Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Tevematcher 2014/15: När spikas spelschemat

En av de vanligaste frågorna som Unitedsupportrar har handlar om när spelschemat spikas. Det enkla svaret är att vi inte vet. Vi kan emellertid komma med kvalificerade gissningar baserat på hur det har sett ut tidigare. Här följer därför en genomgång av hur det har sett ut de senaste två säsongerna.


En uppdaterad version av den här artikeln för säsongen 2015/16 hittas här »


I stort är det här bara en uppdatering av fjolårets artikel, men det är givetvis relevant med uppdaterad information. Teveavtalen är samma som förra säsongen, både i Sverige och i England. Samtliga angivna tider avser givetvis svensk tid och där inte annat tydligt framgår är det ligamatcher som avses.

Spelschemat så som det föreligger just nu hittar ni förstås här på Muss.se och även i Muss Unitedkalender.

Det spelschema som publicerades den 18 juni är i allra högsta grad preliminärt. Vi vet att endast ett fåtal av Uniteds matcher kommer att spelas klockan fyra på lördagar, detta efter att tevebolagen och polisen har fått säga sitt om spelschemat. På lördagar gäller tre olika tider, 13.45, 16.00 och 18.30. På söndagar är det ännu fler tider som har använts: 13.00, 13.30, 14.30, 15.05 (viktiga fem minuter), 16.00, 17.00 och 17.10 (med reservation för att jag har missat någon tid, men det är i så fall sällsynt förekommande). För majoriteten av Uniteds söndagsmatcher brukar det emellertid vara 14.30 eller 17.00 (17.10) som gäller. Rimligtvis ska det inte ske någon markant förändring den här säsongen. Då United inte kommer att delta i Europaspel säsongen som kommer är det möjligt att det innebär fler måndagsmatcher. United vill helst, av logistiska skäl, spela hemmamatcher på vardagar klockan 20.45. Sky Sports brukar dock kräva att de måndagsmatcher som sänds i kanalen spelas 21.00.

Tittar man på de senaste säsongernas datum för när matcherna har spikats ser det ungefär likadant ut, med undantag för januarimatcherna som spikades väldigt sent säsongen 2011/12. Sent kan vi också konstatera att majmatcherna spikas. Således är det väldigt troligt att matcherna kommer att spikas i närheten av de datum som anges i tabellen nedan, även om trenden generellt verkar vara att matcherna numer spikas allt senare. Vi är tämligen säkra på att den första gruppen av matcher, som sträcker sig till och med slutet av november, kommer att spikas vilken dag som helst nu (sedan 2009 har detta alltid skett i perioden 5-11 juli).

DÅ SPIKADES MATCHERNA
MATCHDATUMSPIKAT 2013/14SPIKAT 2012/13SPIKAT 2011/12
Augusti – november11 juli5 juli11 juli
December9 oktober5 oktober7 oktober
Januari4 november31 oktober25 november
Februari10 december4 december2 december
Mars27 januari18 januari23 januari
April27 februari13 februari22 februari
Maj4 april10 april9 april
# I enstaka fall inkluderas även nästa månads första match då matcherna för en månad spikas.
# Ofta föreligger hänsyn som gör att matchen kan flyttas (normalt beroende på resultat i Europaspelet). Det gäller i allra högsta grad innan Champions League lottas och i mars och april.
# Majdatumet för 2011/12 är hämtat från säsongen 2009/10, då EM förkortade säsongen 2011/12.

För den som har tänkt att boka en resa är det alltid värt att dubbelkolla matchdatum. Spelschemat som hittas på Manutd.com är generellt den bästa informationskällan här, men även den sidan kan innehålla enstaka fel eller släpa efter i uppdateringen.

Cupmatcher 2014/15

För första gången på jättelänge kommer United inte att delta i Europaspelet den här säsongen. Det betyder att United enbart kommer att spela FA-cupen och ligacupen utöver ligan.

United går in i ligacupen redan i omgång 2, som kommer att lottas då i samband med att omgång 1 spelas, vilket borde bli den 13 augusti. Övriga omgångar lottas direkt efter att varje omgång är avslutad. Matchdatum fastställs normalt inom en vecka efter lottningen. Finalen i ligacupen spelas på en söndag. Övriga omgångar sprids normalt ut på tisdagar och onsdagar i spelveckan, andra dagar i samma veckan kan dock i väldigt sällsynta bli aktuella.

I FA-cupen går United, som alltid, in i omgång 3 och även här sker lottningen i samband med att föregående omgång spelas klart. Omgång 3 förväntas lottas söndagen den 7 december. Matchdatum fastställs normalt inom en vecka efter lottningen. I händelse av omspel spelas detta normalt en och en halv spelvecka efter den ordinarie omgången och omspelet brukar fastställas bara någon dag efter den första matchen (undantag förekommer dock, som i fallet med Uniteds omspel mot Chelsea våren 2013). Normalt är det lördag till måndag som gäller som speldagar i FA-cupen (tisdagar och onsdagar för omspel) men i sällsynta fall kan även fredag bli aktuell.

Datumen för cupmatcher och landslagsuppehåll samt en massa annan bra information finns här »

Tevematcher i Sverige

I Sverige är det Viasat som har rättigheterna till Premier League, FA-cupen och ligacupen.

Viasats avtal för att sända Premier League gäller till och med säsongen 2015/16. Ingen förändring har meddelats, vilket betyder att kanalen endast får visa två fyramatcher på lördagar för kabelkunder och en fyramatch för övriga kunder. För Viaplay gäller en fyramatch per omgång. Detta innebär att minst sju matcher per omgång kommer att visas. Förra säsongen spelades nio av Uniteds ligamatcher en lördag klockan fyra och säsongen 2012/13 hade United åtta sådana matcher. Det är således en risk, om än en liten sådan, att vi missar någon ligamatch.

Vi vet inte exakt hur många matcher i FA-cupen och ligacupen som kommer att sändas av Viasat, men samtliga matcher kommer tyvärr inte att visas. United brukar dock väljas ut av tevebolagen i England och det är mycket möjligt att vi kommer att få se alla klubbens cupmatcher. Viasats avtal för att sända ligacupen och FA-cupen inkluderar också Championship och Englands hemmalandskamper och för hela detta paket används TV10 som huvudkanal. Avtalet för ligacupen gäller t.o.m. säsongen 2016/17 medan avtalet för FA-cupen gäller t.o.m. säsongen 2017/18.

Tevematcher i England

Säsongen 2013/14 trädde ett nytt teveavtal, giltigt t.o.m. säsongen 2015/16, i kraft i England där Sky Sports och bredbandsoperatören BT delar på rättigheterna. Antalet matcher som tevesänds i England ökade från 138 till 154 och för första gången kommer Premier League, genom BT, att sändas på en icke betaltevekanal. Detta påverkar inte oss i Sverige i någon större utsträckning, bortsett från att förändringen möjligen låg bakom att matcherna generellt spikades något senare.

I det engelska avtalet gäller att BT totalt kommer att sända 38 matcher per säsong och de får välja match först i 18 omgångar (ja, valet av tevematcher i England fungerar lite som när man väljer lag på skolgården). Sky satsar hårt på sitt program Monday Night Football, vilket förklarar att många toppmatcher numer spelas på måndagar. Majoriteten av BT:s matcher ligger på lördagar 13.45.

BBC har rättigheten att sända höjdpunkter i programmen Match of the Day (lördagskvällar) och MOTD2 (söndagskvällar och, när det är relevant, mitt i veckan) t.o.m. säsongen 2015/16.

I övrigt är det överkurs att gå igenom hur fotboll tevesänds i England. Dels är det inte särskilt relevant för oss i Sverige och dels är tevemarknaden i England (med stora bolag som Sky, BT, BBC, ESPN och ITV) mer komplex än den är i Sverige.

Nyttiga länkar


Källor: Muss.se, Manutd.com, Redsaway.com, Espnfc.com, Viasat.se, Dn.se, Idrottensaffarer.se, Fotbollskanalen.se, Btvision.bt.com, Guardian.co.uk