Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester United – Roma 3-2

Manchester United besegrade Roma med 3-2 då lagen möttes i Denver i International Champions Cup. United gick upp till 3-0 genom tre snabba mål, två av Rooney och ett av Mata, i slutet på den första halvleken. I den andra halvleken reducerade Roma två gånger men United höll undan och vann.

Jag är glad att vi vann, men det var ingen bra insats,” kommenterade Louis van Gaal efter matchen.

Roma var nära att ta ledningen redan efter någon minut, Destro kom fri mot Johnstone och lobbade Uniteds målvakt. Planen var dock så pass hård att bollen studsade över målet. Roma hade det bästa av spelet i inledningen men kunde inte spräcka Uniteds nolla.

Uniteds första chans kom då Welbeck blockerade målvaktens undanrensning, någon meter till vänster om stolpen. Han slarvade dock med sin passning och det hela rann ut i sanden.

I slutet av den första halvleken skulle United dock explodera. Mata hittade Rooney omarkerad några meter utanför straffområdet. Rooney tog emot bollen, vände om och avlossade ett skott som mycket läckert seglade in i mål.

Tre minuter var rollerna omvända då Rooney hittade Mata med en delikat krossboll. Mata tog emot och chippade målvakten och United ledde med 2-0.

I halvlekens slutminut tyckte en Romaförsvarare att det var en bra idé att fälla Welbeck i straffområdet. Domaren blåste straff och Rooney klev fram och dunkade in 3-0. Därmed höll Van Gaals lag sitt snitt på att göra åtminstone tre mål per halvlek.

Den fina sviten skulle emellertid inte hållas i den andra halvleken. Det blev givetvis en massas byten – endast Tyler Blackett och Romas målvakt Skorupski spelade hela matchen – och det blev en rätt hafsig halvlek.

Om Rooneys 1-0-mål och Matas 2-0-mål var vackra så spelade Pjanic reducering till 3-1 emellertid i en annan division. Han fick bollen på egen planhalva, en bra bit från mittlinjen, och tog emot den. Pjanic noterade sedan att Amos stod långt ut och sköt. Bollen seglade i en perfekt båge över Amos och in i mål.

Som David Beckham mot Wimbledon, fast från längre distans. Fantastiskt snyggt!

Amos ingripande kan förstås ifrågasättas, men vi ska inte ta ifrån Pjanic att han gjorde ett supermål.

Roma fick nytt liv efter målet och jagade ytterligare en reducering. Men United kunde stå emot den lilla forceringen och det såg ut att bli en stabil seger.

Då det återstod några minuter sparkades dock bollen upp på Michael Keanes hand. Domaren tyckte att det passade med lite spänning och blåste straff. Totti satte säkert straffen i mål och för en stund blev Romaspelarna förvirrade och trodde att det var en riktig match, då skyndade sig att hämta bollen.

Någon kvittering blev det emellertid aldrig. Van Gaal inkasserade sin andra raka seger, även om han inte var nöjd efter matchen.

Uniteds lag

Mot LA Galaxy förvånades vi när Van Gaal ställde upp med en 3-4-1-2-uppställning. När han gjorde samma sak mot Roma var vi dock inställda på det, han har ju bekräftat att det är så United kommer att spela den här säsongen.

Johnstone och Amos fick vakta målet varsin halvlek, vilket betyder att alla fyra målvakterna på turnén nu har spelat varsin halvlek. Johnstone såg skakig ut, framför allt var han osäker i spelet med fötterna, men han kan till viss del skylla på nerver då han är oerfaren på den här nivån. Dessutom verkar det som att målvakterna under Van Gaals ledning ska spela längre ut och där syntes det att Johnstone var ovan. Min känsla är ändå att Johnstone är den näst bästa målvakten i klubben.

Det kan möjligen tyckas orättvist att beskylla på Amos för Pjanic mål. ”Jag är nästan 63 men om bollen är i luften i fyra sekunder kan jag springa 50 yards,” kommenterade Van Gaal det hela. Amos har knappast någon framtid i United, och dagens insats gjorde varken till eller från.

I backlinjen spelade Tyler Blackett hela matchen och han sköter sig bra i en ovan position. I första halvlek fick han sällskap av Jones och Evans medan Michael Keane och Smalling spelade bredvid Blackett i andra halvlek.

Efter två mål mot LA Galaxy blev Reece James, som innan turnén inte hade gjort ett enda mål för United på någon nivå, inkastad i startelvan. Shaw ersatte i halvtid. James sköter sig bra och även om Shaw inte har glänst än så länge så är han på en annan nivå än James. Valencia och Young spelade varsin halvlek på högerkanten.

Tom Cleverley fick överraskande bära kaptensbindeln och var tillsammans med Blackett den enda i startelvan som kom till spel i andra halvlek. Han gick ut efter halva andra halvlek efter en hygglig insats. Herrera spelade bredvid Cleverley i den första och visade fina tendenser igen, även om han inte glänste på samma sätt som mot LA Galaxy.

Kagawa ersatte Herrera i halvtid och spelade återigen på mittfältet. Det är knappast ett gott tecken för föreningen Kagawas vänner, då det är ett tydligt tecken på att Van Gaal inte ser Kagawa som ett alternativ som nummer 10.

Då Cleverley blev utbytt spelade United i praktiken utan centrala mittfältare, så det är inte så överraskande att avslutningen var tveksam från Uniteds sida.

Ett rimligt antagande är att Juan Mata är den i klubben som är mest förtjust i den nya formationen. Han är det naturliga förstavalet som nummer 10 och han startade där även mot Roma. Den här gången bidrog han med både mål och assist och vi kan förvänta oss en hel del poäng av den gode spanjoren den här säsongen. Jesse Lingard ersatte Mata i den andra halvleken men han hade svårt att komma in i spelet ordentligt. Vid något tillfälle visade han goda intentioner, men det var ingen insats som får oss att skrika om en a-lagsplats för Lingard.

Rooney och Welbeck startade på topp även den här gången. I andra halvlek fick vi först se Nani tillsammans med Will Keane på topp och de sista 20 minuterna kom även Javier Hernandez in för sina första minuter i USA. Keane hade kunnat bli målskytt med lite tur, men Uniteds anfallare hade ingen rolig match i andra halvlek, då United hade svårt att hålla bollen inom laget.

Ingen speltid för Zaha

Efter två försäsongsmatcher har 25 av 26 spelare i truppen fått speltid. Ensam om att inte ha fått någon speltid är Wilfried Zaha. Detta blir extra anmärkningsvärt då Hernandez kastades in i spel trots att han bara har ett par dagar med laget.

Enligt James Ducker i The Times ska Uniteds spelare en fredag i början på försäsongen ha fått besked om att en träning var frivillig. Zaha ska då ha varit den enda spelaren som inte dök upp på den frivilliga träningen. Sanningshalten i detta kan förstås diskuteras, men Ducker tillhör gruppen av pålitliga journalister.

Efter dagens match sa Van Gaal att Zaha ”arbetar hårt, det finns inget problem”.

Nästa uppgift för United är natten mellan tisdag och onsdag, då man möter Inter i Washington. Också då i International Champions Cup.

Matchinformation

Manchester United 3
Roma 2
Turnering: Träningsmatch (International Champions Cup)
Tid: Lördagen den 26 juli 2014, 22.06
Plats: Mile High Stadium II, Denver, Colorado
Publik: 54 117
Domare:

Matchhändelser

27ARTURO CALABRESI
361-0WAYNE ROONEY
Assist: Mata
392-0JUAN MATA
Assist: Rooney
45+13-0WAYNE ROONEY (STRAFF)
Assist: Welbeck
56ASHLEY YOUNG
73LEANDRO CASTAN
753-1MIRALEM PJANIC
893-2FRANCESCO TOTTI (STRAFF)

Manchester United

Johnstone
Jones, Evans, Blackett
Valencia, Cleverley, Herrera, James
Mata
Rooney, Welbeck

Amos för Johnstone (46)
M Keane för Jones (46)
Smalling för Evans (46)
Young för Valencia (46)
Shaw för James (46)
Kagawa för Herrera (46)
Lingard för Mata (46)
Nani för Welbeck (46)
W Keane för Rooney (46)
Hernandez för Cleverley (70)

Avbytare: De Gea, Lindegaard, Fletcher, Zaha

Roma

Skorupski
Calabresi, Benatia, Romagnoli, Emanuelson
Ucan, Keita, Paredes
Iturbe, Destro, Florenzi

Somma för Calabresi (46)
Castan för Romagnoli (46)
Cole för Emanuelson (46)
Nainggolan för Paredes (46)
Ljajic för Iturbe (46)
Balasa för Benatia (68)
Sanabria för Ucan (68)
Pjanic för Keita (68)
Borriello för Florenzi (68)
Totti för Destro (68)

Avbytare: