Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Bayern, Europa och Januzaj-stats

FBL-GER-BUNDESLIGA-BAYERN MUNICH-AUGSBURG
2 oktober 2012 gjorde tio vitryssar och en montenegrin det ingen har gjort sedan dess: Besegrade Bayern München på hemmaplan i Champions League. I morgon är det upp till Manchester United att försöka bryta den tio matcher långa sviten, som innehåller nio vinster.
Inte mycket talar för att det ska lyckas, kanske ingenting med tanke på att United och Bayern i dag är på varsin sida av storklubbsmyntet. Tyskarna har sedan förlusten mot Bate spelat 84 tävlingsmatcher och torskat … 4. Leverkusen, Arsenal, Dortmund och city är de som står ansvarig för detta och tre av gångerna har bayrarna faktiskt fått pisk på Allianz Arena. Det betyder alltså svårgreppbara EN bortaförlust på 1,5 år. Faktum är att de bara förlorat mot Borussia (x3) och Bate away from home om vi tittar så långt tillbaka som mars 2012. Man baxnar nästan.
United å sin sida gör sin sämsta säsong på 25 år och har inte ens vunnit hälften av matcherna i år. 
Uppdraget kunde onekligen vara lättare, men som the old klyscha säger: Fotbollsmatcher avgörs inte på papperet. I morgon tittar vi närmare på den monumentala utmaning som väntar.
* Hetsporrarna från Tottenham var lika stekheta som vanligt mot ett topp 4-lag i dag, vilket sätter United rejält på pottan. För skulle vi, Gud förbjude, sluta sexa skulle säsongen dra igång redan 31 juli med den tredje kvalomgången till Europa League. VM-finalen spelas 12 juli. Turnéschemat säger att United ska möta Roma i Denver 26 juli och Inter i Washington tre dagar senare.
Låt säga att vi har följande gubbar i Brasilien: DDG, Evra, Jones, Fellaini, Mata, Rooney, Smalling, Carrick, Nani, RvP, Hernandez, Valencia, Welbeck, Kagawa, Henriquez.
Lagt av eller flyttat har garanterat: Rio, Vidic, Giggs, Kiko, Anderson.
Det ger oss från nuvarande trupp följande spelare med någon semester att tala om i benen inför kvalet: Evans, Powell, Rafael, Bébe, Lingard, Lindegaard, Young, Johnstone, Cleverley, Fletcher, Büttner, Januzaj, Zaha, Varela, Amos, Michael Keane. En tänkbar Europa League-elva skulle då kunna anta den här formen:

Lindegaard

Rafael – Evans – Keane – Büttner

Zaha – Fletcher – Cleverley – Young

Powell – Januzaj

Annars är väl det ungefär de spelare som lär spela mot Roma och Inter, plus någon eller några uppflyttade grabbar som exempelvis Will Keane. Fast Giggs kanske rycker in – om han ens är kvar bredvid Moyes då. Men hur klubben tar sig ur sina åtaganden i USA är en annan fråga.

* Januzaj gjorde sin sjunde poäng för säsongen mot Villa, vilket fick statistiksjälen i mig att vilja jämföra hans debutsäsong med en annan 18-årings första Premier League-år. Here it is:
Ronaldo 2003-04
Starter: 23. Inhopp: 16.
Mål: 6. Assists: 4. Snitt: 0,434 per start. 0,179 med inhopp.
Januzaj 2013-14
Starter: 17. Inhopp: 14.
Mål: 3. Assists: 4. Snitt: 0,4117 per start. 0,225 med inhopp.
Alltså: Januzaj ligger på samma nivå.
* Om Anderson kommit upp i 90 minuter i Viola än? Icke. 63 bästa noteringen hittills.