Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

That time of year – again

It’s that time of year again. En snöslaskande tid med glädje och, i vissa och alltför många fall, sorg. Med presenter som älskas och presenter som inte alls uppskattas med de strålande ögon som givaren hade trott och hoppats. De misslyckade köpen, där man inte sparat kvittot för eventuellt byte. Allt går hand i hand och vi går tillsammans, spända och förväntade, in i …
… januaris transferfönster.
Manchester Uniteds sommar bör trumfas av dess vinter. Argumentet att det inte finns några världsspelare att tillgå i januari håller inte. Inte heller att de är för dyra. Med tanke på den sommaren och den hösten vi, United och Moyes har upplevt kan det bara inte viftas bort och hänvisas till sommaren 2014. Så förnuftiga och pragmatiska kan vi inte vara. Det behövs minst ett högklassigt namn nu. Helst två.
Som så ofta så ryktas det om både möjliga och omöjliga – av den anledningen att de inte är bra nog eller inte behövs – namn in i MUFC. Här är några av de spelare det tjatats i olika grad om under hösten.
MARSCH PANNKAKA IN
Backar:
shaw
Luke Shaw.
Southamptons senaste supertalang är verkligen en sådan som Manchester United skulle behöva. Det är nästan som att han kommit fram vid just det här tillfället, under Evras utförsbackeåkande, enbart för att ta klivet in i United. Dock vill Saints förstås inte sälja, samtidigt som jag misstänker att Moyes knappast vågar satsa på en vänsterkant med TVÅ 95:or redan i januari/till hösten. Men om andra klubbar börjar bjuda, som i fallet med Rooney, kanske han inte har något val.
Shaw är riktigt bra, för övrigt. Lugn med bollen, smart i spelet och snabbare i tanken än många 85:or.
Sannolikhet: 10 %.
Soccer - Barclays Premier League - Everton v West Bromwich Albion - Goodison Park
Leighton Baines
Förstås. Moyes ville ha och Baines ville dra i somras, men det blev inget. I januari borde han rimligen vara billigare eftersom han då bara har 18 månader kvar av sitt nuvarande kontrakt och har inte Moyes ställt in siktet på Shaw så är det Baines som kommer. Basta. Leightons ålder har jag inga problem med. 29 bast häromveckan borde innebära minst tre-fyra säsonger på absoluta toppnivå.
Vad han kan vet vi redan och att han skulle konkurrera ut Patrice är vi nog tämligen överens om.
Sannolikhet: 75 % (även om jag tror att sommaren är mer likely).
ezzie
Ezequiel Garay
Har varit klar för United i princip ända sedan i våras, men mig veterligen är han fortfarande kvar i Benfica. Med både Rio och Vida på väg att lägga av, alternativt lämna eller i Vidas fall bara spela ett år till, så är det inte så uppåt väggarna som det låter trots Uniteds besättning med Jones/Evans/Smalling. Om nu inte Michael Keane är betrodd med att ta klivet upp i sommar – vilket han borde göra som 21-åring om det ska bli någon Unitedkarriär – kan jag se Garay äntligen gå i lås. United har ALLTID skador på mittbackarna, ofta i längre perioder då ingen av påläggskalvarna är gjorda av granit, och då krävs en fjärde man för att hjulen ska fortsätta snurra hyfsat snabbt. Vi vill inte ha en situation med De Leat/Carrick som mittlås igen.
Garay som spelare då? Av det jag sett är det en bollsäker, snabb och hyfsat hård spelare som utan tvekan skulle hålla i United – förutsatt att han anpassade sig till tempot. Det är en faktor både Vidic och Evra hade problem med i början, men när de väl anpassat sig så … well.
Sannolikhet: 20 %
fabbe
Fabio Coentrao
Ska alltså ha gråtit floder när låneaffären sprack i sista stund i förra transferfönstret, men han var inte ledsnare än att han några månader senare förlängde sitt kontrakt med Real. Det föll inga floder från mina tårkanaler när pappersstrulet blev känt, men jag kände ett styng av besvikelse i hjärtat eftersom Coentrao i mina ögon är minst lika bra som Baines. Och fyra år yngre.
En nackdel är att han verkar vara en glaslirare i Rafael-stil, skadad i play-off mot Sverige senast, och alltså inte en järnman á la Patrice.
Sannolikhet: 15 %.
fabbies
Fabian Schär.
Baselmittbacken, född 1991, praktiserade på bank för ett par år sedan för att ha en backup-plan om fotbollskarriären inte skulle lösa sig. Nu jagas han av flera toppklubbar i Europa och då kopplas förstås Manchester United samman med grabben. Det går liksom på rutin. Hur han är som spelare har jag noll koll på. Vill helst inte tänka på Basel överhuvudtaget.
Sannolikhet: 5 %.
Mittfältare:
kokeke
Koke
Jag har sett Koke ett par gånger i höst och blivit måttligt imponerad. Men han har förstås varit imponerande, det är bara att titta på hans statistik och Atletis ligaposition, och är i en ålder (21) som skulle se honom spendera sina bästa år av karriären på Drömmarnas Teater. Däremot värvar United ytterst sällan från Spanien och har mig veterligen aldrig värvat en utespelande spanjor som varit ordinarie i ett topplag. Speciellt inte en som kallats den nye Xavi och rimligen borde kunna bli dubbelt så dyr om ett par säsonger.
Sannolikhet: 1 %.
marie
Angel Di Maria.
Jag är inget jättefan av Ängeln Maria, vilket David Moyes sägs vara. Men han är bättre än majoriteten av de vi har så: Ja tack. Däremot är invändningen samma som den alltid är när det ryktas om Realspelare: Vi köper ALDRIG därifrån. Det är åt andra hållet det brukar vara.
Och ärligt talat: Vill vi ha en spelare med den målgesten?
Sannolikhet: 10 %.
rossis
Ross Barkley.
Det finns en del som anser att United köpte fel mittfältare av Everton och det vore galet att ifrågasätta det uttalandet efter den här höstsäsongen. Barkley har varit i galen form och fortsätter han i samma stil är han given på Brasilienplanet. Jämförelsen med Jack Rodwell är oundviklig, men det finns en stor skillnad i att Rodwell aldrig var lika dominerande i Everton som Barkley varit flera gånger i höst.
Jag skulle älska att se honom i United. Det är lite Rooneyvibbar över en sån deal.
Sannolikhet: 12 %.
Inter - Vaslui
Fredy Guarin.
Kan lira både till höger eller i mitten, vilket alltid är välkommet. Däremot är det ingen spelare att bygga ett mittfält kring, av det jag sett av honom de två-tre gånger jag bevittnat en Intermatch, utan snarare en bra truppspelare.
Sannolikhet: 8 %.
anderrra
Ander Herrera
Sägs enligt den ibland mycket pålitlige, men ibland lika opålitlige, Guillem Balague vara en affär som lagts ner. Dels på grund av att Bilbao fortfarande vill ha 350 mille för honom och dels för att han inte längre är given ens i Bilbao. Och gör man inte det platsar man sannolikt inte ens på Uniteds mittfält hur underpresterande det än har varit. Samtidigt: Grabben
Sannolikhet: 20 %.
ilkay
Ilkay Gündogan
Utpekad av Rene Meulensteen som precis det som United behöver och det är inte svårt att förstå varför med tanke på hans kapacitet. ALLTID övertygande när jag sett Dortmund. Bra klipp och driv i steget, gillar att dribbla – och då inte på samma sätt som Iniesta och Januzaj utan med DRIV. Han verkligen DRIVER förbi spelare med ett jävla DRIV.
Däremot tror jag inte att Klopp, som tydligen verkar vara lika mycket dinosaurie som Moyes med tanke på alla skador, är så där jättekåt på att förlora ytterligare en toppspelare efter både Kagawa, Götze och Lewandowski. Dessutom har Ilkay dragits med skador under hösten och inte spelat sedan i augusti. Inte det ultimata läget att köpas eller flytta i. Men i sommar lär ryktena ta ny fart om nu inte Real hinner säkra hans signatur innan dess, vilket får anses som mycket troligt.
Sannolikhet: 10 %.
SL Benfica Training - UEFA Europa League Final
Nemanja Matic
Bäste defensiva mittfältaren i Europa 2013? £20 mille för honom. Vad sägs?
Sannolikhet: 15 %.
macke
Marco Reus
Min drömvärvning nummer ett. Skulle Reus få för sig att lämna Dortmund, vilket jag inte har ett ögonblicks tilltro till, skulle jag gå ner i spagat och skalla golvet i ren och skär eufori. Har allt som en Unitedspelare ska ha (och är lite så där ojämn som han skulle sluta vara på Old Trafford).
Sannolikhet: 1 %.
caaa
Yohan Cabaye
Okej, Cabaye är bra. Riktigt bra i sina bästa stunder, men jag får en känsla av att Newcastle är mer hans nivå, lite som Everton verkar vara Fellainis. En titt i statistiken visar dock vilken betydelse fransosen (japp, en grodätare i Newcastle!) har haft för sitt lag under hösten. Efter Ramsey och Paulinho är han den innerfältare i ligan som haft flest avslut på mål och vi minns ju vem som fyllde på i en omställning och avgjorde på Old Trafford. Lär dock inte bli särskilt billig eftersom han har kontrakt till 2016 även om vi förstås har kvar ”Ronaldopengarna”.
28 bast också, vilket faller utanför Uniteds och Moyes 26-årsram. Visst görs det undantag, som i fallen Berba och RvP och förmodligen Baines, men annars är det en vettig policy.
Sannolikhet: 15 %.
Vi har ju även som bekant varit ut efter Sami Khedira, men hans korsbandskrasch lägger de planerna på is. Tyvärr.
Anfallare:
Diego Costa
Tjena I.
Falcao
Tjena II.
MARSCH PANNKAKA UT
Backar:
Rio
För två år sedan, på nyårsdagen 2011 i bortamötet med WBA, insåg Gary Neville att hans dagar som Unitedspelare var räknade. Då var han 35 år och benen hängde inte längre med. Rio är 35 år och har haft några mardrömsinsatser under hösten och jag har inte sett någonting om att han skulle vara skadad för tillfället. Ändå är han försvarare non grata för Moyes. Med bara två vinster på de sju matcher som Rio startar i ligan kan vi se varför, men samtidigt har han spelat en del i CL och i fyra av de fem senaste han startat har United hållit nollan.
Sedan derbyfiaskot för tre månader sedan har Rio startat två ligamatcher och United har inte vunnit någon (WBA som av en händelse och även Cardiff).
Büttner
Vi ska inte klaga alltför mycket på Alexander, och göra oss lustiga på hans bekostnad, eftersom han inte kan rå för att United tyckte att han skulle passa i klubben. Men han är i lika rätt miljö som Bebe var när han kom (Bebe har blivit den nye Prunier om ni undrar).
Fabio
Hålls man som ett sämre alternativ än Büttner så inser man snabbt att man inte har någon framtid i klubben. Utgående kontrakt i sommar.
Mittfältare:
Young
Lär knappast drar redan i januari efter sina två kanonmål. För vänta till sommaren innan han rensas bort, för trots fullträffarna senaste veckan är Youngy inte tillräckligt bra. Han har haft så lång tid på sig att visa att han är det, men han är det inte. Inte.
Anderson
Realistiskt så inser till och med Ando att VM bara förblir en dröm oavsett hur mycket han spelar efter nyår. Lika realistisk måste han vara när han inser att det inte går att hänga kvar i United hur länge som helst bara tack vare sin personlighet. Grabben har varit i United i 6,5 år och fullföljt 90 minuter i 19 ligamatcher.
Nani
Skrev på nytt kontrakt i somras och är som alla vet lagets bäste ytter i grunden. Tyvärr vägrar den delen av Nani visa sig så ofta som vi vill.
Zaha
Lär lånas ut i första hand, men det är ETT STORT frågetecken för hans framtid överhuvudtaget i klubben. Moyes håller honom allt annat än högt och ska enligt rykten inte alls förstå varför Fergie tog in honom. Han gjorde en bra försäsong, men i de få insatser han gjort, 167 minuters spel med A-laget, har han inte bidragit med något som skulle motivera en startplats ens i rådande situation.
Bebe.
Det kanske allra märkligaste köpet som skett under Fergies tid som manager. Om Ali Dia anses vara Premier Leagues sämsta spelare genom tiderna måste Bebe anses vara Fergie-Uniteds sämsta, sett till ålder och prislapp. På något sätt passande att hans sista Unitedmatch var en knapp 1-0-vinst i FA-cupen mot mäktiga Crawley Town 2011.
Anfallare:
Kiko
Upplever en måltorka i Doncaster. Says it all. Får vi £2-3 mille för honom är det en bra affär. Kommer trots att han gjort fem mål (innan Doncasterlånet) på sex år för alltid att vara ihågkommen i Uniteds historia för sitt, yep.