Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Önskelista

wille
Ett fortfarande – obegripligt nog – tränarlöst Manchester United är fortfarande – obegripligt nog – i stort behov av nya spelare. Det är vi överens om. Och att det är mittfältet som klubben är på efterkälken vet till och med ofödda barn på planeter i andra galaxer om. Men exakt hur skulle prioriteringslistan se ut om jag fick göra den?
Av en ren händelse råkar jag ha svaret här:
1) Central mittfältare
Tvåvägs i så stor utsträckning det går även om dessa är ett utdöende släkte och de som finns lär kosta mer än flera länders sammanlagda BNP. Men det finns inget val här, det MÅSTE in en kanonspelare här. En Vidal, en Yaya, en Schweinsteiger. Det går inte att köpa in en mittfältare vart tionde år om man inte plockar fram nya Scholes med kortare tidsintervall. Allt står och faller med detta.
Tänkbara namn: Kroos, Fabregas, Carvalho, Marchisio med flera.
2) Central mittfältare #2
Michael Carrick bör, med nyss avslutad säsong i åtanke, inte vara en man för startelvan i United. Och med Fletcher, Cleverley och Fellaini (Giggs) som alternativ är det inte gott nog. En gubbe till måste in, dock inte med samma krav som ovan. Här kan det handla om en mer oslipad diamant. En Ross Barkley-typ. Eller en långtidsskadad, som Khedira eller Gündogan.
3) Vänsterback
Patrices framtid är fortfarande höljd i dunkel, men skulle han få/vilja ha fortsatt förtroende hade det redan varit löst. Så här är det hög prioritet på en spelare som antingen är lika bra som Evra anno 2008 eller har potential att bli det.
Tänkbara namn: Shaw, Coentrao, Filipe Luis med flera.
4) Yttermittfältare
Efter två säsonger utan yttrar att tala om – Januzaj är ju ingen klassisk sådan – spelar det förstås en stor roll hur LvG väljer att se på ytterrollen. Tittar vi tillbaka på hans Ajax-years så hade han ju gamla klassiska kantslickare som Finidi George, Marc Overmars och Kiki Musampa att luta sig emot. I Barcelona körde han med Zenden, Figo med flera (och tvingade ut Rivaldo på kanten) och i Bayern känner vi mycket väl till vilka som breddat spelet.
I United finns Ashley Young, Nani och Antonio Valencia. Ingen ur den trion är i dag tillräckligt bra för startelvan. Det räcker egentligen att ta in en spelare som inte är dålig så lyfter standarden.
Tänkbara namn: Memphis (bara namnet!) Depay, Reus, Di Maria med flera.
5) Mittback
Uniteds bästa duo försvinner och med tre spelare som tillsammans kanske kommer upp i 40 matcher kommande säsong. Även här snackar vi spelare med erfarenhet, pondus och kanske framförallt en sjujäkla bra benstomme och immunförsvar. Utan Vidics och Rios ledaregenskaper kommer det att behövas en som vågar ta för sig direkt.
Tänkbara namn: Godin, Vertonghen, Mangala, Hummels, Varane, Garay, Martins med flera.
6) Högerback
Rafael da Silva är 24 bast. Han ska inom några säsonger stå på toppen av sin karriär. Det känns dock mer och mer tveksamt om kan kommer att nå några superhöjder, vilket gör mig lite sorgsen.
Rimliga namn: Debuchy, Sagna, Coleman, Arias med flera.
7) Vänsterback #2
Alex Büttner är lika pålitlig som du och jag på den positionen. Okej, det var en överdrift, men i jämförelse med vad som krävs där är han nästan det. Ut med honom – in med en vettigare framtidsman alternativt understudy. Alternativt både och. Ytterbackar av i dag är oavsett taktik nyckelspelare.
8) Yttermittfältare #2
Skadar inte med en till med tanke på nuvarande uppställning.
9) Högerback #2
Jones, Smalling och Valencia i all ära – det ska inte behöva krystas fram en högerback i Manchester United som varken är specialist på positionen eller särskilt duktig. Och om nu Rafael väljer rehab före gräset så måste ytterligare en tjomme anställas.
Ett står klart: Det lär bli en del holländare. LvG gillar holländare. 1998 köpte han sex spelare till Barca – varav fem från Nederländerna. 2009 köpte han två till Bayern (Robben och Edson Braafheid).
Ett som är märkligt: Varför i hela fridens namn skulle United lägga 600 miljoner på Edinson Cavani när vi har både Rooney och RvP? Och inte minst: Dat Guy. Helt orimligt, helt galet. Befängt.
RvP still got it, vilket han visade på MUTV i går:

* 2008-09 spelade United 66 tävlingsmatcher i sju olika turneringar: Community Shield, Premier League, FA-cupen, ligacupen, Champions League, Uefa Super Cup, Club World Cup.
2014-15 kan det bli så få som 40 i endast tre: Premier League, FA-cupen och ligacupen.