Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Real Madrid

Ikväll är det dags för sommarens fjärde träningsmatch då obesegrade Manchester United ställs mot redan utslagna Real Madrid i International Champions Cup. Det är den klassiska avsparkstiden 22.06 som gäller i matchen som förväntas slå publikrekordet för professionell fotboll i USA.

Inför den tredje gruppspelsmatchen toppar Manchester United gruppen på fem poäng och står med ett och ett halvt ben i final. Real Madrid har en ynka poäng och är således utslagna. För United räcker det med oavgjort vid full tid för avancemang och skulle Louis van Gaals mannar mot all förmodan förlora finns en räddningsplanka ifall matchen mellan Roma och Inter slutar oavgjord efter 90 minuter. Den matchen har den goda smaken att avgöras innan Uniteds match, varvid förutsättningarna är glasklara när Uniteds match sparkar igång.

Matchen visas på TV10, Visat Sport och Viaplay.

Manchester United

Manchester United har genomfört en fantastisk USA-turné under Louis van Gaals ledning. Efter 7-0 mot LA Galaxy och 3-2 mot Roma behövde man förvisso straffar för att besegra Inter men den positiva vindarna blåser över United igen.

Real Madrid har redan avslöjat sin startelva på förhand. Riktigt så snäll ville inte Van Gaal vara. ”Vi måste se att spelarna också har ackumulerat en trötthet från resande och träning och matcher och så vidare, så jag måste tänka på startelvan och hur många spelare jag ska byta,” säger Van Gaal som också berättade att Chris Smalling har en mindre skada och inte kommer att spela.

På träningen inför matchen arbetade Van Gaal med en grupp på tio spelare: Michael Keane, Evans, Jones, Valencia, Young, Fletcher, Herrera, Mata, Welbeck och Rooney. Det förefaller vara troligt att det blir just de tio spelarna som startar.

I mittförsvaret säger de senaste ryktena att Jonny Evans nu är en seriös kandidat till att bli ny lagkapten i United. Det skulle i alla fall vara en utnämning som får stöd bland klubbens supportrar, även om det kanske skulle innebära att vissa mer etablerade spelare i truppen anser sig förbisedde.

Vem som vaktar Uniteds mål är svårare att sia om. Tidigare under turnén har målvakterna turats om halvlek för halvlek, men det är möjligt att det är slut med det nu. Van Gaal var mycket kritisk mot Amos som släppte in Pjanic skott från egen planhalva, men han kanske vill Amos en chans att reparera sitt misstag.

Vi spelade mot Roma, som var tvåa i den italienska ligan, sedan mot Inter Milan, som var trea i den italienska ligan [de slutade femma, men låt inte det komma i vägen för en bra historia, red. anm.]. Nu spelar vi mot Real Madrid och det är trevligt att spela mot sådana lag, så du kan visa att du åtminstone är jämbördig, säger Van Gaal.

Man skulle kunna argumentera att en seger skulle vara dålig för United då det i så fall innebär en extra flygresa till Miami och flygresor tär på kroppen. Men man kan också argumentera att det aldrig någonsin är dåligt att vinna och det verkar vara Uniteds åsikt inför matchen.

Jag är angelägen att vinna,” säger Van Gaal. ”Jag är en tränare som vill vinna och United är också vana med det, så jag tror att mina spelare kommer att visa den attityden också.

Det skulle vara fantastiskt att spela mot en av våra rivaler i finalen, men först och främst har vi en match mot Real Madrid och det är viktigt för oss att vinna,” fyllde Wayne Rooney på.

Möjlig startelva: Johnstone; M Keane, Jones, Evans; Valencia, Fletcher, Herrera, Young; Mata; Welbeck, Rooney

Real Madrid

Real Madrid är alltså utslagna redan på förhand och det är tydligt att spanjorerna är rädda för Manchester United. Carlo Ancelotti annonserade sin startelva redan på fredagens presskonferens och den är fylld med defensiv kraft, med fem försvarare, tre defensiva mittfältare och två lite mer offensiva mittfältare.

Nu kommer säkert någon försöka sabba mitt narrativ här och hävda att Modric inte alls är en speciellt defensiv mittfältare och att Bale och Isco minsann kan räknas som anfallare. Nåväl, oavsett hur man än vrider och vänder på det är det en Real Madrid-elva som inte lyser av offensiv kraft såsom en Real Madrid-elva annars har en förmåga att göra.

Världens bästa fotbollsspelare Cristiano Ronaldo kommer inte till spel. Officiellt är anledningen att Ronaldo fortfarande inte är helt frisk men jag kan knappast vara ensam om att tro att Real vilar Ronaldo för att efter matchen kunna nyttja ursäkten att Ronaldo inte spelade.

Ronaldo har arbetat individuellt, separat från laget, och han fortsätter att arbeta,” kommenterade Ancelotti på presskonferensen. ”Vi kommer inte att sätta ut honom imorgon, då han inte har tränat med hela truppen.

Real Madrid saknar också James, Benzema och Varane som inte följde med till USA.

Efter Sir Alex Ferguson var det svårare för United, men nu måste de bygga ett lag på nytt. De har köpt bra spelare, men att bygga lag är inte enkelt och Premier League är en väldigt konkurrensstark liga,” sa Ancelotti.

Det kommer inte att vara enkelt att vinna [ligan] det första året, eftersom det är många starka lag som vill vinna. Det är heller inte enkelt att implementera ett nytt system. Det är viktigt att spelaren är övertygad, men det är svårt att säga hur lång tid det kommer att ta.

Real Madrid har inte övertygat i USA. Gareth Bale gjorde förvisso ett mycket läckert mål mot Inter redan efter tio minuter i lagets första match. Därefter har laget spelat 170 minuter utan att ha lyckats sparka in bollen i mål. Det blev till slut 1-1 mot Inter, vilket gav straffar och där missade Real tre skott av fem (dvs. ungefär på nivå med vad Sunderland brukar prestera i en ligacupsemifinal). Mot Roma förlorade man med 1-0.

Ancelotti vill lämna USA med en bra insats i bagaget:

Det är aldrig en vänskapsmatch mot Manchester United. Det är ett fantastiskt lag på en fantastisk stadion men det är den sista matchen på vår turné och vi vill avsluta bra. Vi behöver spela en bra match imorgon eftersom vi spelar mot ett fantastiskt lag.

Annonserad startelva: Casillas; Carvajal, Pepe, Nacho, Arbeloa; Alonso, Illarramendi, Ramos, Modric; Bale, Isco

Övrigt

Matchen spelas på Michigan Stadium, i Ann Arbor, Michigan. Arenan, som kallas The Big House, är USA:s största idrottsarena. Arenan är så stor att om alla invånare i Ann Arbor begav sig till arenan så skulle alla, enligt principen finns det hjärterum finns det stjärterum, få en sittplats.

När Manchester United och Real Madrid kommer på besök blir det förstås fullsatt, vilket innebär mer än 100 000 åskådare. Det tidigare rekordet för fotboll i USA är 101 799 åskådare som packade in sig på Rose Bowl (där United var för någon vecka sedan) för att se OS-finalen mellan Frankrike och Brasilien 1984 (att Frankrike vann behöver vi ju inte nämna, då alla fotbollsintresserade vet att Brasilien, till skillnad från Sverige, Kanada, Nigeria och Kamerun, aldrig har vunnit OS i fotboll). Det rekordet kommer att ryka. Rekordet för ishockey sattes den 1 januari i år då 105 491 packades sig in just på Michigan Stadium för att se Detroit mot Toronto. Det rekordet kommer sannolikt att slås.

Officiellt rymmer arenan 109 901 åskådare men det är sisådär med det där. Den 7 september 2013 rymde arenan nämligen 115 109 åskådare när Michigan Wolverines mötte Notre Dame Fighting Irish i amerikansk fotboll, vilket är rekordet för amerikansk arenaidrott. Det rekordet kommer mest troligt tyvärr att stå sig.

Michigan Wolverines är University of Michigans amerikanska fotbollslag. Trots att de bara är ett collegelag har de dragit mer än 100 000 åskådare på varenda hemmamatch sedan november 1975. Men sådan är den amerikanska idrotten och i det stora landet i väst är det faktiskt så att collegeidrotten lockar fler åskådare än proffsidrotten.

Jag skrev att det är USA:s största idrottsarena och det är sant så länge vi pratar arenaidrott. Snackar vi istället motoridrott så är Indianapolis Motor Speedway inte bara USA:s utan hela världens största, med en kapacitet på 267 925 personer. Annars hittar vi förstås världens största idrottsarena i Nordkorea, där Rungrado May Day Stadium rymmer 150&nbps;000 åskådare.

Spelplatsen är alltså Ann Arbor i Michigan, som ligger ungefär sju mil från storstaden Detroit. När det är dags för match är klockan 16.06 i Michigan och då förväntas temperaturen vara runt 26 grader, med en luftfuktighet på 52 procent och en nederbördsrisk på 50 procent.

För Uniteds del handlar det om att boka en finalplats i International Champions Cup. I en eventuell final ser det ut att bli Liverpool som står för motståndet, då de bara behöver slå strykpåsen Milan (0-3 mot Olympiacos och 1-5 mot Manchester city) för att boka finalplatsen. Om Liverpool misslyckas blir det istället Manchester city som går till final. I teorin har även Olympiacos en chans att gå till final.

United och Real Madrid har förstås mötts några gånger, om än inte riktigt så ofta som man kan tänka sig. Tyvärr brukar det sällan gå speciellt bra för United när lagen möts i tävlingsmatcher. Ja, förutom 1968 då, när Bill Foulkes blev hjälte, trots att George Best för en sekund övervägde om det skulle vara bättre för United om han sparkade bollen till inkast istället för att spela den till den fristående Foulkes.

Då är det roligare att titta tillbaka på träningsmatcher. Under Sir Alex Ferguson era möttes United och Real bara i en enda träningsmatch, då lagen möttes i München sommaren 2000. Ole Gunnar Solskjaer blev matchvinnare i matchminut 90. Lagen möttes på Old Trafford när United firade 100 år 1978. Sammy McIlroy sköt två mål, Jimmy Greenhoff sköt två och Real Madrid sköt inte ett enda.

Matchinformation

Manchester United
Real Madrid
Turnering: Träningsmatch (International Champions Cup)
Tid: Lördagen den 2 augusti 2014, 22.06
Plats: Michigan Stadium, Ann Arbor, Michigan
Domare:
Teve: TV10, Viaplay

Manchester United

Målvakter: David de Gea, Anders Lindegaard, Ben Amos, Sam Johnstone


Försvarare: Jonny Evans, Chris Smalling, Phil Jones, Luke Shaw, Tyler Blackett, Michael Keane, Reece James


Mittfältare: Ander Herrera, Tom Cleverley, Darren Fletcher, Ashley Young, Wilfried Zaha, Shinji Kagawa, Juan Mata, Antonio Valencia, Nani, Jesse Lingard


Anfallare: Danny Welbeck, Wayne Rooney, Will Keane, Javier Hernandez

Real Madrid

Målvakter: Casillas, Lopez, Fdez, Pacheco


Försvarare: Pepe, Ramos, Carvajal, Arbeloa, Nacho, Derik, D Llorente


Mittfältare: Alonso, Modric, Isco, Illarra, Medran, Lucas, M Llorente, Omar, Bale, Sobrino


Anfallare: Sobrino, De Tomas


Allt om matchen »