Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

The heavy artillery

wazzaup
Manchester United är två mål bättre än Crystal Palace igen. Precis som i höstas. Skillnaden den här gången var att det var på bortaplan och att det faktiskt var kanske tre procent mer imponerande.
De här tre procenten kanske låter lite in the face of it all, men vi tar vad vi kan. Vi fans suger åt oss alla möjliga positiva små brödsmulor som om vi vore utmattade tv-spelshjältar i ytterligare ett dystopiskt framtidsspel.
Tre poäng borta, nollan i baken och mål av det tunga artilleriet. Job well done i slutändan.
Mustigt:

 • Wayne Rooneys avslutning visade att han åtminstone är värd 2 miljoner i veckan. Nu uppe i 209 mål – tre till och han har bara Law och Charlton framför sig i listan. En lista han kommar att toppa 2016 oavsett vad du eller jag tycker om det. Vi kan älska honom, med all rätt, för det han gjort för den här klubben PÅ planen genom tiderna. Och när vi tänker efter är det egentligen all that matters. Eller? Nej, det är det förstås inte. Men det är nya tider och det är bara att gilla läget och om han nu misslyckats att uppfylla sin potential så är vi många som gjort samma sak. Han har helt enkelt gjort sig förtjänt av stålarna, annars hade han aldrig fått dom. Det handlar inte om tur. Och det handlar inte – i dagens fotbollsvärld – om att vara ”snäll” mot sin arbetsgivare, i det här fallet Glazyrerna. Så på ett sätt kan jag beundra honom, men på ett annat förakta hans beteende. Men det är enbart beroende på att jag har placerat mitt hjärta i klubben. Det har inte han.
 • Rätt läge för vår Scouser att inleda 2014 års målskytte också. 1-0 hade annars garanterat inbjudit till nervösa sista fem.
 • Patrice Evra. Ryktas om nytt kontrakt för vår favoritgrodätare genom tiderna och i dag visade han tendenser som skulle få oss att förstå varför. Indirekt två ass och allmänt väldigt bra spel. Även defensivt, that is.

Yep, that will do:

 • Afrotanken. I första halvleks första del var det tydligt att tanken var att han skulle tanka framåt och det var en mer tydlig roll på 45 minuter än han hade under sina första två månader totalt tidigare. Problemet med afrotanken är att hans ben tar längre tid att flytta än en finlandsfärja tar på sig att backa så han måste hela tiden ligga före i tanken (nu pun intended). Gör han inte det är han ett träben. United har inte råd med träben. Eller kanske ett. Hans första start på 2 1/2 månad lovade i alla fall aningen gott.
 • Nollan igen. I London igen.
 • Gamlingen från Cardiff går in och tar ett gult.
 • Michael Carrick fick så där mycket boll som han ska ha. 135 passningar rätt är den nivå han ska vara på.

Ok, med Henrik Larsson-dialekt:

 • Rio och Vida som mittbackspar när jag hoppades att Moyes skulle sätta Jones/Smalling/Evans under resten av våren var inte optimalt. Men är ungdomarna skadade är valmöjligheterna aningen begränsade. Men det gamla visade att de inte nödvändigtvis behöver ringas ut på stört. Helt okej i dag. Och Rio har fortfarande bara dragit på sig en frispark sedan januari 2013. Helt sjukt. Senast han drog på sig en frispark blev han utbytt. Så hårt hållen är han.

Big nej-nej:

 • Min pappa såg matchen med mig, vilket händer ytterst sällan. Men han var hård i sin dom i första halvlek: ”United borde byta ut hela truppen, ta in nya och ge dom en tiondel i lön, det skulle inte gå sämre”. Då stod det 0-0 och vi hade haft två hyfsade chanser (RvP och Vidic) mot ett bottenlag i PL och det var svårt att inte hålla med. Det övertygas fortfarande sällan i spelet, men vi såg ändå en ljusning i dag med fler vettiga anfall än tidigare …
 • … men Robin van Persie är inte stekhet. Kanske kan straffmålet ge honom en välbehövlig skjuts, för det behövs. Springer fel, springer inte alls är hans felsynkade melodi as of now. Ändå håller han så pass hög klass att han dels är iskall vid straffläget och dels kan dra ifrån och sätta bollen i ribban i ett halvläge.
 • Fellainis avslut i slutminuten av första halvlek är inte Unitedklass. Men han har två och en halv månads ringrost att skylla på. Nästa match har han inte det. Skulle vara oerhört skönt om hans nolla sprack så snart som möjligt.

Annars:

 • Ingen Cleverley. Ingen Welbeck. Inga besked. Physiroom.com ger oss beskedet att Welbz är skadad i knät, men Moyes säger ingenting och han var till skillnad från bekräftat skadade – och i dag saknade – spelare som Evans, Jones och Rafael med till Dubai.
 • Crystal Palace vann inläggsduellen 22-19.
 • Ironin i att Palacefansen slänger mynt på Rooney …
 • Jag skrev efter Arsenal att fjärdeplatsen är borta. Men det finns en chans, jag uppskattar den till cirkus 9 procent, att den fortfarande är nåbar. Fast då KRÄVS att Swansea skräller på Anfield i morgon samtidigt som Elmander & co gör samma sak mot Spurs. Sker detta höjer jag procenten till 25.
 • Giggs spelade mot Tompa Ince i dag. Det känns som att det var i går som han lirade med Tompas farsa.
 • Rio Ferdinand startade i dag sin 437:e match för United. Det är lika många som Bryan Robson startade. Fantastiskt.
 • Apropå framträdanden för United kommer Rooney – om han nu spelar till 2019 – att gå förbi Gary Neville, upp på en femteplats bland all time greats. Minst. Kanske förbi Bill Foulkes och upp på en fjärdeplats. Otroligt.
 • OGS Cardiff förlorade med 0-4 i dag. Hemma. Mot Hull. Det är en sorglig start han fått i Premier League, vår numera gråhårige favoritnorrman. Och Zaha gläder få, vad jag förstått.
 • Skapade chanser i ligan: 1) Rooney – 41, 2) Evra – 34, 3) Valencia – 21, 4) Januzaj – 20, 5) Carrick – 15.