Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Sommarplaner, skador och Everton

På fredagens presskonferens pratade David Moyes bland annat om sommarens transferplaner, om skador och om Everton. Dessutom lite Wayne Rooney, Juan Mata och James Wilson. Plus några ord från Roberto Martinez.

United har ett positivt skadeläge inför bortamatchen mot Everton. Rafael da Silva och Robin van Persie är förvisso fortfarande skadade men Marouane Fellaini och Wayne Rooney är spelklara medan Jonny Evans gör framsteg.

”Rooney tränade fantastiskt den här veckan och har varit i väldigt bra form. Vi får förhoppningsvis tillbaka honom då han inte var riktigt bra med sin tå emellanåt. Han har tränat fantastiskt dock.

”Felli spelade inte mot Bayern men vi förväntar oss att han ska vara tillbaka och i form eftersom han har tränat hela veckan. Evans gör framsteg men Rafa är den spelaren som inte är tillgänglig.

”Robin är i Holland och blir bättre men vi trodde alltid att det skulle vara fyra till sex veckor. Vi kommer att behöva göra en bättre bedömning nästa vecka eller så. Vårt medicinska team åker tid för att se honom den här veckan för att få en bättre känsla för var exakt han är.”

Sommarplaner: VM ställer till det

Moyes säger att han har långt gångna planer för sommaren men han kan inte låta bli att vara lite negativ då han menar att sommarens VM gör det svårare för klubbarna.

”Jag måste säga att jag långt in i min planering, mina tankar och idéer börjar bli redo för nästa år. Vi sammankopplas med spelare efter spelare och varje gång jag går på en match sägs det att jag ska köpa tre eller fyra spelare från den matchen.

”Så är inte fallet, men alla är väl medvetna om att vi tittar på att köpa spelare och vi kommer att försöka göra det när möjligheten presenterar sig.

”Det kommer antagligen att bli efter slutet på säsongen innan något händer, men vi måste titta på att göra en eller två saker. Det är svårt då spelarna kommer att vara borta för VM så det är kanske inte riktigt så enkelt då klubbarna helst skulle vilja få jobbet gjort tidigt. Vi kan inte garantera det, men vi ska försöka få det att hända.”

Everton handlar inte om mig

David Moyes återvänder till Goodison Park för första gången sedan han lämnade Everton. Inför återkomsten spelar han dock ner sin egen betydelse för matchen.

”För och främst, matchen handlar inte om mig. Det handlar om Everton och Manchester United. Jag åker dit som manager för Manchester United och jag är mycket nöjd att vara det. Jag var stolt över att vara manager för Everton under den tiden men nu handlar mitt jobb om att få ett resultat för United.

”Evertonfansen var alltid fantastiska under min tid där, de gav alltid ett bra stöd och var alltid direkt bakom laget. Vi åker dit med fantastisk statistik på bortaplan och åker dit för att försöka hålla igång det.”

Moyes passar också på att ta åt sig en del av äran för hur det har gått för Everton den här säsongen. Men det kommer med en bitter bismak som enkelt kan tolkas som kritik mot Sir Alex Ferguson och Manchester United.

”De har några riktigt bra spelare där och de har fortsatt på den inslagna vägen. Stort beröm till Roberto, men han har en grupp av spelare som alltid var kapabla att fortsätta, att förbättra sig. Kanske klättra högre upp i ligan. Glöm inte att Everton slutade före Liverpool förra året och året innan det. Så det var en fantastisk bedrift av Everton. På ett sätt borde det inte vara en överraskning att de gör det bra.

”Han tog över en väldigt bra grupp av spelare. Det finns några äldre spelare av högsta klass där. Det har alltid funnits en kedja av unga spelare redo att gå in i laget och jag tycker att det har hjälpt. Vi hade en fantastisk avdelning för rekrytering, en briljant personal, över hela klubben. Alla de människorna har hjälpt. Det är en välskött klubb.”

United har fortfarande en teoretisk chans att sluta fyra i ligan och om man vill gripa den chansen är det absolut nödvändigt att vinna på Goodison.

”Vi har sagt att vi inte kommer att ge upp [fjärdeplatsen] och vi kommer inte att göra det tills vi inte kan göra det. Givetvis är det nästan matematiskt omöjligt men kommer fortfarande att försöka få det att hända om vi kan.

”Det är en tuff match att åka till Goodison för alla lag vid vilken tidpunkt som helst, som jag borde veta, men vi åker dit med bra statistik på bortaplan och vi ska försöka få det att fungera igen. Vi kommer att bli testade mot ett lag i bra form det här året och vi måste spela väldigt bra.”

Rooney kan prestera på Goodison

Moyes hade förstås några positiva ord att säga om Wayne Rooney.

”Jag tycker att Wayne är en annan spelare nu. Hans mognad, han har precis skrivit på ett nytt kontrakt, han är på väg att åka till VM. Om det någonsin fanns en spelare som var redo att spela i vilken match som helst – i den ålder han är i, tidpunkten i hans karriär och vad han är kapabel att göra – är det Wayne Rooney.

”Jag förväntar mig att Wayne ska stå upp och bli sedd på Goodison på söndag.”

Rooneys tåskada verkar inte bekymra Moyes:

”Jag tycker att han har tränat bra hela veckan. Han är slimmad, han är fysiskt i bra slag. Jag tror att Wayne vet att kommer in i den sista lilla biten av Premier League-säsongen och han vet att han har en annan turnering redo att börja inte långt efter det. Jag tycker att han ser ut att vara i bra form. Han ler, han tränar bra. Jag tror att han trivs med sin fotboll.”

Mata förtjänar mer beröm

Moyes passar också på att berömma Juan Mata.

”En sak jag kommer att säga är att det har glömts bort hur bra Mata har gjort det. Jag tycker att det har försvunnit lite, men Mata har varit enastående i sitt spel. Han har börjat spela fram till mål och göra mål och har fått en förståelse tillsammans med Wayne och med vem han har spelat med.

”Juan har varit lite förbisedd. Jag kunde nästan säga att ni inte vill prata om något så positivt, men han har varit riktigt bra.”

Wilson kan få chansen

James Wilson fick plats på Uniteds avbytarbänk i segermatchen mot Newcastle och Moyes säger att han funderar på att ge Wilson chansen under säsongsavslutningen.

”Om möjligheten hade varit rätt i Newcastle hade jag försökt ge honom några minuter på planen. Som det var, vi förlorade ett par människor i matchen på grund av skador så var tvingade att göra byten och vi kunde inte komma i en position att ge honom några minuter. Han har gjort det bra i reservlaget och förtjänar en möjlighet.

”Jag tycker att han har en bra chans, pojken, och vi vill hålla rätt på honom men fortsätta att flytta upp honom och utveckla honom när vi tycker att möjligheterna finns där. Om möjligheten kommer [innan säsongen är över] kommer vi att göra det men vi har många människor som vill få speltid.”

Martinez: Moyes förtjänar beröm

Evertons manager Roberto Martinez tycker att Moyes förtjänar beröm för sitt jobb i Everton.

”Som en före detta Evertonmanager förtjänar han otrolig respekt och uppskattning för jobbet som han har gjort. Han kommer alltid att vara mer än välkommen på Goodison. Men ni måste förstå att det är fyra matcher kvar på säsongen, vi möter Manchester United och det är en enorm rivalitet. Managern för Manchester United kommer inte att få ett varmt välkomnande på Goodison och det är bara hälsosamt.

”Det gör ont om du inte förstår var det kommer ifrån. Jag hade det i Swansea [när jag återvände med Wigan]. Varje situation är annorlunda.”

Martinez tycker inte att det är konstigt att Moyes arbetet i United kritiseras och Martinez köper inte att Uniteds trupp skulle vara svag eller gammal.

”[Pressen] kommer med jobbet. Titta på alla toppjobben världen runt. Tito Martino i Barcelona, Real Madrids manager är konstant under press, säsong efter säsong. Manchester United är en av de största klubbarna i världen i form resurser, finansiellt, så den typen av granskning kommer med arbetsbeskrivningen.

”Det skulle alltid vara svårt för någon att ersätta Alex Ferguson men jag tycker att Man Uniteds trupp är större och bättre än folk försöker göra gällande.

”De är det bästa laget på bortaplan i ligan så det är inte så att allting har varit dåligt, det är bara inte på den standard som Manchester United har alla vana vid. De är fortfarande ligamästare och de har inte förlorat några spelare.

”En åldrande trupp om du vinner blir en erfaren trupp med kunnande. Om du förlorar blir det att spelarna har tappat sina ben. Det är någonting emellan de två extremerna.

”Vilka är Uniteds veteraner? Rio Ferdinand? Hur många matcher har Rio spelat? Han har inte spelat många. Och Ryan Giggs har inte spelat många heller. Jag ser på det från mitt perspektiv och jag kan säga att min syn som manager är att vi möter ett lag på söndag som har den bästa bortaformen i ligan och den truppen för mig är väldigt farlig.”

Martinez vill dock inte säga att Evertons säsong är framgångsrik riktigt än.

”Jag vet inte hur du kan säga att det är framgångsrikt innan du avslutar säsongen på ett framgångsrikt sätt.”


Källor: Manutd.com, Manchestereveningnews.co.uk, Theguardian.com, Telegraph.co.uk