Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Louis van Gaal: taktisk analys av holländarens filosofi

Louis van Gaal blev presenterad som ny manager för Manchester United förra veckan. Därför är det på tiden att ställa sig frågan: hur kommer holländarens United att se ut på planen?

Louis van Gaal är alltså mannen som valdes till David Moyes ersättare efter skottens misslyckade tid som manager. Holländaren är en mycket framgångsrik tränare som vunnit ligatitlar med alla klubblag han tränat (Ajax, Barcelona, AZ Alkmaar och Bayern München), något som garanterat spelade in när Unitedstyrelsen bestämde sig för van Gaal. Det viktigaste arbetet som holländaren har framför sig blir dock att stabilisera både klubben, men framförallt spelartruppen. Under fjolåret kändes det inte som att spelarna trodde på Moyes taktik och spelidé, och det fanns inga bevis på att spelet blev bättre ju längre säsongen led, snarare tvärtom. Under van Gaal, däremot, finns det inte på kartan att spelarna ifrågasätter holländarens filosofi, nu är det spelarna som kommer att få anpassa sig efter managern och inte tvärtom.

Van Gaals filosofi

Av tradition så använder sig van Gaal helst av det klassiska holländska spelsystemet 4-3-3 där stor vikt läggs på bollinnehav i anfallsspelet. De tre mittfältarna brukar bestå av en kontrollerande, defensiv mittfältare, en box-to-box spelare som river, sliter och täcker stora ytor samt en playmaker som har ansvaret för att luckra upp motståndarna. Den ensamma anfallaren kompletteras med två snabba yttrar som gärna tar sig in i planen för att hota motståndarna. I dagens fotbollseuropa finns det ett lag som behärskar 4-3-3 till fullo, Barcelona. Deras tre innermittfältare ställs upp med en defensiv och två mer offensiva framför honom så att mittfältet formeras 1-2 till skillnad mot de flesta andra lags mittfältstrianglar som är vridna åt andra hållet, 2-1, med två sittande mittfältare bakom en offensiv (en så kallad 10:a). Van Gaals grundidé är den Barcelona använder, men tar man en titt på Hollands landskamp mot Frankrike i mars så hittar man en annan formation. I den matchen ställde van Gaal upp med Jordy Clasie som defensiv mittfältare och Kevin Strootman som box-to-box centralt och Wesley Sneijder som playmaker framför i en 2-1 formation. Det intressanta i det är att det möjliggör för van Gaal att använda Juan Mata (en liknande spelare som Sneijder) på hans bästa plats, istället för i en lägre position.

barca     holland

Barcelonas lag från Champions League-finalen 2011 och van Gaals Holland från i mars.

Van Gaal är dock inte rädd för att experimentera med sitt lag. Efter Strootmans skada i våras så ansåg van Gaal att han inte hade någon som kunde fylla Strootmans box-to-box roll, och ändrade om till en 3-4-1-2 uppställning i den senaste landskampen. Alltså tre mittbackar, två wing-backs som erbjuder bredd, två centrala mittfältare, en playmaker och två forwards. Det den uppställningen tar bort från van Gaals grundsystem är ju ytterforwardsen, som står för snabbheten i anfallsspelet.

Hur passar Uniteds trupp till van Gaals system?

Den stora frågan så klart, med tanke på allt snack om värvningar. Generellt sett har United spelartyper som passar i van Gaals system, men det stora problemet finns på den kanske viktigaste lagdelen, nämligen mittfältet. Om vi börjar bakifrån så finns det ingen anledning för holländaren att göra sig av med David de Gea, då spanjoren förutom att vara en bra målvakt även har ett passningsspel bra nog för att användas som en extra mittback vid pressade situationer. Vad gäller mittbackarna så är Jonny Evans en spelare som van Gaal bör uppskatta. Nordirländaren har ett extremt bra passningsspel som är viktigt hos en mittback i ett bollinnehavsfokuserat van Gaal-lag. Evans stora problem har ju varit skadorna men var i stort sett skadefri under Fergusons sista år och kan han vara det så blir han en nyckel i det nya United. Phil Jones har också ett dugligt passningsspel och bör i skrivande stund vara Evans partner i mittförsvaret framför Chris Smalling om inte någon värvning sker under sommaren. Med tanke på van Gaals intresse i att använda sig av unga spelare ska inte heller uppflyttningar av Michael Keane och Tom Thorpe till a-laget skrivas bort helt då duon är väldigt passningsskickliga mittbackar.
Rafael hade en dålig säsong under Moyes, men var fenomenal under Ferguson och med en världsklasscoach som van Gaal bör han återfå både spelglädje och självförtroende och lyfta sig rejält kommande säsong då han får anses vara ett solklart förstaval som högerback. Patrice Evra skrev nyligen nytt kontrakt men om han blir förstaval återstår att se då United fortfarande jagar Southamptons Luke Shaw.

På mitten ligger som sagt det stora problemet. United har ingen box-to-box spelare á la Strootman (därav ryktena om honom) och efter Michael Carricks misslyckade säsong samt ålder så är han knappast något säkert kort som den defensiva mittfältaren. Darren Fletcher kommer inte att vara ordinarie, utan lär främst vara back-up till den defensiva positionen, Marouane Fellaini passar inte i någon av mittfältspositionerna i ett van Gaal-lag på grund av hans undermåliga passningsspel och Tom Cleverley fortsätter att ryktas bort. Just nu är Cleverley Uniteds bästa alternativ som box-to-box spelaren trots hans dåliga säsong. Han är den enda av mittfältarna som besitter energi nog och om han kan hitta tillbaka till fjolårsformen så blir han ett dugligt alternativ, men bör inte anses ordinarie. Nick Powell kan vara en joker då han är en spelartyp som skulle passa in i den rollen, men vi kan nog alla vara överens om att United behöver två värvningar till mittfältet. Van Gaals 22-årige landslagsman Jordy Clasie från Feyenoord har imponerat enormt för Holland och kan vara ett alternativ i sommar för att ta den defensiva positionen. Strootman kommer också nämnas flitigt men stoppas av knäskadan han som sagt drog på sig i våras, men kan dock vara ett alternativ i januari då van Gaal verkligen gillar honom och ser honom som en av sina topp tre i landslaget tillsammans med Robin van Persie och Arjen Robben.

Som playmaker har United flera alternativ. Juan Mata är det uppenbara valet, men Wayne Rooney och Shinji Kagawa finns också att tillgå så på den positionen har United det gott ställt.

Framåt så är van Persie given som den centrala anfallaren, då han har en nära relation med van Gaal som ledde till att han blev utsedd till landslagskapten. Med tanke på att van Gaal gillar Robben bör Adnan Januzaj rimligen vara det solklara alternativet som högerytter. Belgaren besitter många av Robbens egenskaper och hans talang kommer förfinas ännu mer av holländaren. Nani kan få en nytändning under den nye tränaren, medan endimensionelle Antonio Valencia förmodligen har större chans som högerback än som högerytter. Till vänster bör Danny Welbeck vara förstavalet, med Jesse Lingard som back-up.

Problemet Wayne Rooney

Wayne Rooney är tillsammans med van Persie Manchester Uniteds största stjärna, och är även den bäst betalde. Efter att ha varit på väg ut under Ferguson och sedan placerad på en piedestal av David Moyes så ser framtiden nu oviss ut för engelsmannen. Han vill spela längst fram, men Robin van Persie är en bättre anfallare och en personlig favorit hos den nye managern. Då finns platsen som offensiv mittfältare, men där är Juan Mata en bättre spelare. Positionen till vänster är också ett alternativ, men Rooney saknar snabbheten van Gaal i regel vill ha hos sina yttrar. Förmodligen så gör inte van Gaal som Moyes, det vill säga spelar Rooney och van Persie tillsammans centralt och skickar ut Mata på kanten. Det gav en dålig balans till laget samt marginaliserade Uniteds skickligaste passningsspelare, Mata, till en kantroll, där spanjoren också han saknar snabbheten för att ses som ett riktigt bra alternativ. Lösningen kan bli för Rooney att placeras som box-to-box spelaren på mittfältet, något som jag anser vara de bästa för att få ut de maximala av dagens trupp, framförallt om han placeras ihop med en energisk spelare. Rooney har alla egenskaper för att spela i den positionen, men frågan är om hans ego klarar av att petas från sina två favoritpositioner, det var ju trots allt en av anledningarna till att han ville lämna under Ferguson, som föredrog Shinji Kagawa bakom van Persie mot slutet av skottens tid i klubben.

united

Hur van Gaals United kan tänkas se ut.

Vad som än händer i sommar så blir det fascinerande att se hur van Gaal ställer upp Uniteds lag i höst, då det finns många intressanta frågor att besvara för holländaren. Finns det någon som ska klara det så är det dock van Gaal, som trots allt har vunnit ligan i alla lag han coachat.