Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Uppehållet gynnar spelarna

På fredagens presskonferens berättade David Moyes att hans spelare har gynnats av uppehållet i Dubai. Moyes passade också på att berömma Crystal Palace manager Tony Pulis men han valde att inte bekräfta att Wayne Rooney är mycket nära att skriva på ett nytt kontrakt. Plus notiser om landslagsspel och försäsongen.

United har som bekant varit spellediga i en och en halv vecka efter Arsenalmatchen, något man utnyttjade genom att åka till Dubai för träning i ett behagligare klimat än det engelska. Ett nytt uppehåll, på en och en halv vecka, väntar för övrigt efter Champions League-matchen mot Olympiacos på tisdag. Då är det emellertid uteslutet med en resa för United då det ska spelas landslagsfotboll onsdagen den 5 mars.

”Det var fantastiskt att vi hade lite tid tillsammans med spelarna. Den första gången jag verkligen har haft chansen att ha några dagar med grabbarna,” sa David Moyes på fredagens presskonferens.

”Vi tränade och hade lite rekreationstid också, så det var bra. Man hoppas att man ska få någon fördel av det. Jag är säker på att det kommer att gynna spelarna att ha haft chansen att koppla av. Vi hade hellre varit i FA-cupen, låt mig berätta det för dig. Men vi var inte det så det näst bästa vi kunde göra var att göra [spelarna] redo för de tolv återstående matcherna.”

Två matcher på kort tid

United möter Crystal Palace på bortaplan imorgon och sedan väntar bortamatchen mot Olympiacos på tisdag. Moyes verkar inte helt belåten med att spela den sena matchen på lördagen inför Champions League-matchen men ser det som en chans att utnyttja Uniteds stora trupp.

”Vi vill vinna [mot Crystal Palace]. Vi har en annan stormatch på tisdag kväll också. Vi spelar [klockan 18.30] och sedan igen på tisdag kväll. Det är så det är men vi kommer att vara redo.

”Det finns en trupp här som alltid har varit vana att roteras och användas. Det är därför, många gånger, som United ofta har varit starka på slutet av säsongen. De ser till att spelarna inte har spelat varje match.

”Så när de stora matcherna kommer på slutet har de fräscha spelare. Vi är lyckligt ställda med den trupp vi har här att vi har haft möjligheten att göra det. Vi har försökt att ge alla en chans att visa vad de kan göra också, vilket är väldigt viktigt när du får en ny manager.”

Pulis visar sin erfarenhet

Crystal Palace har gjort bra ifrån sig sedan Tony Pulis tog över som manager och David Moyes passar på att berömma morgondagens motståndarmanager:

”Jag skulle aldrig vara respektlös mot någon manager eftersom jag tycker att Ian Holloway gjorde ett briljant jobb med att ta dem [till Premier League] och få igång dem att spela som de gör. De har en fantastisk publik bakom sig.

”Jag tycker dock att Tony Pulis har visat all sin erfarenhet. Många kritiserade Tony under sin tid i Stoke City men han har gått in där och fått några människor att äta upp sina ord. Resultat är vad som räknas och du måste tänka på var Crystal Palace var och var de är nu. Vad som räknas för Tony är resultaten och han är väldigt bra på att få dem.

”Tony har alltid haft sina lag välorganiserade och bra preparerade. Spelarna är väl medvetna om hur han vill att de ska spela och vad som förväntas av dem. Han har haft fantastiska framgångar under sin karriär. Han har varit en väldigt framgångsrik manager i Premier League. Om han håller Crystal Palace upp kommer det inte att finnas någon i det är rummet eller någon annan journalist som trodde att de skulle hålla sig kvar. Han gör ett fantastiskt jobb med dem.”

Skadeläget

Vi fick ingen information om Uniteds spelare, något som inte är ovanligt på Moyes presskonferenser. Ofta är han mer öppen kring skadeläget i samtal med MUTV på fredagskvällen eller under den andra delen av presskonferensen, som är publiceringsskyddad för att gynna tidningarna.

Phil Jones borde vara redo för spel efter sin hjärnskakning, då han var aktuell för spel redan inför matcherna mot Fulham och Arsenal. Rafael da Silva utgick med just en hjärnskakning mot Arsenal och där är det oklart om han är redo för spel redan nu eller om längre rehabilitering krävs. Jonny Evans har missat ett par matcher med en vadskada men borde vara aktuell för spel imorgon.

Danny Welbeck har saknats i Uniteds trupp på slutet, något som inte har förklarats. Det verkar dock som att han dras med en knäskada, men den uppgiften bör tas med ett par nypor salt.

Nani förväntas vara borta till mars men Marouane Fellaini var dock tillbaka i truppen mot Arsenal och torde därmed vara redo för spel.

Rooney nära nytt kontrakt

Engelsk media rapporterar idag att Wayne Rooney och Manchester United är överens om ett nytt kontrakt för anfallaren. Kontraktet förväntas gälla över fem och ett halvt år och vara värt 300 000 pund i veckan. Rooney är också favorit att ta över kaptensbindeln efter Nemanja Vidic. Vidic har ju bekräftat att han kommer att lämna United i sommar och det mesta tyder på att Inter kommer att bli hans nästa klubb.

På fredagens presskonferens valde Moyes att inte bekräfta att man är överens med Rooney: ”Så fort vi har information kommer vi att ge den till er. Alla vet hur viktig han är. Han är en enastående fotbollsspelare. Om vi kan få klart det är det fantastiskt.”

Enligt engelsk media förväntas United bekräfta Rooneys nya kontrakt senare idag.

Två försäsongsmatcher bekräftade

United har nu bekräftat att de två första matcherna under försäsongsturnén i USA kommer att spelas mot Roma (den 26 juli i Denver) respektive Inter (den 29 juli i Washington). Detta är i enlighet med vad spekulationerna sa då United bekräftade att man kommer att åka till USA i sommar.

Av oklar anledning väntar United med att bekräfta att den tredje matchen kommer att spelas mot Real Madrid (den 2 augusti). Att United kommer att möta Real är dock bekräftat genom hemsidan för International Champions Cup, som turneringen med sedvanlig överdrift kallas.

Av turneringens hemsida att döma så spelar de två gruppvinnarna final medan övriga lag har spelat klart. Detta kan tyckas aningen märkligt då lagen knappast tjänar på att inte veta hur många matcher som kommer att spelas under försäsongen.

Fletcher landslagsuttagen

Det är sällan vi blir glada när Unitedspelare blir uttagna till landslaget men i Darren Fletchers fall gör vi ett undantag. Fletcher är med i den skotska truppen inför bortamatchen mot Polen den 5 mars. Innan sin magsjukdom var Fletcher lagkapten för Skottland och han förväntas få kaptensbindeln den här gången också.

Januzaj nobbar Kosovo

Adnan Januzaj har fortfarande inte bestämt sig för vilket landslag han ska representera. Kosovo har, av Fifa, beviljats rätten att spela träningslandskamper mot länder som erkänner nationens suveränitet. Den 5 mars ska Kosovo spela sin första landskamp någonsin, mot Haiti och man ville att Januzaj skulle vara med i laget. Då Kosovos matcher inte kommer att erkännas som officiella landskamper skulle Januzaj kunna spela för Kosovo nu och sedan ändå välja ett annat land. Trots detta väljer Januzaj att tacka nej till att delta i Kosovos match mot Haiti.

Adnans pappa, Abedin Januzaj, förklarar beslutet:

”Jag föddes där och jag vill att min son ska spela för mitt lands landslag. Men det är en känslig fråga eftersom Kosovos fotbollsförbund ännu inte är medlem i Fifa. En dag kanske Adnan kommer att spela för Kosovo men just nu kommer det inte att hända. Och vi har massor av tid att tänka på allting.”


Källor: Manutd.com, Skysports.com, Internationalchampionscup.com, Theguardian.com