Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Extremt skadeläge oroar inte Van Gaal

Louis van Gaal var avslappnad när han på fredagen träffade media inför Uniteds ligapremiär mot Swansea på lördag förmiddag. Detta trots att han tvingades rapportera om en uppsjö av skador.

Jag är inte redo, men min trupp är redo. Det är viktigare. Jag är inte nervös eller oroad. Det viktigaste är att min trupp är redo och inte jag. Jag spelare inte fotboll,” sa Uniteds trainer-coach.

Jag är väldigt självsäker. Jag är inte nervös. Ser ni inte det? Jag har nio spelare skadade och jag är inte nervös. Vi har slagit dem alla hittills, men imorgon är det viktigaste.

Jag tror att vi kan ge glädje till supportrarna. Det är det viktigaste, att supportrarna ska förstå hur vi spelar och sättet vi spelar kommer att ge glädje till dem. Fotboll nuförtiden är inte bara kommersiella affärer utan också att underhålla folk.

Folk kommer till arenan. När det inte finns några supportrar längre kommer ingen att komma, inte ens tevekanalerna kommer att komma något mer. Så det är väldigt viktigt att vi gör supportrarna nöjd.

Skadeläget

Uniteds skadelista är löjligt stor och Van Gaal säger att United nu har nio spelare på skadelistan. Vi vet att Carrick, Shaw, Johnstone, Evans, Valencia och Welbeck är skadade. I övrigt är det lite oklart. James Wilson missade U21-matchen på grund av skada, men det är osäkert om Van Gaal räknar honom. Anderson har varit skadad och är förmodligen med på listan. Rafael har friskförklarats men skulle ändå kunna vara ett av namnen på listan. Något rykte om Nani har snurrat förbi och då Van Persie ännu inte är i matchform är det möjligt att han räknas.

Van Gaal medger att han tycker att det är frustrerande med alla skador och han säger att han inte är van med att arbeta med så många skadade spelare. Han nämner VM, USA-resan, hårt matchande, långa resor och jetlag som tänkbara orsaker till skadorna.

Sam Johnstone, målvakten. Antonio Valencia. Shaw. Och Evans. Tre försvarare. Welbeck. Jag tror att det är det,” svarade Van Gaal på frågan om vilka de nio skadade spelarna var.

Är Van Persie tillgänglig för spel? ”Nej. Han måste träna. Jag har sagt det förut.

Luke Shaw blev skadad efter att först ha bedömts vara otillräckligt tränad av Van Gaal. Detta skapade rubriker då en holländsk fystränare passade på att klaga på Van Gaals metoder vilket media förstås plockade upp. Onekligen starkt av fystränaren att veta exakt vad som sker på Uniteds träningar, trots att han inte är där. (Om det inte framgår stör jag mig väldigt mycket på den där fystränaren – som förra säsongen attackerade David Moyes och också har hoppat på i stort sett alla andra tränare som har ansvarat för en spelare som blivit skadad – vars namn jag inte bemödar mig med att leta upp.)

Vi har analyserat Shaw och det är svårt att sätta ett finger på det,” säger Van Gaal. ”Det är svårt att leta efter lösningen men det finns många anledningar. Efter VM kommer alla spelarna tillbaka vid olika tider och det är väldigt svårt att träna. Vi måste resa, jetlag och många matcher på 14 dagar. En annan anledning är mängden träningar men vi gör hälften av vad jag har gjort med de andra klubbarna så jag kan inte anta att vi har gjort det fel.

Lite positiva nyheter kom dock fram: ”Rafael är tillgänglig. Han var skadad men nu är han tillgänglig. Igår tränade han och det var bra men jag måste vänta och se om det var en reaktion. Så han kan spela när jag vill spela honom.

Kapten Rooney

Jag gjorde [Wayne Rooney] till kapten tack vare hans attityd på planen och träningsanläggningen. Inte så mycket utanför planen, men jag har sagt åt honom att det är viktigt för mig och han har accepterat sitt ansvar. Jag har gillat väldigt mycket hur han har tränat och presterat hittills och hur han har bettet sig mot sina lagkamrater,” säger Van Gaal.

Efter att ha fått beskedet gick Rooney ut och gjorde en medioker match mot Valencia.

Efter tisdagens match skämtade jag med honom. Försök inte så hårt – låt det flyga. I USA gjorde han många mål och gjorde en mängd assist. Det är den Wayne jag vill se.

Förtroende för de unga

Van Gaal är inte rädd för att spela unga spelare som Reece James och Tyler Blackett, men han medger att de kanske ännu inte riktigt är på den nivån en Unitedspelare ska var.

Givetvis [litar jag på dem]. Annars skulle de inte ha spelat, varken i USA eller mot Valencia. De har spelat redan och jag var nöjd. Också, med de här unga spelare har vi slagit lag som Valencia, Real Madrid och Liverpool.

De spelade i de matcherna så jag har det största förtroendet i de spelarna. De behöver nivån och de har en nivå. Men givetvis, i Manchester United behöver vi toppnivå. Nu, kanske, nivån är lite lägre.

Läser vi mellan raderna att han vill värva fler spelare?

Om Swansea

Om Swansea säger Van Gaal att de är ett anfallslag som gillar att ha stort bollinnehav. Hur de spelar under Garry Monk är dock ett litet frågetecken och Van Gaal menar att det kan bli fler långbollar från Swanseas sida, något som han säger alltid är svårt att möta. Han hoppas dock hitta en lösning.

Eventuella nyförvärv

Van Gaal säger att Uniteds skador inte påverkar hans transferpolicy. Han har nu haft tid att bedöma sina spelare och kan ge de råd om framtiden. Han vill inte ge några besked om vilka spelare som är aktuella.

Jag ville bedöma mitt lag. jag kan bara bedöma när jag är tränaren och jag för över min filosofi och vet hur de prestererar. Så det är vad jag gör. Jag tycker det är ärligt. Vi måste vänta och se. För du kan köpa en spelare på 24 timmar, tro mig. Det är inget problem.

Vilka spelare är aktuella då? ”Jag kommer att diskutera det med Ed Woodward och inte med er.

Van Gaal pratade på en presskonferens och i en intervju i MUTV.