Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United – Norwich 4-0

Giggs fick en drömstart som Unitedmanager igår kväll när Norwich besegrades med 4-0. Rooney gav sitt lag ledningen från elvameterslinjen sedan Welbeck blivit fälld i straffområdet mot slutet av den första halvleken. 2-0 kom strax efter paus när Rooney blev målskytt igen sedan han skruvat in en boll från distans. Mata byttes in med halvtimmes kvar och efter knappa kvarten var han tvåmålsskytt efter att ha styrt två bollar i nät.

Giggsys första elva bjöd på en del förändringar, vilket var tämligen väntat. Ferdinand och Vidic fick förtroendet som mittbackspar och både Cleverley och Welbeck tog plats från start. Mata sattes på bänken och spelare som Januzaj och Fellaini stod helt utanför truppen.

Första halvlek

Även om Manchester United inte direkt radade upp målchanser i matchinledningen så kunde intentioner till vad som komma skulle tidigt urskiljas. Passningar gick ofta i djupled, uppspelen efter marken (vanligen via Carrick) och anfallslustan var tydlig. Valencia hade fler inläggsförsök (om än misslyckade sådana) första 5-6 minuterna än vad han mäktat med under vissa 45-minutare. Dessutom låg bollinnehavet runt 70-30 till hemmalagets favör halvleken igenom. Som sagt så skulle chanserna dock utebli till en början.

Knappa kvarten in i matchen kommer Uniteds första ordentliga skott på mål. Det är Welbeck som får på ett pressat skott på mål efter att Norwichförsvaret rensat bort ett inlägg. Ruddy klarar dock tämligen enkelt. Rooney slår strax därefter ett finfint inlägg, men ingen United spelare finns på plats för att förvalta det. Ytterligare någon minut senare så är United nära att rinna igenom efter ett fint uppspel signerat Carrick med efterföljande skarv av Welbeck. Försöket når dock inte enda fram.

Det känns som att 1-0 hänger i luften, men spelet stagnerar något under de efterföljande minuterna. United behåller bollinnehavet och försöker kortpassa sig fram i uppspelsfasen. Man lyckas bra med att hålla bollen inom laget, men Norwich hinner oftast spela försvar med många spelare. Vid några anfall som till en början ser lovande ut så lyckas United inte riktigt hålla bredden och spelet blir för grötigt, vilket gör det lättare för Norwich att freda målet. I den 23:e minuten lyckas United bättre med detta när Cleverley och Evra bygger upp för ett läge för Kagawa i straffområdet. Japanen försöker rycka förbi bevakningen och ta skott, men försvararen hänger med och avslutet täcks ut till hörna.

Strax efteråt har Rooney ett volleyläge vid straffpunkten. Det blir inget drömmål den här gången utan återigen tar ett Unitedavslut på täckande försvarare. Härnäst visar Norwich för första gången tendenser till anfallsspel. Ferdinands bristande speed visar sig för en sekund, men Vidic täcker upp på ett bra sätt. En period med mattat tempo och något sämre passningskvalitet följer. Norwich är inte farligare än några ströinlägg som enkelt tas om hand av De Gea eller försvararna.

När halvtidsvilan börjar närmar sig så växlar United upp tempot. Inledningsvis så renderar det i att Kagawa får ett par lägen. Farligast blir det andra av dessa, vilket uppkom genom en krossboll mot Jones som gav denne tid att måtta ett inlägg från högerkanten. Kagawa störtar fram och försöker styra in bollen med en volley. Bollen hamnar emellertid i burgaveln. Valencia är näst på tur att pröva lyckan med ett patenterat skott i ett läge där många hade valt att slå ett inlägg. Avslutet är hårt och välplacerat men Ruddy gör återigen en bra parad.

Målet hänger i luften och i samma minut som Valencias avslut så får United straff. Det är Jones som återigen har hittar in med ett inspel. Rooney försöker skarva det men det är istället en försvarare som touchar bollen, vilket gör att den går mot Welbeck som är helt ren framför mål. Welbeck blir neddragen i skottögonblicket och domaren blåser utan att tveka straff. Rooney gör inget misstag från elva meter. 1-0 United.

Andra halvlek

Tre minuter in i andra så är det dags igen. Kagawa driver bollen i hög fart och spelar bollen till Rooney ute till vänster. Wazza rör sig inåt i banan, gör bort två motståndarspelare och befinner sig i ett utmärkt skottläge. Han håller dock inne med skottet oroväckande länge. Två försvarare störtar fram men till sist kommer avslutet. Rooney halkar i skottögonblicket, men trots detta så blir bollen perfekt skruvad. Den dimper ned sådär fint någon meter framför målvakten och studsar sedan i stolpen och in i nät. 2-0!

Efter målet så släpper United på bromsen riktigt ordentligt. Kombinationsspelet är emellanåt så bra att det liknar det United som vi inte har sett på bra länge. Welbeck får ännu ett fint skottläge sedan han tagit hand om returen efter Evras skott. Ruddy tippar skickligt till hörna. Det blir farligt efter att Carrick skarvat vidare bollen mot bortre där Vidic dykt upp. Serben lyckas dock inte få bollen under ribban.

Rooney får ytterligare ett läge att curla in bollen från en position strax utanför straffområdet. Den här gången håller han sig på benen men Ruddy, som hade bättre sikt än vid målet, plockar bollen enkelt. De Gea visar hur duktig han har blivit i luftrummet innan Mata byts in istället för Welbeck i den 60:e minuten. United lyckas suga fast bollen på offensiv planhalva under en period och Ruddy räddar Rooneys tredje försök att skruva in bollen vid bortre stolpen. Valencia hämtar returen och spelar bakåt i banan där Jones befinner sig. Inspelet hamnar i det farliga området precis framför mål och Mata kan enkelt stöta bollen i nät. Spanjoren har då varit på planen i ca tre minuter.

Hemmalaget fortsätter att dominera och Norwich har svårt att hänga med i tempot som drivs upp i och med Uniteds fina direktpassningsspel. Young har ersatt Kagawa och något senare byter Hernández av Cleverley. Tre minuter senare har United gjort 4-0. Young hittar Evra i djupled varpå denne slår ett inlägg mot borte stolpen. Valencia är perfekt placerad för att styra bollen in i tumultet framför Ruddy. Mata sträcker sig framåt och nickskarvar in sitt andra mål för kvällen.

Under de avslutande 15-20 minuterna har United bud på fler mål. Närmast är Chicharito som på stopptid blir frispelad av Mata. Mexikanen löper helt ensam mot mål i säkert 15 meter men lyckas inte placera bollen innanför stolpen. Där bör Chicharito givetvis ha nätat, men ursäktas möjligen på grund av ringrost. Det skall nämnas att Norwich hade ett par lägen att reducera under samma period. Elmanders avslut går emellertid strax utanför och i nästa läge är De Gea med på noterna med en stabil räddning. Martin Olsson hade dessutom en boll i ribban efter att hans avslut touchat Jones. Slutresultatet skrivs dock till 4-0, vilket får sägas spegla matchbilden på ett bra sätt.

Avslutande tankar

United fick precis den start man behövde med Giggs som tillfällig boss. Även om spelet kanske inte stämde till hundra procent från start så tyckte jag mig se skillnader gentemot United under Moyes redan tidigt i matchen. Jag tänker då främst på att Unitedspelarna var villiga att spela bollen framåt istället för i sidled samt att uppspelen i hög grad gick efter marken istället för i luften. Efter de förlösande första målen så blev allt detta förstås extra tydligt då United spelade ut istället för att bara försöka spela av återstoden av matchen, som så många gånger förr under den här säsongen. Hypen kring Giggs som tränare är nu total – undertecknad är inget undantag – men vi får komma ihåg att det var ligans sämsta bortalag som stod för motståndet. Norwich var inte alls bra och får nog svårt att klara kontraktet. Hursomhelst så var det här precis vad vi hoppades på innan matchen och det ska bli riktigt intressant att se hur United avslutar säsongen. Samtliga Unitedspelare kan vara nöjda med sin insats igår och med tanke på att Giggs redan innan matchen uttryckte hur svårt det var att ta ut laget så återstår det att se hur han väljer att rotera i truppen till matchen mot Sunderland på lördag.