetsk på hemmaplan i Champions League i en match om förstaplatsen i gruppen. En god prestation där gör förhoppningsvis underverk för humöret.