Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United 1 Spurs 2

Danny Welbeck gjorde återigen mål och reducerade för United men då i ett läge då Spurs precis hade gjort sitt andra för dagen. En intensiv jakt efter kvitteringen följde men målen uteblev trots ett par svettiga räddningar av Hugo Lloris. I och med Liverpools seger tidigare under eftermiddagen är nu avståndet upp till fjärdeplatsen fem poäng. 

Huruvida Wayne Rooney skulle kunna starta matchen var ett frågetecken inför då han precis kommit tillbaka från skada. På plan var han trots allt när Howard Webb blåste igång matchen denna nyårsdag. David Moyes lag såg ut på följande sätt:

De Gea
Smalling Vidic Evans Evra
Carrick Cleverley
Valencia Rooney Januzaj
Welbeck

Trots hårt matchande startade Cleverley igen på mitten tillsammans med Carrick som nu är tillbaka igen efter sin skada. Ashley Young förpassades till bänken efter matchen senast mot Norwich och istället in med unge Adnan Januzaj från start. Danny Welbeck på topp med Rooney bakom, de har nu startat sju ligamatcher tillsammans denna säsong och av Dannys målproduktion att döma finns det tro om fler mål från den duon.

Första halvlek

Från och med att Webb blåste i sin pipa satte United igång med ett högt tempo och hög press vilket redan de första  minuterna resulterade i ett par möjligheter för Welbeck. Ofta via högerkanten där Valencia testade ett par långa, höga bollar in bakom Spurs mittbackar Dawson och Chiriches, där Welbeck mötte men Lloris hann dit och kunde rensa undan. En annan dag hade kanske domaren blåst för straff när Dawson knuffar Danny precis vid mottagning. Chris Smalling kom fri efter fint samspel mellan Rooney och Valencia men högerbackens skott hamnade rakt på fransmannen Lloris och ut till hörna. Hörnor var det gott om för Uniteds del under hela matchen, sammanlagt 13 stycken.

Inledande tio minuter handlar bara om United som pressar högt, vinner boll över hela planen och tar sig fram mot offensivt straffområde men farligare än så blev det ofta inte. En kontring från Spurs i matchminut 14 skakar om lite då Adebayor driver fram på vänsterkanten och spelar vidare till Soldado som i sin tur tar emot och hittar Lennon bakom en långsam och ouppmärksam Evra, som tur var fanns David De Gea där och räddade ut till hörna. I matchen på White Hart Lane hade Evra stora problem med Lennon som ständigt tog sig förbi genom sin kvickhet.

En period efter detta händer inte mycket i vardera straffområde utan mest ett ställningskrig på mitten där Cleverley/Carrick för dagen hade Dembéle och Capoue att tampas med. Antonio Valencia har kommit igång på riktigt igen denna säsongen och han hade en trevlig eftermiddag på sin högerkant mot Danny Rose som trots hjälp från Eriksen hade svårt att hantera Valencia. Efter ett sådant förarbete tog Adnan Januzaj hand om en hörna, som träffar Vidic panna men nicken hamnar tätt utanför Lloris högra stolpe. Den unga belgaren som redan ärats med en egen sång på läktarna tog för sig när han fick möjligheten men hade svårt att ta sig förbi på sin vänsterkant mot Kyle Walker.

I sin andra kontring för dagen gör Spurs 0-1 på nick av Adebayor. Vem annars? Togolesen har fått speltid igen i och med att Sherwood tog över laget och gjorde idag en väldigt bra insats både defensivt och framåt. Soldado serverar Christian Eriksen med en fin passning ut på högerkanten, inlägg kommer in bort mot Chris Smalling som inte kommer upp i luften utan Adebayor kan komma högt upp och borra ner nicken i De Geas vänstra hörn. ”This is the best trip I’ve ever been on” sjöngs från bortasektionen och deras förhoppningar om en ny vinst på Old Trafford började ta fart.

Aaron Lennon tog sig förbi ännu en gång på högerkanten och skickade in ett bra men lite för hårt inlägg bakom Uniteds backlinje där Soldado fanns och var sånär att kunna få sin panna på bollen. Ännu en chans som dyker upp när Patrice Evra inte riktigt hänger med. Innan halvtid hinner Danny Welbeck med att prova reprisera Rooneys cykelspark mot City för ett par år sedan, gick inte. Rooney själv drog på sig ett gult kort när han väldigt tydligt drar ner Dembélé vid en kontringsmöjlighet.

Andra halvlek

Att Tim Sherwood hade pratat med sina spelare under pausen och gett dem nya direktiv var tydligt då de sänkte tempot betänkligt och under inledningen av andra halvleken behöll de, skickligt, bollen inom laget. Kanterna där alla farligheterna skapades i första var stängda och mittfältet med framförallt Dembélé började ta för sig.

Efter timmen spelad hade Howard Webb återigen en straffsituation att ta hand om. Welbeck tog sig in i straffområdet där Chiriches fäller ut sitt ben, Danny faller men ingen åtgärd från domare Webb denna gång heller. Efter att ha sett diverse repriser kändes denna mer som straff än den första, vilket märktes i reaktionerna från spelarna.
Smalling och Carrick byttes ut mot Kagawa/Chicharito, ett tydligt offensivt byte som ändrade om i uppställningen.
Valencia klev ner på högerback, Januzaj bytte kant, Kagawa in på vänster, Rooney ner på mittfält ihop med Cleverley och Chicharito på topp med Welbeck.

I matchminut 67 kontrar Eriksen in 0-2 efter slappt försvarspel av Valencia. Reaktionen på det blir anfall vilket resulterar i blixtsnabb reducering av Danny Welbeck. En  mycket fin genomskärare av Januzaj till Danny som chippar bollen in i mål till 1-2. Efterföljande perioden attackerar United på det sätt vi är vana att se genom att fylla på med mycket folk inne i boxen och publiken vaknade verkligen till liv. Bästa chanserna kommer genom Januzaj som måttar från långt håll ett skott som går några meter utanför stolpen och en räd nerför högra kanten och ett inlägg som Chicharito klackar på Lloris och bollen rensas ut till hörna.
Tom Cleverley ersätts av Ashley Young och nu har David Moyes samtliga offensiva spelare som fanns att tillgå på plan.

Sista minuterna är oerhört intensiva. Wayne Rooneys skott utifrån straffområdet räddas och ut till hörna. Efterföljande tre stycken hörnor når alla Nemanja Vidic som med huvud och fot får till ett par bra avslut som tyvärr blockeras och räddas ut från mål. Efter fem minuters tilläggstid blåser Webb i sin pipa och matchen är över, 1-2.

Känslan direkt efter match är att United hade mycket bollinnehav men skapar för få chanser i öppet spel. Chanser fanns på föera hörnor och minst en bortdömd straff men faktum kvarstår att alldeles för få mål görs på hemmaplan. Spurs däremot mycket farliga på ett fåtal kontringar som resulterar i två mål.