Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Has he lost Giggs?

Skärmavbild 2014-03-17 kl. 08.35.04
Det där skrev BBC i sin matchrapport från 1-1-matchen mot Southampton i oktober 2013. For real. ”Bordered on the telepathic”?!! Wow. Those were the days. Tänk att vi i dag ska längta tillbaka till vad vi då ansåg var alldeles för dåligt. Frågan är då vad som har hänt – hur kan det vara möjligt att det blir sämre och sämre? Hur kan utvecklingen gå bakåt? Efter åtta månader som boss borde vi sett en ljusning, ett embryo till hur framtidens Manchester United ska se ut. Kanske är precis det vi gör också, men skeppet använder i så fall helt fel kapten och styrman. För någonting är extremt fel hos Manchester Uniteds fotbollsmässiga del av företaget (och förresten, var det inte länge sedan vi fick en ny sponsor?).
Känslan är att jag bara är någon vecka, några matcher, ifrån att skriva ett inlägg under rubriken: ”Därför måste United sparka Moyes”. När det gått så långt att fans dels inte tror, och dels inte hoppas, att vi kan slå ut the mighty Olympiakos i en CL-åttondel då är det illa. För ett år sedan var i princip samma killar ett domslut ifrån att sparka ut Ronaldo & co. Kan ni föreställa är känslan av att möta Real i dag? Nej. Som jag skrev i går så är det här det lägsta jag varit som Unitedfan om vi bortser från slutet av 1980-talet, men då fick man vara nöjd – och o-nöjd – med att se tre-fyra matcher per säsong och besvikelsen går inte att jämföra.
Vi kollar på några faktorer som vi, utan att ha en aning om hur det ser ut internt i klubben, utifrån kan peka på som bidragande orsaker:

 • RvP är självisk. Det är alla holländska anfallare (vi har ju haft en annan skapligt egoistisk ”van” hos oss tidigare, kanske ni minns), men det funkar ju bara så längre det går bra och bollarna sitter. En RvP utan end product är ingen att luta sig emot när det blåser. Hela hans uppenbarelse utstrålar att han först och främst inte trivs med bollarna han får. Ergo: Det är inte hans fel. Lösning i RvP:s hjärna: Jag skiter i det. Jag springer offside.
 • David Moyes status i spelartruppen. Sannolikt är det inte bara RvP som tänker ”det här är inte mitt fel” utan han har nog ett gäng lirare med sig som i stället för att se sig själva i spegeln ser Moyes nuna där. Hur fel det än är så kommer vi inte ifrån att det är så många resonerar.
 • Adnan Januzajs downperiod. Tonåringen kom in i höstas som en frisk fläkt och gjorde mål, dribblade, stod för assists och var det enda ljuset i grådasket. Sen valde Moyes, klokt nog, att vila honom och när sedan Mata kom in blev hans viloperiod allt längre. När han väl kommit tillbaka har han ofta sett lika handlingsförlamad ut som medspelarna. Som om han tänkt ”äh, vad fan, det är ju ingen annan som ger allt, varför ska jag göra det?”.
 • Återigen taktiken. I början av säsongen hade vi visserligen problem också, men då levde spelarna på smulorna från fjolårssäsongen och hade fortfarande inte blivit lika förvirrade av det spelsätt som Moyes vill införa. Det sägs att det tar cirka sex månader för en manager och hans spelare att lära känna varandra. Efter ett halvår började förfallet på allvar. 2014 har United förlorat 8 av 14 matcher. Det är oerhört. Och när BÅDE defensiven och offensiven fallerar är det någonting som är fundamentalt fel. Anfallen är stereotypa, långsamma, det finns knappt några 1-2-interchangespel att tala om sista tredjedelen. Mot WBA såg vi ett embryo till attackspel, men mot skickligare lag låser sig allt.
 • Avsaknaden av fart. Ingen i laget har något intresse – eller kanske ens förmågan – att gå förbi motståndare, att föra upp bollen i banan med fart. Och när någon väl lyckas göra det har han tio man bakom sig.
 • Uppställningen. Med Rooney, Mata och Januzaj i laget är känslan av att RvP inte är den ultimata spetsen eftersom han ytterst sällan – nuförtiden i alla fall – är den som hittar luckor och drar i djupled.
 • Implenteringen av Juan Mata. Om Fellaini ansågs som ett panikköp går det inte att påstå att spanjoren är det. Men fortfarande är det så att The Perfect Man alltför ofta får bollen felvänd i stället för rättvänd i fart. Så utnyttjas inte hans kvalitéer bäst.
 • Få individuella mästerverk. När inte lagmaskinen fungerar borde man åtminstone kunna lita till moments of brilliance från de toppspelare vi har att tillgå. Men icke. Inte ens det.
 • Köpet av Fellaini. Han har hållit en godkänd nivå senaste veckorna, men köper man en spelare för 300 mille förväntar i alla fall jag mig att han ska vara en centralfigur och kunna ta hem någon MotM här och där. Jag börjar tvivla på att han någonsin kommer att nå den nivån.

Manchester Uniteds fans var som vanligt briljanta i går och outsang Liverpools i slutet av mardrömmen.

Noterbart var dock att Moyes inte fick någon sång, enligt flera var det första gången skotten inte fick något stöd på Old Trafford. I stället var det ”20 times” som ekade runt Drömmarnas Teater. En rundkoll på diverse Unitedforum och jag hittar följande kommentarer om honom:
”He’s out of his fecking mind. I can’t believe he’s still in the job”
och
”I hate him now, his smarmy shitty responses to questions do my head in.”
Och snart spelar det ingen roll om han har någon support hos styrelsen, går majoriteten av fansen emot honom blir situationen ohållbar. Det spekuleras i att United inte skulle ha råd att göra sig av med honom, men det finns garanterat någon klausul i kontraktet som säger att man kommer till någon sorts ekonomisk överenskommelse som inte innefattar hela lönen för de återstående fem åren. Så där tror jag inte någon sko skulle klämma.
Stämmer ryktena att han tappat även Ryan Giggs förtroende så är han med stor sannolikhet en dead man walking. Enligt Red Issues forum skedde detta:
”Obviously Giggs was again left out of the squad yesterday, despite many having been given the impression he’d be involved as a sub at least. According to one first teamer, post-match he’s gone in the dressing room and ripped into Moyes (”clueless”) and his coaching staff (”useless”), slamming the performance and tactics before storming out.”
Ouch.
Manchester United coach Phil Neville and Ryan Giggs look dejected from the substitutes bench
Finns det då någon lösning, någon räddning för Moyes under resten av säsongen? Njaeaej. Men han kan i alla fall börja med att försöka något av detta:

 • Flytta upp Rooney på topp och använda Mata bakom honom. Det kan omöjligen fungera sämre än Rooney-RvP.
 • Använda Welbeck i stället för RvP.
 • Spela 4-3-3 med Rooney – RvP – Welbeck/Januzaj framför Carrick – Mata – Fletcher/Fellaini.
 • Lira Kagawa som en av två centrala fältare, vilket skulle göra att Rooney inte skulle behöva sjunka så djupt.
 • GE FULLKOMLIGT FAN i att plocka hem alla spelare för att försvara hörnor. Det är ju så ovärdigt att det är overkligt.
 • Peta Vidic resten av hans tid. Satsa på Smalling, Evans, Jones, oavsett resultat. Visa vem som bestämmer.

Men han har väl gjort någonting rätt, David? Japp, The Chosen One har ordnat prylar som inte Alexander gjorde:

 • Han sparkade ut Anderson, något fansen krävt i flera år.
 • Han köpte en innermittfältare (även om det inte var den innermittfältare vi önskade).
 • Han har bänkat både Ashley Young och Antonio Valencia långa perioder.
 • Han har i princip sparkat ut Büttner.
 • Han fixade nytt kontrakt åt Rooney.
 • Han spelade Adnan.
 • Han fixade Uniteds största bortavinst i Europa – någonsin.
 • Han har fortfarande bara förlorat 5 hemmamatcher i ligan. Till och med Fergie förlorade fler en gång: 6 stycken 2001-02, på den tiden Bojan Djordjic fortfarande var kvar i klubben. Nackdelen är att det ju återstår fem, så han kan nog toppa det rekordet också.

Sist: Jag skrev i går att United i dag har det sämsta målsnittet på Old Trafford sedan 1981/82. Det var snällt, eftersom vi har exakt samma som då. För att hitta ett SÄMRE snitt får vi söka oss tillbaka till 1973-74 – då United ramlade ur Division One. Herrejösses.
Sist 2: Dagens bästa uttalande från The Perfect Man. Nu återstår bara att leva upp till orden och inte göra dem tomma och klyschiga:
”This is football. It gives you fantastic moments but also very hard times you have to cope with, when you have to show pride and professionalism until the end.”
Sist 3: Kan vi vara så konspiratoriska att Fergie visste att Moyes inte skulle fixa det här, bara för att massera Den Gamle Hamnarbetarsonens pensionerade ego? Oh no, he couldn’t. Could he? En eventuell efterföljare till Moyes skulle i alla fall få det bra mycket lättare. Jag – och säkert många andra med mig – har ju aviserat att man nummer 2 efter Fergie skulle få det betydligt enklare. Får Moyes sparken skulle ersättaren göra succé bara han producerade bättre. Och det skulle inte behövas mycket jobb för det. 
Sist 4: Det fanns en tid när Manchester United gjorde såna här mål.