Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Liverpool

Natten mellan måndag och tisdag, med avspark 02.00, är möts Manchester United och Liverpool i finalen av International Champions Cup i Miami.

United har tagit sig till finalen tack vare segrar mot Roma, Inter (på straffar) och Real Madrid, medan Liverpool på sin väg till finalen har vunnit mot Olympiacos, Manchester city (på straffar) och Milan.

Matchen visas på TV10 och Viaplay.

Manchester United

Det må stå försäsong i de officiella pappren men när Manchester United möter Liverpool så finns rivaliteten alltid där och det blir med automatik en betydelsefull match (i alla fall om vi vinner).

Det är bara förberedelsetid, men det är bättre att vinna än att förlora,” säger Louis van Gaal.

Det finns ingen bättre match att avsluta turné med. Vi känner alla till rivaliteten mellan de två lagen. Det kommer att bli en fantastisk händelse och alla kan knappt vänta. Folk kanske ser på det som försäsong men det är Liverpool och vi vill gå ut och vinna matchen och trofén,” säger Ashley Young.

Det är en massiv rivalitet och en massiv match för oss. Varje gång vi spelar mot Liverpool vet vi att det kommer att bli tufft eftersom de är ett väldigt bra lag, men det är viktigt för oss att vi besegrar dem och vinner den här turneringen. […] Det är inga officiella poäng på spel, men varje match mellan Manchester United och Liverpool är en stormatch. Och inte bara för spelarna, det kommer att bli en stor händelse för fansen som tittar på matchen,” säger Juan Mata.

Det har gått som på räls för United i USA. I den inledande träningsmatchen blev det hela 7-0 mot LA Galaxy, vilket imponerar även om Galaxy var kassa. Därefter sprang United iväg till 3-0 mot Roma innan italienarna kunde reducera två gånger med ett skott från halva plan och på en feldömd straff. Efter 0-0 mot Inter slog United straffar som om man aldrig hade gjort något annat (5-3) och efter det var United överlägsna mot Europamästarna Real Madrid (3-1). Målskillnad 13-3 efter fyra matcher, och då har två av de insläppta målen varit på straff.

Danny Welbeck gick ut skadad mot Real Madrid och lär knappast vara aktuell för spel mot Liverpool. Chris Smalling missade den matchen med en lättare skada och lär stå över i natt också.

En grupp på tolv spelare – Jones, Evans, Michael Keane, Young Valencia, Shaw, Fletcher, Herrera, Cleverley, Mata, Hernandez och Rooney – lämnade nattens (söndag kväll i USA) träning tidigare än resterande spelare. Det är ingen avancerad gissning att tio av dem kommer att starta mot Liverpool.

Van Gaal har också bekräftat att han kommer att göra färre byten i natt än vad han har gjort tidigare: ”Imorgon kommer många spelare antagligen spela 90 minuter, eftersom det är sista gången vi kan göra det och vi måste bygga upp. Jag har redan förklarat att jag inte kan göra det på träningssessioner, så jag måste göra det under matcher. Så imorgon, till exempel, Young kommer att spela 90 minuter om han kan göra jobbet, om han inte kan göra jobbet kanske tio eller tjugo minuter mindre.

Givet den informationen är det Shaw och Valencia som slåss om den ena vingbaksplatsen medan Cleverley utmanar Fletcher och Herrera om en plats i startelvan. Förmodligen blir det Cleverley och Shaw som får börja på bänken, även om jag personligen hellre skulle se Shaw än Valencia.

David de Gea torde vara given i mål.

Möjlig startelva: De Gea; M Keane, Jones, Evans; Valencia, Fletcher, Herrera, Young; Mata; Rooney, Hernandez

Liverpool

Liverpool hann med två träningsmatcher i Europa innan de åkte till USA. Först förlorade de mot Bröndby i Köpenhamn med 2-1 och sedan vann de med 2-1 mot Preston North End i Preston. Väl i USA hann de träningsspela mot Roma, förlust 1-0, innan International Champions Cup drog igång.

Finalplatsen i International Champions Cup säkrades i turneringens lätta grupp, där Olympiacos, Manchester city och Milan stod för motståndet. Redan på förhand insåg man ju att ett av de engelska lagen skulle vinna gruppen.

Mot Olympiacos gjorde Sterling mål redan efter fem minuter och sedan hände inget mer i den matchen. Efter en mållös första halvlek mot city vaknade matchen till liv i andra halvlek. Jovetic gav city ledningen två gånger om men Liverpool kunde kvittera, först genom Henderson och sedan Sterling. Den efterföljande straffläggningen var nästan lika dålig som den mellan United och Sunderland i ligacupen, Liverpool vann med 3-1.

Då city sedan förlorade på straffar mot Olympiacos var Liverpool finalklara redan innan matchen mot Milan. De hopplösa italienarna stod för en heroisk insats och låg länge bara under med 1-0 men i slutminuten kunde Suso göra 2-0 för Liverpool.

Liverpool har drabbats av en hel del skador i USA. Kvintetten Agger, Lallana, Flanagan, Borini och Sturridge har skickats hem då skador, lex Rafael, läks bättre i England än i USA. Dessutom har Markovic meddelats vara otillgänglig för nattens match.

Luis Suarez bet Chiellini och kunde därefter förhandla till sig en flytt till Barcelona. Någon riktig ersättare för Suarez har manager Brendan Rodgers inte plockat. Istället har Rodgers satsat på att bredda truppen, vilket förstås behövs då de redan förra säsongen, utan Europaspel, slet med en för tunn trupp.

Gång på gång skrev Rodgers checkar med Southampton som mottagare. Först hämtades anfallaren Lambert, sedan mittfältaren Lallana och därefter försvararen Lovren. Rodgers har också plockat in mittfältaren Emre Can från Bayer Leverkusen, yttern Lazar Markovic från Benfica och Divock Origi från Lille. Origi och Lovren är dock inte med i USA, medan Lallana och Markovic alltså är skadade.

Sex nyförvärv är inte tillräckligt för Rodgers, som hoppas kunna addera ytterligare till sin trupp. Det blir dock inte Mario Balotelli. ”Jag kan kategoriskt berätta för er att Mario Balotelli inte kommer att vara i Liverpool,” sa Rodgers.

Mot United kan vi nog räkna med att Rodgers matchar det han anser vara sitt starkaste lag för dagen. Där Van Gaal har varit sparsam med att rotera har dock Rodgers gjort åtskilliga förändringar i startelvan match för match.

Matcherna här har alla varit tävlingsinriktade och Liverpool – Manchester United kommer inte att vara annorlunda. Alla professionella spelare på den här nivån vill tävla och det är en stor rivalitet. Det kommer inte att ha någon inverkan på hur säsongen utvecklar sig. Men vi har kommit hela den här vägen och jag är säker på att vi vill avsluta det med en riktigt bra match,” säger Rodgers.

Vi vill vinna matchen, det är så vi har tagit oss an turneringen. Om vi inte gör det har försäsongen fortfarande varit framgångsrik för oss. Sedan kommer vi att gå vidare och förbereda oss för den där öppningsmatchen.

I mål lär Rodgers matcha Mignolet. På högerbacken har han Johnson och Kelly som alternativ, i mittförsvaret Toure, Coates och Skrtel, till vänster lär det bli Enrique. På mittfältet slåss väl Henderson, Allen, Gerrard, Can och Lucas om de tre platserna. Offensivt borde det bli Coutinho, Lambert och Sterling.

Möjlig startelva: Mignolet; Johnson, Toure, Coates, Skrtel; Gerrard, Henderson, Can; Coutinho, Lambert, Sterling

Övrigt

Matchen spelas på Dolphin Stadium i Miami Gardens, en förort till Miami. Något nytt publikrekord blir det inte den här gången och det är långt ifrån säkert att arenan ens blir fullsatt. När det gäller fotboll är arenan nästan lika stor som Old Trafford, men bara nästan.

I vanliga fall är det amerikansk fotboll som gäller, då arenan är hemmaplan för Miami Dolphins i NFL och Miami Hurricanes i collegeligan.

När det är avspark, vilket är 20.00 lokal tid och 02.00 i normal lättbegriplig svensk tid, ska det vara 28 grader varmt. Det är fuktigt, 69 procent faktiskt och sannolikheten för nederbörd är 70 procent.

Manchester United och Liverpool har mötts en herrans massa gånger. Manchester United har förstås ett stort övertag, 75 segrar mot 64. Förra säsongen minns jag tydligt att Javier Hernandez sänkte Liverpool i ligacupen. Jag har emellertid inget minne av några ligamatcher mellan lagen, vilket är lite konstigt då de båda klubbarna ju spelar i Premier League och därför borde ha mötts två gånger. Men det är ju knivigt att lägga spelschema, så man får acceptera att det kan bli fel ibland. United tog också en bekväm seger när lagen möttes på Anfield i U21-semifinalen.

När det gäller träningsmatcher är en match mellan United och Liverpool emellertid okänt territorium. Åtminstone om vi inte räknar Community/Charity Shield som en träningsmatch (det gör vi förstås inte eftersom det inte passar in i narrativet). Sir Alex Ferguson bokade inte in en enda träningsmatch under sin tid som manager i United. Den senaste träningsmatchen mellan lagen var den 3 augusti 1983 då lagen möttes i Belfast i Billy Drennan Testimonial. Billy Drennan var sekreterare för Nordirlands fotbollsförbund i 33 år. United vann den matchen med 4-3. Norman Whiteside och Kevin Moran gjorde mål för United innan Lou Macari såg till att säkra Uniteds seger med mål i matchminut 85 och 89.

Laget som vinner blir vinnare av International Champions Cup. Vilket förstås inte betyder någonting alls. Att vinna mot Liverpool betyder dock väldigt mycket. Även om det är en så kallad träningsmatch.

Matchinformation

Manchester United
Liverpool
Turnering: Träningsmatch (International Champions Cup, final)
Tid: Tisdagen den 5 augusti 2014, 02.00
Plats: Dolphin Stadium, Miami Gardens, Florida
Domare:
Teve: TV10, Viaplay

Manchester United

Målvakter: David de Gea, Anders Lindegaard, Ben Amos, Sam Johnstone


Försvarare: Jonny Evans, Chris Smalling, Phil Jones, Luke Shaw, Tyler Blackett, Michael Keane, Reece James


Mittfältare: Ander Herrera, Tom Cleverley, Darren Fletcher, Ashley Young, Wilfried Zaha, Shinji Kagawa, Juan Mata, Antonio Valencia, Nani, Jesse Lingard


Anfallare: Danny Welbeck, Wayne Rooney, Will Keane, Javier Hernandez

Liverpool

Målvakter: Brad Jones, Simon Mignolet, Pepe Reina


Försvarare: Sebastian Coates, Jose Enrique, Tiago Ilori, Glen Johnson, Martin Kelly, Jack Robinson, Mamadou Sakho, Martin Skrtel, Kolo Toure


Mittfältare: Joe Allen, Emre Can, Conor Coady, Steven Gerrard, Jordan Henderson, Jordon Ibe, Lucas Leiva, Adam Phillips, Raheem Sterling, Suso, Joao Carlos Teixeira


Anfallare: Rickie Lambert

Allt om matchen »