Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Goda råd är gratis

edemme
Köpa eller inte köpa – det är frågan. Just nu är jag helt inne på att det inte blir några dealings i januari och konsekvensen kan bli enorm för Uniteds del, både sportsligt och ekonomiskt. Det är helt upp till Glazyrgubbarna som aldrig syns eller hörs.
city har just nu ett lag som kostade £371,5 miljoner i rena transfersummor. United har en ligatrupp som kostade £288 miljoner. Det är en skillnad på £84 miljoner. En Ronaldo. Kanske inte så mycket tänker vi och ni och alla andra. Men då ska vi betänka att två av de fyra spelare som United betalat mer än £20 mille för köptes INNAN Glazyrerna tog över: Rio och Rooney. Så medan United sedan 2004 har köpt TVÅ* spelare för mer än £20 mille så har city köpt FEMTON (och Chelsea TIO, Liverpool FYRA).
Att United trots detta inte bara hängt med i utvecklingen utan även vunnit liga och Champions League är ingenting annat än remarkabelt och det fanns antagligen bara en man på jorden som kunde åstadkomma detta.
När nu Glazyrerna – eventuellt – kommer till insikt hur det ser ut utan den gamles magi ser de också följderna av att en klubb av Uniteds storlek tar av sig spenderarbyxorna. Det är ohållbart i längden, vilket Arsenal – som köpt för fler slantar pund än United de senaste tre säsongerna – till slut insåg. För Chelseas och citys miljöförstörande cash blir ofta för mycket och till slut även för ett Fergielöst United.
Om köpen nu uteblir finns det förstås andra sätt för Moyes att se till att United når topp 4 ändå – fastän vägen blir krångligare. Här är några förslag, helt gratis:

  1. Det viktigaste är att hålla båda Rooney och Robin van Persie friska och hela. Nu kan givetvis inte Moyes linda in pojkarna i bomull (huga, hemska tanke för en bomullsfobiker som jag)  och sätta på den hjälmar och rustning, men träningen bör kunna anpassas så att de matchas rätt. RvP:s senaste skada var av freak-slaget, den kom när han slog en hörna, men slitningsskador går så klart att undvika. Fingertoppsmatchning är a och o.
  2. Ge fullkomligt fan i de senaste – och de oundvikliga – tramsskriverierna om att Fergies närvaro på matcherna skulle påverka negativt. Inte en rad om att Fergies närvaro påverkar positivt när laget vinner – men bara negg när laget förlorar. Helt logiskt tidningstänk och samtidigt så fullkomligt ologiskt.
  3. Hota skiten ur nuvarande trupp. För om de nu saknar förmågan, respekten, kunnandet att spela under Moyes så är det trots allt han som bestämmer vilka som i framtiden får representera Manchester United (förutsatt att han får en säsong till på sig att bygga). Majoriteten av dem som lämnar United gör det för en sämre fotbollsframtid och det kan inte vara roligt att skickas ut genom dörren från Carrington för att man inte duger. Det har visat sig vara svårt i vissa fall (läs: Anderson) att bli utsparkad, men Moyes har nog hittat fler syndabockar än själsfränder i truppen hittills.
  4. Köp vingar för pengarna. Sedan augusti 2012, på ett och ett halvt år, har våra renodlade wingers Nani, Young och Valencia gjort 9 mål och 18 assists på totalt 138 framträdanden. Det kan jämföras med säsongen 11/12 då trion producerade 24 mål och 35 assists på 113 matcher. Det märkliga i kråksången är att vi ju inte vann ligan 2011-12 men i fjol. Förklaringen: citys förvandling från mästare till has-beens.

* Eric Harrison hoppar på bandvagnen om Lumsden, Neville, Woods och Round och ser det som en förklaring till årets demise. Så enkelt, men – som Red Issue påpekade på Twitter – varför har inte DDG:s form försämrats av en ny målvaktscoach? Okej att målvakter inte är inblandade särskilt mycket i det taktiska spelet, men varför vill han fortfarande utvecklas och visa sig på styva linan? Och varför är inte Januzaj och Rooney odugliga, Eric?

 
*Jag räknar inte med Fellaini i plus-£20-mille-köpen än eftersom det ”köpet” fortfarande känns som ett skämt. Det kan en dag bli tre spelare alltså. Kanske. Eventuellt. Inte.