Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Rooneys supermål lade grunden för seger i London

Ett supermål från nästan halva planen av Rooney lade grunden för Uniteds vinst borta mot West Ham United i går kväll. Engelsmannen gjorde även det andra målet i en säker 2-0-seger där United tvingades till ett antal förändringar i startelvan mot bakgrund av van Persies skada och det kommande derbyt.

Moyes presenterade en startelva som säkert fick många att höja på ögonbrynen, men med derbyt i åtanke och onsdagens spel i CL var det egentligen inte så märkligt. I avsaknad av skadade Evans och Smalling fick Carrick kampera med Jones som mittback. Detta innebär troligen att Ferdinand spelar på tisdag i derbyt. På mittfältet fick Mata spela centralt framför Fellaini och Fletcher. På kanterna spelade Kagawa och Young.

Redan efter tre minuter var Fellaini nära att ge United ledningen efter en hörna. Belgaren nickade ett fint inlägg från Young, men Adrian hade god hjälp av sina medspelare vid stolparna och nicken kunde rensas undan. Några minuter senare rensar Young bollen mot höger sida på mittplan. Rooney, i kamp med Tomkins, vann duellen och sköt mot mål några meter in på hemmalagets planhalva. Bollen studsade en gång innan den gick in bakom en ställd Adrian. På läktaren satt David Beckham och log. Säsongen 1996/1997 gjorde den famöse högeryttern ett liknande mål i ligapremiären borta mot Wimbledon på Selhurst Park. Rooney agerade på instinkt och överraskad uppenbarligen Adrian som stod några meter för långt ut från sitt mål.

Hemmalagets spelplan, under Sam Allerdyce, var tydlig. Att slå inlägg mot de starka Carroll och Nolan. Främst agerade West Ham genom Downing i den första halvleken. Uniteds högerback, Rafael, hade tydliga problem i försvarsspelet och fick bland annat ett gult kort. Brasilianaren hade svårigheter i positionsspelet och chansspelade vid ett par tillfällen. Egentligen var han den enda spelaren som föll ur ramen i går. Samtidigt räddades han av den formidable Fellaini som föll bak och understödde Carrick och Jones. Detta gjorde att Carroll och Nolan fick litet utrymme. Statistiken talar dessutom sitt tydliga språk, hemmalaget hade tio avslut varav ett på mål.

Glädjande denna kväll var att United i högre grad än tidigare opererade centralt i banan. Troligen berodde detta på att Mata fick spela i en position som passade honom bättre. Detta syntes tydligt i kontringsspelet där United kunde ha gjort 0-2 genom Kagawa, men japanens vänsterskott var väl tamt. Kagawa fick ett perfekt pass från Mata i central position. Något senare kunde Mata själv ha gjort mål, på pass från Rooney, men även detta avslut var för svagt. Istället kom det andra målet på en kontring. Hemmalaget ville ha straff när Nolan, efter hörna, föll väl lätt mot Fletcher. På den efterföljande kontringen rensade Noble rakt på Rooney, vilken kunde skjuta in bollen i mål med sin vänsterfot. På repriserna syntes tydligt att det var ett klumpigt agerande från Noble. Förvisso var han i en trängd position, men nog går det att kräva mer från en så rutinerade spelare i PL. I slutet av halvleken fick Rooney (på pass av Mata från vänsterkanten) chans att skjuta på volley strax utanför straffområdet, men avslutet blev misslyckat och gick till inspark.

United hade i den andra halvleken full kontroll på händelserna, även om West Ham stundtals hade mycket boll och fick många hörnor (12-7 i matchen). Hemmalaget fick ett antal chanser på hörnor och frisparkar, men skapade ingen egentlig målchans. Möjligen kunde Fellaini ha fått en straff alldeles i slutet av matchen i kamp mot Nocerino, men på repriserna syntes att det hade varit hårt dömt. Moyes valde att i andra halvleken byta ut Rooney och Mata mot Hernandez och Welbeck.

Sammanfattningsvis var det en fin insats av United med tanke på situationen med en viktig match i CL spelad och ett stundande derby. Bäst på plan var Fellaini, vilken visar sitt oerhörda värde i matcher som denna. Samtidigt skall även Moyes ha beröm som valde att satsa på en modell som inte enbart handlar om inlägg utan snarare en där de tekniska spelarna (Kagawa, Mata och Rooney) får mer utrymme att spela centralt och längs marken. Viktigt att nämna är att United i nuläget är ligans bästa bortalag med nio segar, tre oavgjorda och fyra förluster. Allt är inte mörkt.

//Bukowski