Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United 2 – Swansea 0

Med tre förluster i bagaget och en tämligen händelsefattig första halvlek vaknade United till liv i andra halvleken hemma mot Swansea. Antonio Valencia nätade kort efter pausen och Danny Welbeck fyllde på och gjorde där matchens sista mål även om det fanns chanser att göra både ett eller två till. Adnan Januzaj utmärkte sig framförallt och fick mycket beröm av såväl David Moyes och medspelare efter matchen. Nu väntar ett välbehövligt uppehåll (för spelarna, inte oss supportrar) innan match på Stamford Bridge. 

Jones, Evans, Ferdinand, Fabio, Nani, Young, Fellaini, Rooney och RvP.
Startelvan igår?
Nej det var/är skadeläget och avstängningar som David Moyes har att hantera dessa dagar.

Därför såg gårdagens lag ut på följande vis:
DDG
Rafael – Vidic – Smalling – Evra
Carrick – Fletcher
Valencia – Kagawa – Januzaj
Welbeck

Bänk: Lindegaard, Giggs, Cleverley, Zaha, Lingard, Büttner och Chicharito.

Första halvleken

Med Wayne Rooney på skadelistan verkade det på förhand som att Shinji Kagawa skulle få chansen att visa vad han går för i rollen som nummer 10 men redan efter några minuter gick det att urskilja japanen ute på vänsterkanten som så många gånger tidigare. För dagen alltså Adnan Januzaj bakom Danny Welbeck.

Dagens motståndare från Wales, Swansea, är ett bollskickligt lag och de tog tag i taktpinnen redan från start. Med spelare som Shelvey, Pozuelo, Routledge och Britton finns det möjlighet att skapa chanser med fina passningar och snabbhet på kanterna. Efter ett par minuter hittade just nämnda Shelvey högerbacken Rangel med en relativt simpel boll in bakom Patrice Evra. Spanjoren hade problem med mottagningen och det resulterade inte i någon farlighet men samma företeelse inträffade tio minuter senare när samme Shelvey finner Routledge fri bakom Evra men en misslyckad passning mot Bony gör att David De Gea kan ta hand om bollen. Att Moyes letar efter en vänsterback är ju ingen nyhet och efter inledningen av denna matchen är det ännu mera tydligt. Evra, trots alla sina positiva egenskaper, hänger inte med längre.

Uniteds första farlighet kommer i matchminut 10 efter ett fint samspel mellan Carrick, Kagawa och Welbeck som fälls och Januzaj stegar upp frisparken. Med vänsterfoten smeker han en mycket fin boll klockrent i ribban och ut.
Swansea spelar i ett högt tempo och pressar högt upp i banan vilket gör att United tvingas till ett snabbt pasningsspel vilket inte fungerar under första halvleken förutom ett fint samarbete efter en halvtimme spelad när Valencia väggspelar med Januzaj och vidare till Rafael som serverar Welbeck och engelsmannen klipper till direkt men bollen rullar tätt utanför vänstra stolpen. Ett anfall med fart, finess och få passningar, något vi vill se mer av!

Jose Cañas skadade sig efter 15 minuters spel och tvingades kliva av med Chico som ersättare. Williams tog då plats på mittfältet och Chico klev ner som mittback. Hur mycket detta påverkade matchen är svårt att sia om men Cañas energi och förmåga att störa United kan ha påverkat matchutvecklingen i matchens andra halvlek.
Det är sällan bortalaget har bollövertag på Old Trafford men så var fallet under första halvelken, Swansea hade så pass mycket som 67% vilket inte förändrades under andra halvan.

Andra halvleken

Två minuter in når slår Januzaj ett inlägg från vänsterkanten som Kagawa möter med huvudet, Tremmel räddar men Valencia är först på returen och dunkar in bollen i mål. Vilken start! I inläggstillfället är Valencia offside, om han påverkar spelet får någon annan diskutera men oj vad skönt med ett mål så tidigt efter paus. En förändring som syntes direkt från start var att Kagawa och Januzaj bytt plats vilket skulle visa sig ett klokt beslut.

Swansea tvingades i och med målet framåt för att anfalla vilket gav United stora ytor. Överhuvudtaget en annan rörlighet i anfallsspelet efter paus och man fick se Kagawa göra det han är bra på. Han skickade ett hårt skott ett par meter över ribban efter att ha transporterat boll själv över Swanseas planhalva efter 50 minuter.

Matchens andra mål kommer till när Januzaj vaket bryter ett utkast från Tremmel och skickar in ett inlägg i boxen. Williams nickar bort men rensningen når Evra som testar skott vilket Welbeck vaket stöter in i mål. Dannys sjätte mål på lika många matcher i ligan.

Efter andra målet fortsätter United att anfalla och skapar ett flertal farliga chanser. Januzaj trixar sig igenom och fram till hörna som i andravågen gör Kagawa fri till att slå ett magnifikt inlägg som Smalling bara skall möta in i mål. Hur Christopher gör för att missa i det läget kan bara han svara på men klart är att där skulle det blivit mål. Ett anfall som verkligen förtjänade ett bättre öde var en kontring när Januzaj kvickt och skickligt hittar en framrusande Rafael som i sin tur finner Kagawa som överlistar sista back men ej Tremmel i målet. Det målet hade han verkligen behövt och gjort sig förtjänt av efter en fin andra halvlek där han var mycket mera synlig än på länge och man såg att det finns mycket kvalitet som tyvärr kommer fram för sällan.

Efter 80 minuter byts Evra ut mot Büttner och det var nog många som blev oroliga när Evra gick av planen direkt i riktning mot omklädningsrummet och en eventuell skada. Minuter senare hänger inte nederländaren med när Alvaro kommer fri på högerkanten men den precis nyinbytte spanjoren misslyckas med mottagningen och chansen rinner ut i sanden. Chicharito får några minuter på plan då han byts in mot Welbeck och den lilla ärtan spinger offside, som så ofta förr, det första han gör.

Chris Foy blåser i pipan och matchen slutar 2-0.
Bollinnehav: Swansea 62% United 38%!

Avslutande tankar

Känslan efteråt är att det var en seger med mersmak vilket laget verkligen behövde.
Vila och åerhämtning inför nästa helg då det är dags för Chelsea borta.
Kan kanske Rooney vara tillbaka? Jones? Evra? Büttner mot Hazard och grabbarna känns SÅDÄR. Eller kommer Coentrao in och spelar på direkten? Tveksamt.
Kan Mourinho komma till Old Trafford och ställa ett gäng bussar framför mål så kan vi, eller? Det hade varit tryggt med Jones på mitten i en sådan match, visserligen imponerade Fletcher i gårdagens match men tveksamt om han redan orkar en match mot ett såpass skickligt lag som Chelsea.

Adnan Januzaj!