Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester United – Liverpool 3-1

Tack vare mål av Wayne Rooney, Juan Mata och Jesse Lingard kunde Manchester United besegra Liverpool med 3-1 i Miami. Därmed vann Manchester United International Champions Cup.

Louis van Gaals segertåg som Manchester United-manager fortsätter. Han lag lämnar USA med fem raka segrar (varav en på straffar), 16-4 i målskillnad och två titlar (prestigefyllda Chevrolet Cup och International Champions Cup) i bagaget. Men framför allt lämnar Manchester United USA med återvunnet självförtroende.

Liverpool blev första laget att ta ledningen mot Van Gaals lag, detta efter mycket klumpigt försvarsspel av Phil Jones som helt i onödan fällde Sterling. Jones blev mycket upprörd då domaren pekade på straffpunkten men även om det är möjligt att han träffade bollen så har Jones bara sig själv att skylla.

Gerrard tog behärskat hand om straffen och blev därmed tredje motståndare under turnén att skjuta straffmål på United. Efter fem matcher kan vi konstatera att Van Gaals försvarsspel har två svaga punkter, dels elva meter från målet och dels 55 meter från målet.

När Gerrard sköt 1-0 var knappa kvarten spelad och då var det inte speciellt rättvist. United hade öppnat bäst och man borde tagit ledningen redan efter fem minuter Young hittade Chicharito med ett bra inlägg men Chicharito fick inte träff på bollen och Sakho kunde rensa framför Mata.

United tvingades sedan till ett tidigt byte då Valencia blev skadad.

Efter straffen och bytet tog Liverpool totalt över kommandot i matchen. United var slarviga i passningsspelet och framför allt var backlinjen skakig. Något överraskande hade Van Gaal valt att starta med Smalling, som ju stod över på grund av skada senast. I övrigt hade Van Gaal valt en väntat startelva och den spontana känslan efter fem matcher är att rotationspolitiken inte kommer att regera under Van Gaals ledning. Smalling spelade centralt, med Jones på högerkanten och Evans på vänsterkanten i trebackslinjen. Trion hade ingen lyckad afton i Miami.

Inför andra halvlek ersattes Evans av Tyler Blackett och unge Blackett kunde faktiskt stabilisera Uniteds försvar. Blackett har gått från klarhet till klarhet under turnén och det får nu nästan ses som en överraskning om han inte tar en plats i Van Gaals trupp när säsongen drar igång. Känslan är att Blackett har passerat Michael Keane i rangordningen och det får ses som en överraskning.

De Gea tvingades göra en kvalificerad räddning på Coutinhos skott. Liverpool ledde med 1-0 i halvtid, vilket var fullt rättvist.

Liverpool hade bra två chanser (egentligen en då Lambert fick den ena) att göra 2-0 i inledningen på andra halvlek. Herrera chockade oss med en felpassning, som Gerrard bröt. Gerrard spelade fram till en tämligen fristående Lambert som dock visade varför han såldes för 4,5 miljoner pund och inte 45 miljoner. Några minuter senare hade Coutinho lekstuga och han hittade Sterling som såg ut att kunna göra mål. Med mer tur än skicklighet kunde Smalling dock styra bollen utanför och inte in i mål.

Istället skulle matchen vända. Blackett vann bollen och styrde den till Herrera som kollade upp och hittade Chicharito på högerkanten. Mexikanen tog emot bollen och noterade att Rooney spurtade mot den bortre stolpen. Inlägget blev utmärkt och Rooney kunde styra in 1-1 med en bredsida ur snäv vinkel.

Det dröjde 122 sekunder, sedan fick Mignolet hämta bollen i sitt nät igen. Young drog upp ett anfall på högerkanten. Via Mata och Cleverley fick Shaw bollen på högerkanten och han hittade Mata på straffområdeslinjen. Spanjoren la upp bollen med sin första touch och sköt med sin andra. Sakho försökte göra en Smallingblockering, men hans lätta knätouch syftade bara till att lämna Mignolet chanslös.

Brendan Rodgers försämrade sedan Uniteds backlinje då han bytte ut Lambert.

Rooney rullade sedan in bollen i mål när Mignolet stod i målet och kramade nätet. Domaren blåste mål. Problemet var bara att Youngs misslyckade inlägg hade prickat målställningen bakom ribban. Fusk tyckte Liverpool. Rooney skrattade förlätet, som man gör när man kommer undan med något man vet är fel. Efter viss palaver (som förmodligen inkluderade en otillåten videotitt) blåstes dock målet bort, vilket förstås var rätt.

United kontrollerade ändå händelserna och Liverpool var egentligen inte nära ett kvitteringsmål. Rooney blev arg på Skrtel och blev sedan varnad när han sparkade ner Sterling, som vi kommer att lära oss att hata nu när Suarez har flytt.

Det skulle till slut bli 3-1, då Jesse Lingard passade på att utnyttja de tolv minuterna han fick av Van Gaal. Young – förstås – drog upp ett högeranfall och hittade Kagawa centralt. Japanens mottagning var dock okarakteristiskt svag. Men det gjorde inte så mycket när Lingard kom stormande bakifrån. Han dämpade bollen och drog iväg ett hårt skott som gick in lågt vid Mignolets vänstra stolpe.

Därmed vann Manchester United International Champions Cup. Det betyder kanske inte så mycket. Att vinna mot Liverpool betyder en del. Att vinna fem matcher av fem (nåja, straffar mot Inter) mot kvalificerat motstånd (nåja, LA Galaxy) betyder väldigt mycket för självförtroendet.

Rooney utsågs till turneringens bästa spelare. ”Jag tycker att han förtjänade att vinna priset, eftersom han gjorde många assist och gjorde mål,” kommenterade Van Gaal. Rooney fick bära kaptensbindeln eftersom han skulle spela 90 minuter, medan Fletcher som burit bindeln tidigare bara skulle spela första halvlek.

Uniteds trainer-coach lät inte oroad när fick bedöma statusen på skadade Welbeck (”hans reaktion idag var bra, men det var smart att inte spela honom”) och Valencia (”han var smart och klev av”).

Jag tror att vi gav mycket nöje till fansen och det är väldigt viktigt,” sa Van Gaal. ”Givetvis är det bättre att vinna än att förlora under försäsongen, men den viktigaste matchen är mot Swansea. Det är den vi måste vinna.

Matchinformation

Manchester United 3
Liverpool 1
Turnering: Träningsmatch (International Champions Cup, final)
Tid: Tisdagen den 5 augusti 2014, 02.00
Plats: Dolphin Stadium, Miami Gardens, Florida
Publik: 51 014
Domare: Mark Geiger

Matchhändelser

140-1STEVEN GERRARD (STRAFF)
52LUKE SHAW
551-1WAYNE ROONEY
Assist: Hernandez
572-1JUAN MATA
Assist: Shaw
86WAYNE ROONEY
883-1JESSE LINGARD
Assist: Kagawa

Manchester United

De Gea
Smalling, Jones, Evans
Valencia, Fletcher, Herrera, Young
Mata
Rooney, Hernandez

Shaw för Valencia (8)
Cleverley för Fletcher (46)
Blackett för Evans (46)
Nani för Hernandez (69)
Kagawa för Mata (69)
Lingard för Herrera (78)

Avbytare: Amos, Johnstone, Lindegaard, M Keane, James, Zaha, W Keane

Liverpool

Mignolet
Johnson, Skrtel, Sakho, Kelly
Gerrard, Allen, Henderson
Coutinho, Lambert, Sterling

Can för Allen (62)
Ibe för Lambert (62)
Lucas för Gerrard (62)
Toure för Sakho (74)
Peterson för Coutinho (77)

Avbytare: Jones, Coates, Coady, Phillips, Robinson, Suso

Allt om matchen »