Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United – Aston Villa 4-1


En kvart in i dagens match mot Villa så var det sannolikt inte särskilt kul att heta David Moyes. En banderoll med budskapet ”Wrong one – Moyes out” hade precis flugit över Old Trafford och ställningen var 0-1 sedan bortalaget nätat på frispark. En och en halv timme senare så kändes det förmodligen betydligt bättre. Lagom till halvtid så hade United nämligen vänt till 1-2 efter två mål av Rooney och under den andra halvleken fick Mata göra sitt första mål i Unitedtröjan, vilket också avgjorde matchen. Januzaj kom in och visade sin potential när han på stopptid serverade en annan inhoppare, Chicharito, till 1-4 som blev matchens slutresultat.

United kom till start med en tämligen väntad startelva. Undantagen var att Vidic var tillbaka efter sin avstängning och skada, att Büttner tog hand om vänsterbacksplatsen samt att Carrick bänkades. I dennes frånvaro så fick Fellaini och Fletcher förtroendet på innermittfältet. De flankerades av Young och Kagawa och längst fram huserade Mata strax bakom Rooney.

Första halvlek

Ungefär elva minuter in i matchen så tackar Ashley Young för startplatsen genom att stå för en totalt huvudlös passning på egen planhalva. Missen renderar i att Rafael tvingas fälla Benteke strax utanför straffområdet för att denne inte ska bli helt fri med De Gea. Rafael varnas och till råga på allt så lyckas Unitedmuren på något sätt låta två Villaspelare lägga beslag på varsin central plats i den. Westwood slår helt planenligt frisparken över de duckande Villaspelarna och den går in i nät. I realtid såg det ut som att De Gea nog borde ha kunnat lägga vantarna på bollen, men reprisbilderna åskådliggör hur extremt låg bollbanan är, vilket torde fria målvakten från att bära skulden för målet.

United uppträder relativt darrigt under minuterna efter målet. Büttners hemåtpassning som satte De Gea under press exemplifierar perioden ganska väl. Ett fint Young inlägg efter 17 minuter bryter trenden något. Rooney hann visserligen inte upp bollen innan Guzan – som dessutom fick Rooneys knä i huvudet – kunde lägga beslag på den, men revanschen skulle inte dröja särskilt länge.

Tre minuter senare så bryter nämligen Rafael bollen på egen planhalva och sätter igång en spelvändning. Kagawa nås till slut av bollen i en position till vänster om straffområdet. Japanen visar prov på hur kvickt han kan röra sig med bollen fastklistrad vid fötterna innan hans blick faller på en helt omarkerad Rooney mitt framför mål. Inlägget är perfekt och Rooney gör inget misstag utan kan enkelt nickskarva bollen i mål via stolpen. Ett fint mål, men Villaförsvarets markering är närmast katastrofal.

Hemmalaget uppträder betydligt mer avspänt efter kvitteringsmålet. Rooney är nära att stå för nya poäng men först så styrs hans skott bort och sedan går hans genomskärare samma öde till mötes. Möjligen märks Carricks frånvaro på mittfältet av stundtals under den här perioden då det inte står helt klart vem som ska dirigera spelet. Snart mattas också tempot och kvaliteten på passningsspelet är stundtals riktigt dåligt, vilket gör att resten av halvleken blir tämligen händelselös. Ett undantag var när Mata sånär hittade fram till Kagawa med en lyftning som hade gjort honom fri med målvakten.

Några minuter före paus så börjar United spela lite rakare, vilket omedelbart ger effekt. De heta målchanserna uteblir dock till en början. Med en minut kvar av halvleken så visar Kagawa sitt kunnande igen. Den här gången slår han en perfekt avvägd genomskärare som fristället Mata med Guzan. Bertrand har inget annat val än att glidtackla och domaren signalerar mycket riktigt för straff. Rooney sätter den bergssäkert och United kan gå till halvtidsvila i uddamålsledning.

Andra halvlek

Till den andra halvleken har Rafael klivit av till förmån för Carrick som alltså återigen får agera mittback- Jones fick alltså ta klivet ut till höger. Spelet fortsätter att vara ganska avvaktande innan Unitedförsvaret bjuder Benteke på ett friläge sedan man misslyckats med att ställa honom offside. Som tur är så misslyckas Villaanfallaren med att träffa bollen när han ska avsluta och när han till sist får på ett avslut så är Carrick där och stör, vilket gör att bollen flyger långt utanför mål. Ett par minuter är Villa nära att kvittera igen. Benteke, som var inblandade i det mesta som bortalaget skapade i anfallsväg, lyckades dock inte hålla nicken under ribban.

Just när Villa har börjat jaga kvittering på allvar så avgör United matchen genom att göra 3-1. Fletcher, Fellaini och Mata arbetar tillsammans fram läget och den sistnämnde kan trycka in sitt första mål för klubben. Inte det vackraste av mål, men nog så viktigt. efter målet så tappar matchen ännu en gång i tempo och sånär som på några ströchanser så händer inte särskilt mycket. Villa försöker gå framåt men har svårt att bryta igenom. Fletcher utmärker sig ett par gånger med fint försvarsspel.

Med tjugo minuter kvar så byter Januzaj av Kagawa, som har gjort en bra insats. Adnan presenterar sig direkt genom att latja sig förbi två Villaspelare innan han tar skott när han blir uppvaktad av en tredje. Avslutet plockas dock lät av keepern. Några minuter senare så är Rooney nära ett hattrick. Hans nedtagning håller yppersta klass men tyvärr så tar han vad som ska visa sig vara ett felbeslut när han väljer att hålla inne med skottet och gå runt försvararna. Guzan hinner komma ut och täcka avslutet när det väl kommer. United etablerar ett visst tryck efter målchansen men det är inget som håller i sig.

Rooney hyllas när han ersätts av Chicharito några minuter senare. Inget hattrick idag alltså för Wazza. Matchen känns ganska död, även om Büttner gör sitt bästa för att hålla pulsen hög hos oss fans. Han visar på ett fantastiskt dåligt försvarsspel när han helt sonika struntar i att löpa efter Benteke, i tron att domaren ska vinka för offside. Büttner räddas av att inlägget är lite för brant för att Benteke ska hinna upp det.

Inbytte Tonev har ett avslut i den 85:e minuten som inte är jättelångt från DDG:s vänstra kryss men matchen sista riktiga målchans ska låta vänta på sig i ytterligare 5-6 minuter. Mannen bakom målchansen är Januzaj, som står för en fantastiskt bra prestation på sin vänsterkant. Han spelar vägg med Fellaini och får upp en grym speed som tar honom förbi bevakningen. Grädden på moset är när han löjligt enkelt slinker förbi den sista försvararen innan han serverar en obevakad Cicharito med ett inlägg. Mexikanen styr bollen i nät från nära håll med en akrobatisk volley. United trycker på under minuten efter 4-1-målet innan domaren sätter pipan till munnen.

Avslutande tankar

En seger med relativt stor marginal på hemmaplan passar perfekt med tanke på att United står inför en fruktansvärt tuff uppgift när Bayern kommer till stan på tisdag. Mata fick göra sitt första mål för klubben, vilket förhoppningsvis kan få en förlösande effekt. Kagawa och Rooney stod för insatser som också bådar gott och detsamma gäller för Januzajs mycket fina inhopp. Försvaret testades inte på allvar förutom under några tillfällen när den ständigt hete Benteke vållade problem. När motståndarna heter Ribéry, Robben och Gomez så håller naturligtvis inte ett agerande likt det Büttner stod för några gånger eller det som skedde i samband med 0-1-målet.