Inför: Newcastle – United

Imorgon, med avspark 16.00, ska Manchester United ta sig an Newcastle på bortaplan i Premier League. För United handlar det om tre poäng i kampen om en Europa League-plats medan Newcastle spelar för att försöka vinna mot Manchester United.

Newcastle mot United innebär en match mellan två lag som har underpresterat grovt sedan årsskiftet. Om Newcastle hade replikerat 2014 års resultat över hela säsongen hade man varit inblandade i nedflyttningsstriden. Uniteds resultat under 2014 hade förvisso lämnat United på sjunde plats i tabellen men det poängmässiga glappet i tabellen hade varit uppåt istället för, som nu, nedåt.

Manchester United

Manchester United

Skador Giggs (ljumske), Van Persie (knä, slutet april)
Tveksamma Buttner (hamstring), Cleverley (skadad), Evans (vad), Rafael (hamstring), Smalling (hamstring)
Avstängda
Form
F V V F V O
Position 7 | 32 | 16-6-10 | 52-38 | 54
Bästa målskytt Rooney (15)
Disciplin 58 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

De Gea
Smalling, Jones, Evans, Evra
Fletcher, Fellaini
Januzaj, Mata, Kagawa
Rooney

Uniteds manager David Moyes må försäkra att laget nu fokuserar helt och hållet på Newcastlematchen men det stämmer förstås inte. För United är onsdagens returmöte mot Bayern München det enda som egentligen betyder någonting. I teorin kan United förstås fortfarande klättra till en fjärdeplats i tabellen men i praktiken är den chansen borta, även om man skulle avsluta ligaspelet med sex raka segrar. Därmed blir Champions League-spelet den enda chansen att rädda lite heder från en usel säsong.

Europa League då? United är alltjämt med i kampen om en Europa League-plats och varje poäng är viktig i den kampen. Den nuvarande sjundeplatsen räcker inte, laget måste klättra (det finns fortfarande en möjlighet att sjundeplatsen räcker till Europa League-spel, men då ska Arsenal sluta som bäst femma i ligan och samtidigt vinna FA-cupen). Vissa supportrar skulle föredra att United missar Europa League, en åsikt jag inte alls håller med om.

Min uppfattning är också att klubben är väldigt angelägen om att laget ska fixa en Europaplats. Inte minst ekonomiskt finns det stora pengar att hämta. Prissummorna och tevepengarna är förvisso betydligt mindre i Europa League än i Champions League men intäkterna från hemmamatcherna skulle inte vara försumbara, trots att det skulle finnas många tomma stolar på Old Trafford. Jag såg samtidigt någon statistik som visade att lag som deltar i Europa League ofta gör sämre resultat i ligaspelet, jämfört med föregående säsong. Den statistiken vill jag dock påstå är helt irrelevant för United, de lag som deltar i Europa League är sällan vana med Europaspel och har sällan en trupp som är byggd för det.

Med det sagt så kan vi nog ändå förutsätta att David Moyes väljer sitt lag inför morgondagens match med åtminstone ett öga på returen mot Bayern. Därmed blir det väldigt svårt att förutse hur Uniteds startelva kommer att se ut imorgon. Beaktar man också skadeläget blir det ännu svårare.

I mål finns det ingen anledning att tro att De Gea ska vilas. Backlinjen är däremot mycket svårare att förutspå. Mycket hänger på hur statusen är för Evans och Smalling. Om någon av dem ska spela mot Bayern skulle det vara ovärderligt med speltid imorgon, samtidigt kan det vara fysiskt tufft att spela två matcher på kort tid direkt efter skada. Ferdinand och Vidic skulle må bra av vila imorgon om de ska spela på onsdag. Därmed känns det som en självklarhet att Jones startar imorgon. Carrick har vikarierat lite i backlinjen men då spelare verkar vara på väg tillbaka torde han inte vara aktuell för spel som mittback.

Evra torde vara tillbaka på vänsterbacken, oberoende av Buttners fysiska status. Det vore dumt att riskera Rafael, även om brassen skulle vara spelklar efter sin skada, och även om Valencia skulle kunna vara ett alternativ som högerback (det borde han inte vara, annat än i nödfall) så torde han också vilas. Det rimliga är då att Smalling, om han är spelklar, startar som högerback.

På mittfältet har Moyes hattat en del. Jag kan tänka mig att han låter Carrick vila imorgon, vilket i så fall skulle borga för Fletcher tillsammans med Fellaini. Cleverley finns också som ett alternativ, men vi har inte sett till honom sedan han lämnade derbyt i halvtid, något som Moyes då förklarade berodde på en skada.

Offensivt går Mata förstås in i startelvan. I övrigt blir det rätt mycket gissningslek. Vill Moyes vila Rooney? Jag tror faktiskt inte det. Valencia har haft skadekänningar på slutet och ingår förmodligen i Moyes startelva i München, varför han lär vilas. Welbeck lär också starta i München och till skillnad från Rooney så får han sällan spela två matcher i veckan.

Då återstår Nani, Hernandez, Kagawa, Januzaj och Young, i kampen om två platser. Kagawa har fungerat mycket bra tillsammans med Mata och det är rimligt att de får chansen att leka tillsammans även imorgon. Nani verkar inte figurera i Moyes planer och Hernandez tycks inte vara aktuell som startspelare i Moyes lag. Då står det alltså mellan Young och Januzaj och där finns det ingen anledning att inte välja Januzaj.

Mot lagen som för närvarande ligger på den övre halvan i tabellen har United endast två segrar (mot Stoke och Arsenal, båda på Old Trafford). Imorgon finns det goda möjligheter att öka på den siffran till tre. United är som bekant ligans bästa bortalag. Poängen har förvisso mestadels kommit mot de sämre lagen, men Newcastle tillhör faktiskt de sämre lagen just nu.

Newcastle United

Newcastle United

Skador Sa Ameobi, Debuchy, Krul, Obertan, Remy, Sissoko, R Taylor
Tveksamma
Avstängda Pardew
Form
V V F V F F
Position 9 | 32 | 14-4-14 | 38-47 | 46
Bästa målskytt Remy (13)
Disciplin 42 GK, 4 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

Elliot
Santon, Coloccini, Williamson, Dummett
Ben Arfa, Tiote, Anita, Gouffran
De Jong, Cisse

När Yohan Cabaye lämnade Newcastle var laget bara sju poäng bakom Liverpool, som då låg fyra i tabellen. Newcastle har dock endast mäktat med tio poäng på de tio matcherna (tre segrar, en oavgjort och sex förluster) därefter och är nu 25 poäng bakom Liverpool. När de går in i morgondagens match gör de det dessutom med 0-3 hemma mot Everton och 0-4 borta mot Southampton i bagaget.

Managern Pardew är förpassad till läktaren sedan han trodde att situationen var en nickduell och Meylers huvud en fotboll. Totalt är han inne på den femte matchen av sin sju matcher långa avstängning, där han i de tre första matcherna inte ens fick vara på arenan.

Men att Pardew saknas tillhör inte Newcastles största problem. Cabaye har som sagt flytt klubben och Newcastle har dessutom flera nyckelspelare på skadelistan. Man får klara sig utan ordinarie målvakten Krul. Mittfältaren Sissoko, som har startat varenda ligamatch tidigare under säsongen, är borta. Newcastle saknar också sin överlägset bästa målskytt Remy (Cabaye är fortfarande näst bästa målskytt). Dessutom är Debuchy, som mycket väl kan vara lagets bästa spelare sedan Cabaye lämnat, fortsatt skadad. Skadelistan inkluderar också långtidsskadade Ryan Taylor, truppspelaren Sammy Ameobi och den förre Unitedliraren Gabriel Obertan.

Newcastles skadeläge kanske vi Unitedsupportrar tar som en axelryckning, det är ju sånt vi får leva med varenda säsong. Men Newcastle har ju inte samma breda trupp som United har och när fem ordinarie spelare saknas (här räknar jag in Cabaye men inte Ryan Taylor) är det klart att det märks.

Då Krul saknas får Elliot vakta målet, hans andra ligastart den här säsongen. Elliot fick förvisso släppa fyra bollar förbi sig mot Southampton men var kanske ändå lagets bästa spelare. I mittförsvaret lär Williamson matchas bredvid Coloccini. Dummett tar hand om vänsterbacken medan Santon förmodligen får chansen på Debuchys högerbacksplats då Yanga-Mbiwa inte har imponerat.

Anita och Tiote är givna på det centrala mittfältet och de har vi ju inga goda minnen av efter mötet på Old Trafford i höstas. Ben Arfa och Gouffran torde starta som yttrar och offensivt startar nog Newcastle med Jong bakom Cisse.

Historik

United mot Newcastle

Totalt 158 80-37-41 307-229
Ligan 149 72-37-40 280-219
Borta 76 27-17-31 116-142
Sista sex
O F V V V F
Sista sex borta
O V V O F V
2013-12-07 (PL) United-Newcastle 0-1
2012-12-26 (PL) United-Newcastle 4-3
2012-10-07 (PL) Newcastle-United 0-3

Då lagen möttes på Old Trafford i höstas vann Newcastle med 1-0, sedan Cabaye blivit målskytt. United var dåliga den gången och egentligen var det väl i den perioden, direkt efter segern mot Arsenal, med oavgjort mot Cardiff och Tottenham följt av förluster mot Everton och Newcastle som säsongen förlorades, även om man sedan gick gjorde hyfsade resultat i slutet på december. För Newcastle var den matchen en del i säsongens bästa period med sju segrar och en oavgjord på nio matcher.

Efter att Newcastle tog sig tillbaka till Premier League har lagen mötts tre gånger på St James’ Park med varsin 3-0-seger och en 0-0-match som resultat. Går vi längre tillbaks i historien har United förstås ett stort övertag om vi inkluderar alla matcher medan Newcastle har ett litet övertag om vi endast inkluderar matcher som har spelats i Newcastle.

Domare imorgon är Kevin Friend som den här säsongen har dömt 15 matcher i Premier League. På de matcherna har han 50 varningar, en utvisning och tre straffar. Vi minns honom som domare i inläggsmatchen mot Fulham och i ligacupmatchen mot Norwich. Totalt har han dömt United sex gånger och innan inläggsmatchen hade vi idel segrar med honom som domare. Newcastle har han dömt nio gånger och Newcastle har vunnit samtliga matcher. Den här säsongen har Friend dömt Newcastles segermatcher i Cardiff (2-1) och i Hull (4-1).

Newcastle United – Manchester United

Turnering: Premier League
Plats: St James’ Park, Newcastle
Tid: Tisdagen den 1 april 2014, 20.45
Domare: Kevin Friend
Odds: United 1,87 | Newcastle 4 | oavgjort 3,5
TV: Viasat Fotboll (HD), Viaplay


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS