Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Bayern it is – part II

knoppen
Wayne Rooney är som väntat fit, grabben tränade på Carrington i dag. Det ökar Uniteds chanser från 9 till 14 procent jämfört med om han hade saknats.
De som definitivt saknas i morgon är RvP, Fellaini, Mata, Rafael och Evans. Det gör att centerfältaralternativen är Giggs, Cleverley, Fletcher, Carrick och Jones. Giggs borde rimligen få börja på bänken efter sin mediokra insats på OT förra veckan, men i och med afrotankens frånvaro är jag inte lika säker på det i dag som i går, ömma ljumskar eller inte. Moyes gillar verkligen att spela walesaren i Europa – ingen annan cm har gjort fler insatser där under säsongen – medan Fletcher ännu inte gjort säsongspremiär.
Så detta:

DDG

Valencia – Smalling – Vidic – Evra

Carrick – Jones – Giggs

Welbeck – Rooney – Kagawa

Aningen oroväckande, inte ur ett hälsoperspektiv, var att Ashley Young också tränade i dag. Men jag kan inte för mitt liv se honom på planen. Det går bara inte, det är en metafysisk fråga.
I backlinjen är mycket avhängigt om Moyes nu väljer Jones på mitten eller inte. Jag tror ändå att Valencia får i uppgift att försöka fajtas med Ribban, före Jones och Smalling. Rio och/eller Vidic då? Ja, det kan ju faktiskt bli båda, beroende på om Moyes misstänker att Mandzukic inleder. Blir det Müller tror jag att skotten hellre vill ha Smallings snabbhet, blir det kroaten kan han förorda Rios huvudspel. Det skulle han mycket väl kunna göra offensivt också om han vågar låta Ferdinand följa med upp på fasta. Det vore i alla fall dags för Peckhampojken att knoppa in en balja snart. Det kommer inte så många möjligheter framöver.
* Moyes har hållit presskonferens i dag och låtit marginellt mer taggad än tidigare:
”I’ll do everything I possibly can to help the players get a result on the night.” 
Yes!
Pep har likaså snackat match i dag och han gav inte mycket för snacket om att Moyes skulle kunna använda sig av ett annat upplägg:
”It’s a final, a life or death match. United will be looking to hit us on the break and at set-plays and we have to be aware of that.”
“Maybe David Moyes will try something different tomorrow, but I think they will sit deep, with eight men in the penalty area and they will try to maybe punish us from a corner. It is never easy against English teams. We must attack well, a bit better than in the first leg.”
Bayern lär ställa upp med detta:

Neuer

Rafinha – Dante – Boateng – Alaba

Lahm

Robben – Götze – Kroos – Ribban

Mandzukic

Uniteds förhoppning ligger i att avsaknaden av Martinez visar sig kännbar, att försvarsspelet sitter klockrent, att Bayern inte blir ännu vassare i sin offensiv och att Moyes sätter taktiken till 100,01 procent. Jag är aningen mer optimistisk än inför första mötet, men jag är för säkerhets skull inställd på två snabba Bayernmål. Just in case.

Sist United spelade i München avgjorde Olic i 90:e, gången innan kvitterade Paulo Sergio i 87:e, och i första mötet lagen emellan i CL fixade Sheringham kryss med ett självmål i 90:e. Det är inga bra omen …

* Hur många nickmål har egentligen Rio gjort under sin Unitedkarriär? Känslan är att det inte är så många. Let’s have a look, vetja!

Swansea, maj 2014: Högerskott.

Newcastle, januari 2008: Högerskott.

Dinamo Kiev, oktober 2007: Nick.

Aston Villa, oktober 2007: Retur, via Gardner i mål (nick?)

Liverpool, oktober 2006: Vänsterskott.

Liverpool, januari 2006: Nick.

West Brom, december 2005: Nick.

Wigan, december 2005: Nick.

Totalt: Fyra med skallen och så eventuellt ytterligare ett (hittar ingen info om via-Gardner-fullträffen, och kan inte minnas det på rak arm). Men vi säger för enkelhetens skulle att det är 4. Detta har alltså skett på 452 matcher. Det är ett var 113:e match. Som ordinarie mittback i ett av världens bästa lag.

* Diggar att Souness helt ignorerar faktumet att Javi Martinez är avstängd och i stället fokuserar på att Dante ”kommer att förstärka backlinjen”.

* Många har pekat, och pekar fortfarande, ut det enorma övertaget i bollinnehav för tyskarna som ett tecken på att United är chanslöst i returen. Och visst, det lär säkert inte bli mer boll än de 26 procent som hemmalaget hade förra veckan, men som ni vet är ju inte innehavet allt – utan vad man väl gör när man har lädret i sin ägo.

Vissa paralleller funkar att dra tillbaka till semifinalreturen mot Barca 2008 där katalanerna hade 62 procent (Bayern hade 74) och vann avslutningarna mot mål med 14-9 (17-7 för Bayern). United hade futtiga 67 procent passningar till rätt adress – 2008 mot Barcelona var siffran 71.

Som ni ser finns likheter. En väsentlig skillnad var så klart att United redan klarat av att hålla nollan på Camp Nou i första mötet. Här är det omvänd ordning och hoppet är inte lika stort, speciellt när vi inte har mittfältare som vill skjuta och således för svårt att upprepa detta.