Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester United – Real Madrid 3-1

Manchester United vann med 3-1 mot Real Madrid och bokade in en final mot Liverpool i International Champions Cup. Ashley Young gjorde två mål för United och Javier Hernandez gjorde ett.

Det är bara träningsmatcher, kan belackarna säga. Och de har givetvis rätt. Det är bara träningsmatcher. Men det förändrar inte det faktum att positiva vindar nu blåser över Manchester United. Om United bara undviker en fiaskoinsats mot Liverpool kommer man att resa hem till England med massor av självförtroende i bagaget.

Det är bara träningsmatcher, men Manchester United ser ut som Manchester United igen.

Det är bara träningsmatcher, resultaten betyder ingenting sa vi förra året när United spelade oavgjort mot AIK, oavgjort mot Osaka. När United förlorade mot ölmärkets All Star-lag, mot Yokohama och mot Sevilla.

Självförtroende är en extremt viktig faktor i toppidrotten. Segrarna i USA betyder att Manchester United är fyllda av självförtroende igen. Visst, segern mot LA Galaxy betyder inte ett skvatt, men därefter är det Roma, Inter och Real Madrid vi har spelat mot. Det är inga dussinlag direkt. Kolla på Darren Fletcher när han slår in den avgörande straffen mot Inter – det är inte bilden av en spelare som precis har avgjort en betydelselös träningsmatch.

Det var de europeiska mästarna som United ställdes mot i Michigan. Den magnifika arenan – åtminstone ser den ut att vara magnifik – besöktes av 109 318 åskådare. Publikrekord för fotboll i USA. Officiellt är det den fjärde största publiksiffran för en Unitedmatch någonsin. Den största var när United mötte Real Madrid i Europacupen 1957, då 135 000 klämde in sig på Bernabeu. Egentligen ska nog några FA-cupfinaler klämmas in däremellan, men det är av mindre betydelse.

Fem av spelarna i Reals startelva startade mot Atletico i finalen i våras. Xabi Alonso var avstängd då, annars hade han startat. Isco spelade en timme i finalen. Visst, Di Maria saknades, Khedira, Benzema och Varane. Cristiano Ronaldo gjorde förvisso ett kort inhopp mot United men han var märkbart otränad och att han spelade berodde enbart på att han krävde att få spela mot sin gamla klubb. Nyförvärven Kroos och James var inte med. Men ändå, Real ställde upp med ett mycket kompetent lag.

Men ett kompetent lag räckte inte mot Manchester United. Kanske var de lite sämre tränade men Manchester United var klassen bättre.

Det såg lite skakigt ut en stund i mitten på den andra halvleken. United hade gjort ett antal byten och Real fortsatte att mala på med sitt bästa manskap. Då fick de lite kontakt i spelet. Men Lingard, Cleverley, Blackett, Kagawa och Hernandez hittade sina positioner efter hand och United tog över. I tre fjärdedelar av matchen var United bättre.

Broadcasters över hela världen borde visa det första målet. Det var ett fantastiskt mål av Manchester United,” skröt trainer-coach Louis van Gaal efter matchen. ”Jag tror hela laget rörde bollen. Folk kunde ha kommit till arenan bara för det målet, tror jag.

Ashley Young fick äran att avsluta. Målet föranleddes av en lång sekvens där United höll bollen inom laget. Till slut fick lagkapten Darren Fletcher nog och satte av i en djupledslöpning. Han spelade till Rooney, som väggspelade med en läcker klackspark. Fletcher fick skottläge men valde att spela vidare till Welbeck, som i sin tur hittade Young, som behärskat sköt 1-0.

När vi sammanfattar säsongen är det ju bara tävlingsmatcherna vi räknar. Det är tur för alla mål vi gör under återstoden av säsongen – det innebär ju att de målen har chansen att bli årets mål.

Real skulle förvisso kvittera, då Bale lurade Michael Keane. Keane hade det jobbigt mot Bale och såg stundtals ut som den U21-spelare han är. Före målet rundades Keane av Bale, Keane slängde ut en arm och Bale visste att falla. Det blev straff och Bale satte säkert straffen i mål.

Keane kommer att lära sig, och det går att se en framtida Unitedförsvarare i honom. För hans skulle det kanske vara bättre om han blev utlånad. Det pratas om Cardiff eller Blackburn, men för mig känns det som att United borde kunna hitta ett Premier League-lag till honom.

Då känns Tyler Blackett helt plötsligt närmare Uniteds startelva. ”Han kan spela på den här nivån. Men kan han spela match efter match? Jag kan inte svara på det för tillfället,” sa Van Gaal.

Keane fick viss revansch då han hittade Young med en perfekt krossboll. Young tog emot och fick ostört vårda bollen. Han måttade ett inlägg mot Rooney men Rooney missade bollen med minsta marginal och istället gick bollen hela vägen in i mål.

Young blev alltså tvåmålsskytt och han framstår alltmer som en av turnéns stora vinnare. Han ägde vänsterkanten i sin vingbacksposition i den första halvleken. Luke Shaw gjorde ett gott arbete på vänsterkanten i andra halvlek och det känns som att han kommer att göra vänsterkanten till sin. För Young är det dock vidöppet på högerkanten. I mina ögon framstår Young som ett mycket bättre alternativ som vingback än Valencia. Vi ska inte glömma Rafael men är man inte skadefri blir man inget alternativ.

Vi behövde oavgjort, men vi är Manchester United,” sa Young efter matchen.

En annan vinnare under turnén är Darren Fletcher. Skotten har spelat mest av alla under turnén – 90 minuter mot Galaxy, Inter och Real – och han har burit kaptensbindeln när han har spelat. Men han har inte bara spelat mycket han har också spelat bra. Ander Herrera har förvisso klivit rakt in i laget och är nu förstaval på mittfältet men då Carrick är skadad till oktober framstår Fletcher som det självklara alternativet bredvid Herrera.

Javier Hernandez nickade in 3-1 och visade att han vet hur man gör mål. Shinji Kagawas inlägg var superbt. De två har dock en osäker framtid. Van Gaals system passar förvisso båda spelarna men Kagawa konkurrerar med Mata och Mata är en bättre spelare och Hernandez är i samma situation.

Turnéns förlorare i United är Nani. Han blev utbytt som inhoppare mot Inter och fick ingen speltid alls mot Real. Meddelandet är tydligt, det finns ingen plats för Nani i Van Gaals United och portugisen funderar nog redan på hur han ska packa sin väska.

Danny Welbeck ser ut att ha en given plats bredvid Rooney när säsongen startar, då Van Persie förväntas vara aktuell för en startposition först i slutet på augusti. Därmed är det extra olyckligt att Welbeck, efter en bra insats, gick ut skadad. Förhoppningsvis var det bara något lindrigt.

Wilfried Zaha ersatte Welbeck och gjorde inte bort sig men han gjorde heller inget anmärkningsvärt positivt. Jesse Lingard är i ungefär samma situation. Om Young, Rooney och Welbeck blir vinnare på systemskiftet så tillhör Zaha och Lingard förlorarna. I ett annat system hade de haft anledning att hoppas på sporadisk speltid.

Uniteds seger var fullt välförtjänt. Efter fyra matchen har Van Gaals United 13-3 i målskillnad. Två av de insläppta målen har varit straffar och det tredje målet var ett skott från mer än halva plan.

Det här var ingen vänskapsmatch. Jag hade känslan att Real Madrid inte ville förlora, vilket är varför Ronaldo kom in tidigare än Carlo sa. Men vi vann och förtjänade att vinna,” säger Van Gaal.

Det är bara träningsmatcher, men det är flera resor bättre att vinna och att spela bra än att förlora och spela dåligt. När vi möter Liverpool i ”finalen” kommer åtminstone jag att se på det som något mycket mer än bara en träningsmatch. Åtminstone kommer det att vara på nivå med en ligacupmatch i tredje omgången mot York. Liverpool ska alltid besegras, revir ska markeras.

Det är bara förberedelsetid,” tycker Van Gaal. ”Men det är bättre att vinna än att förlora.

Matchinformation

Manchester United 3
Real Madrid 1
Turnering: Träningsmatch
Tid: Lördagen den 2 augusti 2014, 22.06
Plats: Michigan Stadium, Ann Arbor, Michigan
Publik: 109 318
Domare: Hilario Grajeda

Matchhändelser

211-0ASHLEY YOUNG
Assist: Welbeck
271-1GARETH BALE (STRAFF)
29ALVARO ARBELOA
372-1ASHLEY YOUNG
Assist: M Keane
68ISCO
803-1JAVIER HERNANDEZ
Assist: Kagawa

Manchester United

De Gea
M Keane, Jones, Evans
Valencia, Fletcher, Herrera, Young
Mata
Rooney, Welbeck

Zaha för Welbeck (42)
Blackett för Evans (46)
Shaw för Young (46)
Cleverley för Herrera (46)
Lingard för Valencia (62)
Kagawa för Mata (62)
Hernandez för Rooney (62)

Avbytare: Amos, Johnstone, Lindegaard, James, Nani, W Keane

Real Madrid

Casillas
Carvajal, Pepe, Nacho, Arbeloa
Alonso, Illarramendi, Ramos, Modric
Bale, Isco

De Tomas för Alonso (56)
Ronaldo för Arbeloa (74)

Avbytare:

Allt om matchen »