Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Sunderland – Manchester United 1-1

United fick med sig en poäng hem från Stadium of Light igår eftermiddag sedan Mata givit sitt lag ledningen i den 17:onde matchminuten. Kvitteringen skulle dock inte dröja längre än 13 minuter då Rodwell nådde högre än RvP på en hörna. Det blev matchens sista mål och återstoden av den innehöll ytterst få målchanser.

Bortalaget ställde upp med en elva som nog inte skulle skrämma slag på särskilt många motståndarlag. Visserligen så sitter trion längst fram, med Mata, Rooney och den comebackande van Persie, inne på en mycket hög kapacitet men den fick vi knappast se skymten av igår bortsett från ett fåtal kombinationer i slutet av matchen. Bakom dem så flankerade Young och Valencia de centrala mittfältet som bestod av Fletcher och Cleverley. I trebackslinjen så fanns ingen Rojo att skåda, utan Blackett, Smalling och Evans startade, precis som de gjorde i premiären. Mellan stolparna så återfanns givetvis David De Gea.

Det som spelarna presterade i matchinledningen förändrade knappast den pessimistiska känsla som infunnit sig redan när startelvan offentliggjordes. Ett exempel är när Ashley Young redan efter en knapp minuts spel slår en huvudlös hemåtpassning som inte var långt ifrån att rendera i ett friläge för Sunderland. Lyckligtvis så är en av Youngs få styrkor hans snabbhet, vilken han fick användning av efter sin miss.

Valencia stod dock för en fin prestation efter en dryg kvart som ledde till att United kunde ta ledningen, trots att Sunderland hade sett klart piggast ut dittills. Ecuadorianen lyckades löpa ifrån sin bevakning på högerkanten, varpå han slog ett lågt inlägg med vristen. Bollen hamnade framför fötterna på Juan Mata som befann sig mitt framför mål och spanjoren gjorde inte något misstag. Detta trots att han hade en glidtacklande Sebastian Larsson i hasorna.

Målet innebar tyvärr ingen injektion och matchen fortsatte i ett uselt tempo och var, med några få undantag, så gott som händelselös halvleken ut. Ett av undantagen var Rodwells kvitteringsmål som kom efter en hemmahörna i den 30:onde matchminuten. Även om hörnan var bra slagen så får van Persie ta på sig målet. Anfallarens agerande var håglöst och Rodwell fick gå upp och skalla in bollen tämligen ostört. Detta medförde att De Gea var chanslös i målet.

Bortsett från första tio så såg Unitedmittfältet ganska mycket av bollen under resten av matchen, men åstadkom desto mindre. Spelet var statiskt och gick i sidled. Sunderlandförsvaret kunde enkelt hänga med i svängarna och målchanserna lyste med sin frånvaro Både Fletcher och Cleverley tog hela tiden alldeles för lång tid med bollen, något som möjligen var extra tydligt hos den senare.

När bollen väl nådde någon av yttrarna så var dessa pinsamt oförmögna att omsätta innehavet till något nämnvärt. Medan Valencia vägrade utmana, utan envisades med att passa tillbaka bollen in i banan, eller emellanåt än värre; till någon av försvararna, så misslyckades Young gång på gång med att ta sig förbi på sin sida. Valencia visade dessutom, när han för en gångs skull befann sig i ett okej läge, att inlägget till målet var en engångsföreteelse. De få som han slog under resten av matchen var inte ens nära att nå en medspelare. Om Valencia åtminstone skötte sina defensiva uppgifter på ett bra sätt – han ses ju som bekant som försvarsspelare av LvG – så kan detsamma knappast sägas om hans wingytterbackskollega.

Smalling tvingades kliva ut på grund av skada strax före halvtid – vem är förvånad? – och ersattes av Michael Keane. Januzaj och Welbeck byttes också in. Nummer 11 tog, lite oväntat, plats på innermittfältet istället för Fletcher medan Welbeck bytte av van Persie. Den senare blev lite av en injektion med sin fart men chanserna uteblev fortsatt. Van Gaal förklarade efter matchen att Januzaj byttes in i brist på andra alternativ på positionen. Med Carrick och Fellaini borta samtidigt som Kagawa enligt LvG hör bättre hemma i positionen som nr 10.

Strax före bytena så hade United två straffsituationer inom en halv minut, vilket var det närmaste en vinst man kom igår. Möjligen Rooneys frispark undantaget. I den första straffsituationen förtjänade van Persie en straff. Försvararen är visserligen på bollen men reprisbilderna visar att de två tacklande Sunderlandspelarna har kontakt med RvP redan innan en av dem når bollen. I den andra situationen så varnades Young helt riktigt efter att ha fortsatt att skämma ut sig.

För att sammanfatta det hela så var det ett håglöst och möjligen nervöst United vi fick se igår. Jag skulle inte gå så långt som att kalla United för viljelöst. Men faktum är att det endast är några få spelare, exempelvis Jones och Welbeck, som visar hjärta ute på planen och det är verkligen någonting som måste förändras. En slutsats som inte är särskilt svår att dra är att kvaliteten på flera viktiga positioner helt enkelt inte håller. Inte om man vill göra anspråk på en topplacering i världens bästa liga. Januzaj måste i mitt tycke starta på en av ytterpositionerna samtidigt som ytterligare en ytter skulle behöva hämtas in, inga namn nämnda.. Vidare så får vi hoppas att Mata-Rooney-RvP börjar hitta rätt. Annars så får nog LvG börja laborera med laguppställningen för att försöka nå en lösning där Kagawa kan involveras mer än vad han gör för tillfället.

Matchinformation

Sunderland 1
Manchester United 1
Turnering: Premier League, omgång 2
Tid: Söndagen den 24 augusti 2014, 17.00
Plats: Stadium of Light, Sunderland
Publik: 43 217
Domare: Martin Atkinson

Matchhändelser

170-1JUAN MATA
Assist: Valencia
301-1JACK RODWELL
62ASHLEY YOUNG
67TOM CLEVERLEY

Manchester United

De Gea
Jones, Smalling, Blackett
Valencia, Fletcher, Cleverley, Young
Mata
Rooney, Van Persie

M Keane för Smalling (44)
Welbeck för Van Persie (63)
Januzaj för Fletcher (63)

Avbytare: Amos, James, Kagawa, Hernandez

Sunderland

Mannone
Vergini, O’Shea, Brown, Van Aanholt
Larsson, Cattermole, Rodwell
Buckley, Fletcher, Wickham

Gomez för Rodwell (63)
Altidore för Fletcher (77)
Bridcutt för Buckley (79)

Avbytare: Pantilimon, Jones, Mavrias, Roberge

Allt om matchen »