Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Officiellt: United och Chelsea överens om Mata

Manchester United har precis bekräftat att man är överens med Chelsea om en övergång för spanjoren Juan Mata. Affären är emellertid inte avslutad då läkarundersökningen och det personliga avtalet för Mata återstår att.

Juan Mata

Född: 28 april 1988 i Villafranca Montes de Oca, Burgos, Spanien
Längd/vikt: 170 cm/63 kg
Position: Offensiv mittfältare
Till United: Januari 2014 (läkarundersökning och personligt avtal återstår att lösa)
Karriär: Real Madrid B (2006-2007, 39 matcher/10 mål), Valencia (2007-2011, 174/46), Chelsea (2011-2014, 135/33), Manchester United (2014-)
Landskamper/mål: 32/9

I ett kort uttalande skriver United: ”Manchester United är glada att annonsera att man har nått en överenskommelse med Chelsea Football Club för köpet av Juan Mata för en transfersumma som är klubbrekord. Avtalet gäller med förbehåll för en läkarundersökning och överenskommelse om det personliga avtalet.

”En ytterligare kungörelse kommer att göras i vederbörlig ordning.”

Läkarundersökningen och det personliga avtalet förefaller vara en formalitet. Läkarundersökningen förväntas ske i Manchester imorgon och det är möjligt att övergången kan avslutas då. Mata behöver registreras som Unitedspelare senast klockan 13.00 på måndag för att vara tillgänglig för spel i hemmamatchen mot Cardiff på tisdag.

Måhända notabelt är att Uniteds pressmeddelande kom precis efter att New York-börsen stängde.

Juan Mata föddes i den lilla byn Villafranca Montes de Oca i provinsen Burgos i norra Spanien den 28 april 1988. Han inledde karriären i Real Madrid men tog aldrig plats i a-laget. Mata spelade för Real Madrids b-lag i den spanska andradivisionen säsongen 2006/07 och flyttade därefter till Valencia. Han stannade fyra säsonger i Valencia och etablerade sig i La Liga och fick även debutera i det spanska landslaget. Han var med i truppen då Spanien vann VM 2010 men fick bara spela en match. Han var på nytt med i landslagstruppen då Spanien vann EM 2012, men på nytt fick han bara spela i en match – detta i finalen då han kom in och blev målskytt.

Mata flyttade till Chelsea 2011 och utsågs till klubbens bästa spelare i sina två första säsonger. Sedan Jose Mourinho tog över Chelsea i somras har Mata dock fått begränsat med speltid.

Då Juan Mata nu går till Manchester United gör han det som klubbens dyraste spelare någonsin. Han är en offensiv spelare som genom hela sin karriär har bidragit med många mål och assist. I United skulle han kunna användas i de tre positionerna bakom anfallaren i ett 4-2-3-1-system och som anfallare i ett 4-3-3-system. Det återstår att se hur David Moyes kommer att utnyttja Mata men det är ingen tvekan om att spanjoren kommer att förstärka United.


Källa: Manutd.com, @RobHarris, @GuardianJamieJ, Wikipedia, Fifa.com, Uefa.com