Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Over to you, Louis!

asf22
Det finns knappt en möjlighet för mig att titta på mer fotboll efter en Unitedförlust. Därför var det extra fett uselt att United inledde ligahelgen och att de inledde just så där vidrigt som jag inte kunde föreställa mig. Jag hade blivit alltför hypnotiserad av försäsongssuccén. Jag såg därför bara brottstycken av Arsenal, Liverpool och city. Men det räckte för att framkalla känslan att det var tur att det var hemmaplan och det bara var Swansea. Så stukad är jag just nu.
Frågan är dock hur Louis van Gaals vecka ser ut. Han har som bekant varit i den här sitsen förut, framförallt med Bayern där han inledde horribelt för att via ett kanonresultat i Turin helt vända på allt och till och med ta hem titeln. Nu tror jag ju som bekant inte att ens LvG kan uträtta såna storverk med Blackett, Young & co, men någonting måste ju göras. Just nu känner jag mig lika hjälplös som när jag flyger. Det är ledsamt att se ens älskade klubb misshandlas och vara oförmögen att göra någonting.
Sex dagar återstår tills nästa diagnostiska prov, då på Stadium of Light, och jag försöker nu lägga Swansea bakom mig och bara vara nyfiken på hur holländaren ska hantera den taktiska delen inför mötet med Bissen.
LvG:s spelsystem har under större delen av hans karriär varit 4-3-3. Hans övergång till 5-3-2 eller 3-5-2 eller 3-4-1-2 med Nederländerna berodde enbart på att Kevin Strootman gått sönder. Nu kan det ju tyckas märkligt att ett helt system skjuts i sank av en skadad spelare, men LvG väljer hellre att anpassa systemet efter spelarna än tvärtom och då blir det så här.
Det innebär också förstås att han inte ser någon Strootman i United och därmed inga möjligheter att använda sig av 4-3-3. Men att han övergav 3-5-2 en halvlek in på Premier League-säsongen, och använde sig av Ashley Young som vänsterback och slängde in Nani, visar också vidden av det prekära läge laget befinner sig i. När man tvingas använda två debutanter, helt utan Premier League-erfarenhet alls, i sin första match med ett nytt spelsystem i en klubb som ska hämta sig efter den sämsta säsongen i mannaminne … nej, det ska inte behöva ske. Men det är faktum.
Två veckor kvar av transferfönstret, som alltså stänger i början av september i England. Kommer inte minst TVÅ startspelare in får vi kämpigt att ens ta femteplatsen. Såg uppgifter om att United är det lag – förutom Exeter City – av Englands fyra högsta ligor som tagit in minst antal spelare. Det är ju på gränsen till högförräderi i situationen som klubben befinner sig i. En ny manager i Manchester United ska inte behöva säga att truppen är ”below top quality”!
Vi vill inte börja prata om det, så klart, men små, små röster i skallen börjar viska tyst, lite tyst: ”tänk om det här är början till förfallet, åratal av titellösa säsonger … ”.
Tyst!
Men det är bara att titta på några av spelarna som några andra klubbar som kallar sig störst köpt in de senaste fem åren. Det är lite skillnad på namn och namn.
Bayern:
2014-15: Robert Lewandowski.
2013-14: Thiago Alcantara, Mario Götze.
2012-13: Javi Martinez, Mario Mandzukic.
2011-12: Manuel Neuer.
2010-11: Luiz Gustavo.
Real
2014-15: James Rodriguez, Toni Kroos.
2013-14: Gareth Bale, Isco, Illarramendi.
2012-13: Luka Modric.
2011-12: Fabio Coentrao, Raphael Varane.
2010-11: Sami Khedira, Mesut Özil.
Barcelona
2014-15: Ivan Rakitic, Luis Suarez.
2013-14: Neymar.
2012-13: Jordi Alba.
2011-12: Cesc Fabregas, Alexis Sanchez,
2010-11: David Villa, Javier Mascherano.
Och så United…
2014-15: Herrera, Shaw.
2013-14: Fellaini, Mata.
2012-13: Kagawa, RvP, Zaha.
2011-12: DDG, Young, Jones.
2010-11: Smalling, Hernandez, Bebe.
Och det går inte att komma dragandes med att vi hellre satsar på egetproducerat material. Eller det är klart att det går, men hur många startspelare har det plockats fram därifrån de senaste fem åren? Ingen. De senaste fem åren har vi alltså värvat två stora stjärnor, färdiga världsspelare, trots att Class of 92 tunnats ut alltmer och till slut försvunnit helt.
Det är på onsdag EN MÅNAD sedan Ed Woodward körde sitt ”watch this space”-utspel och innan dess hade han sagt att han ”arbetet i flera veckor med LvG angående transfers” och att det inte finns någon budget. Häromdagen sa LvG själv att en spelare går att köpa på 24 timmar. Då återstår bara att skylla på … LvG? För om LvG gett klartecken till spelare, budgeten är obegränsad, arbetet med att köpa en spelare är ett dygn – då borde det rimligen ha ramlat in flera stycken. Alternativen är …
1) Att Ed ljuger och det visst finns en budget och han inte får loss pengarna som han vill ha.
2) Att LvG ljuger och det inte alls går att värva en spelare på 24 timmar.
När Fergie hela tiden använde sig av ”no value” och gav fan i spelare som Özil, Modric et.al var jag hela tiden övertygad om att han inte fick de stålar han ville, men på ett snyggt sätt skyddade sina (vedervärdiga) chefer med den typen av ihåliga utspel. Och att han visste med den erfarenhet han bar på att han skulle kunna fixa titlar ändå. Sedan förra sommaren har alla strategier kastats överbord. Det funkade inte att öppet säga att man jagade Fabregas, det fungerar uppenbarligen inte att säga att budgeten är obegränsad.
* #Glazersout trendade härligt under gårdagskvällen, men fick förstås motreaktioner från bland annat snusförnuftiga engelska journalister. ”Vad ska det tjäna till?” och blablabla. Som om vi trodde att Glazyrerna ba’ ”Nähä, nu säljer vi klubben för att det skrivs så mycket på Twitter att vi ska ut”. Givetvis. Snacka om att idiotförklara människor.