Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Everton – United 2-0

Manchester Uniteds resultat mot lagen ovanför har denna säsong varit under all kritik. Matchen idag på Goodison Park var inget undantag då Everton med två mål i första halvleken tog hem segern fullt välförtjänt. Målen gjordes av Leighton Baines på straff efter hands av Phil Jones och Kevin Mirallas gjorde matchens sista mål precis innan pausvilan. 

David Moyes valde följande lag för sin återkomst till Goodison Park:

DDG
Smalling Evans Jones Büttner
Carrick Fletcher
Nani Mata Kagawa
Rooney (C)

Bänken: Lindegaard, Giggs, Chicharito, Welbeck, Valencia, Fellaini, Januzaj.

Noterbart var att Evans tagit sig tillbaka in i laget efter en tids frånvaro med skada och likaså Rooney som för dagen fick bära kaptensbindeln då både Evra och Vidic saknades i truppen. Att Evra inte skulle komma till start förvånade undertecknad och även inkluderingen av allas våran Luis Nani från start för första gången sedan december medförde förhöjda ögonbryn. På bänken fanns ingen regelrätt försvarare, men ett flertal spelare i truppen kan och har tidigare hjälpt till i backlinjen om detta skulle behövas.

Frontlinjen med tre stycken (enligt Bosse Pettersson) snidare bakom Rooney såg mycket intressant ut. Lika intressant om än mer oroligt var hur väl Evans och Smalling skulle kunna hantera Lukaku och co.

Första halvlek

Inledande tio minuterna präglades av ett intensivt tempo och lagen tycktes turas om att föra boll framåt mot vardera straffområde utan att resultera i något av värde. Intentionerna i Uniteds spel såg intressanta ut då den offensiva kvartetten hade mycket boll och det var härligt att se ett spel med fokus på passningar och olika sorters instick. Trillandet av boll ledde dock inte till mycket chanser överhuvudtaget under första halvleken för Uniteds del utan anfallen stannade ofta upp framför ett kompakt och stabilt Everton försvar som i sin tur när de fick chansen ställde om snabbt och såg farliga ut vid ett flertal tillfällen. Framförallt Evertons högerkant med Coleman och Mirallas orsakade problem för Büttner/Kagawa. En av dessa snabba omställningar ledde också till matchens första mål: Naismith serverade Lukaku som likt sitt mål mot Arsenal ett par veckor sedan vek in i planen och avlossade ett skott mot bortre hörnet av David De Geas mål men Phil Jones arm var i vägen och straffen var solklar. Leighton Baines, som är en mycket säker straffskytt, dundrade bollen mitt i mål med viss touch på De Gea till 1-0.

Under matchens gång gick det att se hur hemmalaget inte hade någonting emot att låta United ha bollinnehavet och när chanserna inträffade för omställning så fanns ett flertal spelare som med fart och djupledslöpningar orsakade problem. I matchminut 43 står Alexander Büttner kvar lågt och upphäver då offside när Mirallas springer igenom på pass från Naismith och belgaren kan vackert placera in 2-0 bakom David De Gea. Innan pausvilan hinner United med en hörna som faktiskt touchade Gareth Barry sist innan Howard i målet som utan större problem kan plocka in bollen i säkerhet och detta var även det närmaste United kom att hota vår gamle amerikanske målvakt under den första halvleken.

Andra halvlek

Efter ett par minuter spelade av den andra halvleken får Rooney en passning inne i straffområdet som han tar med sig och vänder och vrider ut och in backen närmast men någon vändning för mycket resulterar i att nyss inbytte Alcaraz kan rensa undan till hörna. Rooney hade möjligheten att passa en friställd Kagawa samt ett bra skottläge men valde att göra en dragning till. Tyvärr skulle detta visa sig bli den sista farligheten innan samme spelare fick ett ännu bättre i slutminuterna, då fri med Howard på pass från inbytte Chicharito men denna gången lyckades inte Wayne lyfta bollen tillräckligt högt utan den touchade Howard och ovanför målburen.

Annars handlade andra halvleken om att Everton kontrollerade sin ledning och fortsatt United bolltrillande utan slutprodukt. samt en hel del varningar och byten. Hemmapubliken roade sig med att bland annat sjunga: ”Are you watching David Moyes?” och ”You’re getting sacked in the morning”.

Reflektioner, frågor och konstateranden

– Känslan att detta kommer vi inte kunna klara av att vända som infann sig efter (första) andra målet är både en ny och förskräcklig företeelse denna säsongen. Vart har den där never-say-die-attityden tagit vägen? Roberto Martinez stod ständigt uppe vid sidlinjen och dirigerade och skrek ut direktiv samt manade på sitt lag medan DM satt kvar på bänken. Visserligen behöver det inte betyda någonting men det ser märkligt och närmast uppgivet ut i jämförelse.

– Femårskontraktet till Nani?

– Inte ett enda gjort mål mot lagen från Liverpool denna säsong!