Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Ander Herrera

Mittfältaren Ander Herrera blev Manchester Uniteds första nyförvärv sommaren 2014. Herrera lämnar Athletic Bilbao efter att ha aktiverat sin utköpsklausul. Mittfältaren, som är 24 år gammal, har skrivit på ett fyraårskontrakt med United, med option på ytterligare ett år.

Att skriva på för Manchester United är en dröm som blir sann. Jag har spelat på Old Trafford för Athletic Club i Uefa Europa League och det är en av höjdpunkterna i min karriär hittills. Jag har gått till United för att göra allt jag kan för att hjälpa laget att nå klubbens mål.
Ander Herrera, när övergången till United annonserades

Biografi

Ander Herrera, eller Ander Herrera Aguera som är hans fullständiga namn, föddes i Bilbao den 14 augusti 1989. Han växte, som klyschan säger, upp i en fotbollsfamilj. Anders pappa Pedro Maria hade en god karriär som mittfältare i den spanska ligan. Pedro Maria gjorde mer än 200 matcher som professionell spelare under 1980-talet, framför allt i Real Zaragoza, men han representerade också Salamanca och Celta Vigo.

Ander Herrera inledde sin fotbollskarriär i pappans Zaragoza redan som tidig tonåring. Pedro Maria Herrera var då fotbollsdirektör i klubben. Ander tog sig upp genom Zaragozas akademi. Säsongen 2008/09 inledde han sin seniorkarriär i klubbens b-lag. Efter en lyckad höstsäsong, där han gjorde två mål på tio matcher blev han uppflyttad till klubbens a-lag.

Den 7 februari 2009 debuterade han i Zaragozas a-lag, då han fick hoppa in i bortamatchen mot Real Sociedad i andradivisionen. Efter åtta matcher som inhoppare, där han ofta fick spela runt en halvtimme, gjorde han sin första match från start då Zaragoza vann med 1-0 mot Gimnastic Tarragona den 18 april 2009. Några veckor senare gjorde han sitt första mål då han slog till redan i den första matchminuten mot Tenerife. Med Herrera i laget stod Zaragoza för en fantastisk säsongsavslutning, med tolv segrar och fem oavgjorda på de sjutton sista matcherna. Tack vare den fina avslutningen slutade Zaragoza tvåa i andradivisionen och blev uppflyttade till La Liga.

Herrera gjorde ytterligare två säsonger i Zaragoza och etablerade sig i allt större utsträckning som mittfältare i La Liga. Zaragoza höll till på den nedre halvan i tabellen men undvek ändå nedflyttning med relativt god marginal.

Då Herrera föddes i Bilbao och därmed är basker är det ingen större överraskning att Athletic Bilbao fick upp ögonen för honom. Den 7 februari 2011 kom han överens med Bilbao om en flytt samma sommar. Bilbao rapporteras ha betala 7,5 miljoner euro till Zaragoza för övergången.

Herrera tog omedelbart en ordinarie plats i Bilbao. Under sin första säsong i klubben höll laget förvisso till i mitten av tabellen, men de gjorde utmärkta resultat både i spanska cupen och i Europa League. Till sist slutade det dock bittert då Bilbao förlorade finalerna i båda cuperna.

Även under Herreras andra säsong i klubben huserade Bilbao i mitten av tabellen. Herrera imponerade dock och i slutet av sommaren 2013 höll han på att bli David Moyes första signering som Unitedmanager. United ville emellertid inte aktivera mittfältarens utköpsklausul och då ville Bilbao inte sälja. Herrera blev kvar i Spanien.

Mittfältaren misströstade inte. Han hade förvisso en formsvacka under hösten men ryckte sedan upp sig ordentligt. Hans Athletic Bilbao gjorde en mycket stark säsong. Laget var förstås chanslösa mot den överlägsna trion Atletico Madrid, Barcelona och Real Madrid. I kampen om av vara bäst av resten var Bilbao emellertid klart starkast och laget slutade på en imponerande fjärdeplats. Sky Sports Spanienexpert Guillem Balague var så pass imponerad av Herrera att han gav mittfältaren en plats i årets lag.

Även Manchester United var imponerade och knackade återigen på Bilbaos dörr. Bilbao var inte intresserade av att förhandla den här sommaren heller. Den här gången resonerade United emellertid annorlunda och valde att aktivera spelarens utköpsklausul på 28,8 miljoner pund och den 26 juni 2014 kunde Ander Herrera äntligen skriva på för Manchester United.

Ander Herrera

Namn: Ander Herrera Agüera
Född: 14 augusti 1989 i Bilbao, Spanien
Längd/vikt: 182 cm/70 kg
Position: Central mittfältare
Till United: Den 26 juni 2014, från Athletic Bilbao (28,8 miljoner pund)

Karriär

Real Zaragoza BMatcher [1]Mål
2008/09102
Real ZaragozaMatcher [2]Mål
2008/099 (8)2
2009/1024 (8)2
2010/1131 (4)2
Totalt Zaragoza64 (20)6
Athletic BilbaoMatcher [2]Mål
2011/1245 (9)4
2012/1334 (1)2
2013/1435 (4)5
Totalt Bilbao114 (14)11
LandslagMatcher [1]Mål
Spanien U2350
Spanien U21154
Spanien U20103

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.
# [2] Avser alla tävlingsmatcher.

Landslagskarriär

Ander Herrera väntar fortfarande på debuten i det spanska a-landslaget. Han har emellertid representerat Spanien i diverse olika ungdomslandslag. Sommaren 2009 var han med i det spanska U20-landslag som vann Mediterranean Games.

Ett par år senare spelade Herrera alla matcher då Spanien vann U21-EM. Han gjorde Spaniens första mål i turneringen i den oavgjorda öppningsmatchen mot England. Målet var kontroversiellt då det är möjligt att han gjorde mål med handen, reprisbilderna var inte helt bevisande. Herrera skulle göra ytterligare ett mål i turneringen, nämligen 1-0-målet i finalen mot Schweiz, som Spanien vann med 2-0.

Herrera representerade också Spanien i OS 2012. Där var laget emellertid en stor besvikelse. De slutade sist i sin grupp, utan att göra ett enda mål.

Koppling till Manchester United

Ander Herrera har faktiskt en större koppling till Manchester United än man kan tro. Han var som sagt högaktuell för United redan för ett år sedan, även om det inte blev någon affär då.

United fick upp ögonen för Herrera redan 2012 då United mötte Bilbao i Europa League. Det var ingen trevlig upplevelse för United som blev utspelade av Bilbao, och förlorade båda matcherna. Herrera startade båda matcherna och noterades för en assist i Bilbaos 3-2-seger på Old Trafford.

Herreras starkaste koppling till United hittar vi dock i det spanska U21-landslaget som vann EM 2011. Två av Herreras lagkamrater i det laget återfinns idag nämligen i Manchester United. Juan Mata utsågs till turneringens bästa spelare medan David de Gea var Spaniens målvakt. Dessutom gjorde Danny Welbeck Englands mål i den oavgjorda öppningsmatchen mellan England och Spanien.

Spelarkaraktär

Ander är en fantastisk ung spelare, med mycket stor energi och kreativitet,” kommenterade Ryan Giggs då United signerade Herrera.

Louis van Gaals första värvning som Manchester United-värvning är en central mittfältare. Onekligen en position där United behöver förstärkning. Herrera är mångsidig, precis som Van Gaal gillar sina spelare. Han kan spela på alla positioner på det centrala mittfältet och skulle i nödfall även kunna användas på kanten.

Helst spelar han dock i en roll där han har ansvar både defensivt och offensivt. ”Samma roll som Xavi eller Iniesta,” svarade Herrera när han ombads beskriva sin favoritroll. ”Jag gillar att ha mycket boll och när jag inte har det blir jag otålig.

Tittar vi på Herreras svagheter som spelare är det tre punkter som brukar nämnas. För det första anses han vara ojämn, med perioder av dålig form som ibland kan bli väl långa. För det andra kritiseras han för att han drar på sig många varningar. Den tredje punkten är att han är relativt småväxt och därmed kan tänkas få problem med det fysiska spelet i Premier League.

Han är dock inte en spelare som räds det fysiska spelet. Förra säsongen hade han till exempel 3,1 tacklingar per match i La Liga, vilket kan jämföras med Michael Carrick som hade 2,1 tacklingar per match i Premier League.

Herrera är löpvillig, både med och utan boll. Han dribblar gärna, något som gör att han står ut bland Uniteds mittfältare. Under Marcelo Bielsa fick han dock lära sig att spela med färre tillslag.

Han ville inte att jag skulle vara en spelare som spelade med bollen vid mina fötter. Han ville att jag skulle förändra farten och diktera tempot i spelet genom att variera spelet. Han brukade förolämpa mig på varje träning tills jag gjorde det. Han skrek: ’Du måste ta dig in i den förbannade boxen.’

Herrera är energisk, passningsskicklig och kreativ. Han är också skottvillig. Förra säsongen gjorde han fem mål och fem assist i La Liga, vilket ju är avsevärt bättre än vad någon Unitedmittfältare mäktade med.

Det är ingen färdig produkt som United har värvat, men det är en spelare som ska ta en ordinarie plats i United. En energisk och kreativ mittfältare som också kan vinna boll är precis vad Manchester United behöver. Ander Herrera har alla förutsättningar att lyckas.


Källor: Bbc.co.uk, Bleacherreport.com, Manutd.com, Skysports.com, Soccerway.com, Therepublikofmancunia.com, Uefa.com, Whoscored.com, Wikipedia