Matchrapport: United-West Ham 3-1

Fjärde raka segern för Manchester United kom på lördags eftermiddagen när West Ham besegrades väldigt kontrollerat på Old Trafford med 3-1. Mål från Danny Welbeck, Adnan Januzaj och Ashley Young frälste hemmafansen. 

 

David Moyes valde att fortsätta med 4-3-3-uppställningen och det gav följande startelva:

De Gea
Rafael-Smalling-Evans-Evra
Cleverley-Jones-Rooney
Valencia-Welbeck-Januzaj

 

Gamle Unitedspelaren Ravel Morrison återfanns i West Hams startelva:

 

Adrian
Demel-Collins-Tomkins-McCartney
Diame-Taylor-Noble-Morrison-Jarvis
Maiga

 

Matchen

United startade omgående med att skapa målchanser och redan efter en dryg minut var Tom Cleverley nära att ge United ledningen, men stoppades av en fenomenal räddning av West Ham-keeperen Adrian. Gamle United-talangen Ravel Morrison var en av spelarna i centrum inför matchen och inledningsvis visade han prov på sin talang, bland annat hans förmåga att lätt och väldigt naturligt driva bollen med båda fötterna, han bjöd på några läckra passningar och i den 18:e minuten drog han på sig ett gult kort efter att ha sparkat ner Tom Cleverley väldigt fult.

En United-fostrad spelare som finns kvar i klubben och som för tillfället befinner sig i storform är Danny Welbeck. Han gjorde två mål mot Aston Villa förra helgen och idag gjorde han sitt första Old Trafford-mål på 14 månader. Det kom i den 26:e minuten när Phil Jones tog en snabb frispark och hittade Welbeck, Anfallaren klackade bollen läckert till Wayne Rooney som drev framåt och spelade fri Welbeck som placerade in 1-0.

Elva minuter senare var det dags för nästa akademi-spelare att göra ett efterlängtat mål på Old Trafford. Då väggspelade nämligen Adnan Januzaj med Welbeck innan belgaren var iskall i straffområdet och skottfintade ner Collins på marken och sen placerade in sitt första mål på hemmaplan för United och gav laget ledningen med 2-0, ett resultat som stod sig till paus.

I andra halvlek var spelet liknande det i den första, nämligen ett offensivt, chansskapande United som tryckte på men inte lyckades utnyttja sina möjligheter framför mål. Inhoppande Ashley Young skulle dock fastställa slutresultatet med sitt första ligamål sedan maj 2012. Efter en snabb spelvändning längs högerkanten fick Wayne Rooney bollen utanför straffområdet och spelade fram Young som mycket vackert smällde upp bollen i krysset till 3-0.

West Ham reducerade med knappt tio minuter kvar efter horribelt försvarsspel av Alexander Büttner som inte hängde med när övriga backlinjen ställde offside, målet genom Carlton Cole.
Allt som allt en väl genomförd match av United, och det är framförallt tre punkter jag fastnade på i efterhand.

4-3-3-uppställningen är klockren

Det har talats om Uniteds mittfält länge, men nu har David Moyes hitta ett sätt för att skapa en balans i laget samtidigt som han integrerar spelare i roller de passar utmärkt i. Mot Aston Villa användes Tom Cleverley, Ryan Giggs och Wayne Rooney centralt och idag var Giggs utbytt mot Phil Jones, något som gav ännu mer stabilitet. Phil Jones passar utmärkt i den defensiva rollen, där han kan koncentrera sig på att skydda mittbackarna och ge de andra två mer frihet offensivt. United har alltid kvar minst tre spelare (idag Smalling, Evans och Jones) och är inte lika sårbara för omställningar som tidigare.
Den som gynnats mest av formationsförändringen är Tom Cleverley. Han får alltid mycket kritik från sina egna fans, men den senaste veckan har han svarat för tre mycket väl genomförda insatser. Han säger själv i intervjuerna efter match, både idag och förra veckan, att han har fått mer frihet att röra sig framåt och det syns. Han behöver inte fokusera lika mycket på defensiven tack vare Jones position och då kan han fokusera på det han gör väldigt bra, hans snabba passningsspel och energifyllda löpningar. Idag satte han 56 av 57 passningar, varav 29 spelades framåt.

Även yttrarna har fått mycket mer frihet offensivt, något som främst syns på Antonio Valencia som gjort sina två bästa matcher på flera månader den senaste veckan. Försvaret har hållit tätt, så när som på Büttners hjärnsläpp idag.
Framöver blir det inget problem att få in skadade spelare i elvan, Carrick passar utmärkt i den defensiva positionen och Van Persie skulle gynnas av så stor rörelse runt honom. Fast då måste han ju peta Danny Welbeck först, så klart.

Rooney, centre-mid, Rooney, Rooney, centre-mid

I flera år har jag, och fler med mig, förutspått att Wayne Rooney ska ta över efter Paul Scholes i framtiden. Rooney har precis allting som krävs för att bli en central mittfältare i absolut världsklass. Det har också varit snack om att Rooney inte vill spela i positionen, han har sagt det själv vid något tillfälle. Men, när matchen väl är igång så syns inte det. Rooney vill hela tiden ha bollen, och han står och skickar briljanta crossbollar ut till Valencia gång på gång. Han kan få nästan samma frihet i den här positionen offensivt som om han spelar lite högre upp om Moyes skräddarsyr rollen lite för honom, men framförallt får han ju en möjlighet att påverka och vara involverad i matchen oavsett matchbild. Idag stod han för två assist och får Moyes honom att acceptera den här positionsförändringen så kan han gynnas av det framöver och utveckla sitt spel ytterligare, även om målskyttet blir lite lidande.
Vi pratar om att ersätta Paul Scholes, men finns det någon spelare i världen mer lik Scholes än Wayne Rooney?

Egna produkter och britter

I dagens startelva var det bara David De Gea, Antonio Valencia och Patrice Evra som inte antingen är brittisk eller har kommit fram genom Uniteds akademi. Rafael, Adnan Januzaj, Jonny Evans, Tom Cleverley och Danny Welbeck räknas samtliga som egna produkter, medan både Phil Jones, Wayne Rooney och Chris Smalling är engelsmän. På bänken fanns även egna produkterna Sam Johnstone, Darren Fletcher och Ryan Giggs, samt engelsmannen Ashley Young. Medelåldern i startelvan låg på 24, 4. Det finns talang i det här laget.


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS