Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Marcos Rojo klar för United, Nani till Sporting på lån

Formalian är nu överstökad och Marcos Rojo är nu en Manchester United-spelare. Samtidigt blir Nani utlånad till Sporting för säsongen 2014/15.

Marcos Rojo

Namn: Faustino Marcos Alberto Rojo
Född: Den 20 mars 1990, i La Plata, Argentina
Längd/vikt: 187 cm/80 kg
Position: Mittback, vänsterback
Till United: Den 20 augusti 2014, från Sporting (16 miljoner pund)
Karriär: Estudiantes (2008-2011, 52 matcher/4 mål), Spartak Moskva (2011-2012, 17/1), Sporting (2012-2014, 61/6), Manchester United (2014-)
Landskamper/mål: 28/1 (Argentina)
Titlar: Copa Libertadores (2009), argentinsk mästare (Apertura 2010)

Den argentinska försvararen Rojo, 24 år gammal, kommer närmast från Sporting. Han har skrivit på ett femårskontrakt med United. I United kommer han att spela i tröja nummer 5.

United betalar 20 miljoner euro (16 miljoner pund) till Sporting. Dessutom får Sporting den här säsongen låna Nani utan kostnad. United betalar tio miljoner euro omedelbart, med fem miljoner ska betalas den 1 december i år och resterande fem miljoner ska betalas den 1 juli nästa år.

Rojo blir United tredje nyförvärv den här sommaren, efter mittfältaren Ander Herrera och vänsterbacken Luke Shaw. Han kommer närmast från portugisiska Sporting, som han har tillhört i två säsonger. I sommar var han med i det argentinska landslag som slutade tvåa i VM. Han startade sex av Argentinas sju matcher, kvartsfinalen mot Belgien missade han då han var avstängd. Han gjorde segermålet i 3-2-matchen mot Nigeria och han tog vänsterbacksplatsen i Fifas statistiska drömelva i turneringen, där han totalt var den nionde bästa spelaren.

Rojo kan spela både som vänsterback och som högerback. I landslaget är han vänsterback men i Sporting har han nästan uteslutande använts som mittback. Som spelare är han fysiskt stark, snabb och aggressiv. I sina bästa stunder kan han dominera matcher. Om Louis van Gaal har tänkt fortsätta med trebackslinjen torde Rojo passa utmärkt till vänster i den backlinjen.

På minussidan nämns att han ibland brister i koncentration och positionsspel. Han drar också på sig oroväckande många gula och röda kort. På 61 matcher för Sporting drog han på sig 22 gula kort och fem röda kort. Fyra av de fem utvisningarna kom efter en andra varning.

Marcos Rojo:Det är en sådan är att jag nu spelar för Manchester United. Premier League är den mest spännande ligan i världen och att ha chansen att spela i den för världens största klubb är en dröm för mig. Jag är en ung man och jag är väldigt angelägen att fortsätta lära mig spelet, så att spela för en erfaren teknisk tränare som Louis van Gaal är en fantastisk möjlighet för mig. Jag har gått till United för att arbeta hårt med mina lagkamrater för att vinna titlar och jag vet att managern delar den ambitionen.

Louis van Gaal:Marcus är en väldigt talangfull försvarare. Han har spelat på den högsta nivån i världsfotbollen och kan spela antingen som central försvarare eller vänsterback. Han har kunnande, fysisk styrka och en vilja att lära som betyder att han har en väldigt ljus framtid framför sig. Han hade en väldigt stark VM-turnering och har spelat i Europa ett par år nu. Han kommer att vara ett väldigt bra tillskott till laget.

Muss hälsar Marcos Rojo välkommen till Manchester United.

Nani utlånad till Sporting

Nani

Namn: Luís Carlos Almeida da Cunha
Född: Den 17 november 1986 i Praia, Kap Verde
Längd/vikt: 175 cm/66 kg
Position: Yttermittfältare, ytterforward, offensiv mittfältare
Till United: Den 1 juli 2007, från Sporting (17 miljoner pund)
Karriär: Sporting (2005-2007, 76 matcher/11 mål), Manchester United (2007-idag, 229/41), Sporting (2014-2015, lån)
Landskamper/mål: 78/15 (Portugal)
Titlar: Premier Leauge (2008, 2009, 2011, 2013), Champions League (2008), Fifa Club World Cup (2008), Community Shield (2007, 2008, 2010, 2011), portugisiska cupen (2007)

I samband med att Rojo går till Manchester United blir Nani utlånad till Sporting för säsongen 2014/15. Nani värvades från just Sporting sommaren 2007. Efter en tuff inledning i United där han blandade bra insatser med dåliga etablerade han sig som ordinarie kalenderåret 2010. Säsongerna 2010/11 och 2011/12 hade han en ordinarie plats och var en av lagets offensiva nyckelspelare.

Sir Alex Ferguson ville ändå sälja honom inför säsongen 2012/13 men misslyckades med det, då Nani inte gillade de alternativ som erbjöds. Istället blev det en säsong där han mestadels var petad eller skadad. När David Moyes så tog över förra sommaren verkade det som att Nani skulle få en ny chans. Allra helst då han i september förra året skrev på ett nytt femårskontrakt med United. Utvecklingen fortsatte dock åt fel håll, han var ännu mer petad och ännu mer skadad. Det stod tidigt klart att det inte fanns någon plats för Nani i Louis van Gaals lagbygge, och lånet till Sporting kommer efter åtskilliga flyttrykten.

Ett rimligt antagande är att United hoppas att Nani ska lyckas bra i Sporting, så att man kan sälja honom för en respektabel summa sommaren 2015.

Under sin tid i United har Nani gjort 41 mål på 229 matcher. Han har vunnit fyra ligatitlar (2008, 2009, 2011, 2013) med United samt Champions League (2008), ligacupen (2009) och VM för klubblag (2008) en gång vardera (här vill jag föregå protester och notera att han inte var med i finaltruppen i ligacupfinalen 2010).

Muss önskar Nani lycka till framtiden.


Källor: Manutd.com, Sporting.pt, Wikipedia