Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Angel Di Maria klar för Manchester United

Nu är det officiellt: Angel Di Maria är en Manchester United-spelare. Den argentinska världsstjärnan lämnar Real Madrid för en övergångssumma på 59,7 miljoner pund. Di Maria har skrivit på femårskontrakt med United.

Angel Di Maria

Namn: Ángel Fabián Di María Hernández.
Född: Den 14 februari 1988, i Rosario, Argentina.
Längd/vikt: 180 cm/70 kg.
Position: Offensiv mittfältare, yttermittfältare, ytterforward.
Till United: Den 26 augusti 2014, från Real Madrid (59,7 miljoner pund).
Karriär: Rosaria Central (2005-07, 39 matcher/6 mål), Benfica (2007-10, 123/15), Real Madrid (2010-14, 190/36), Manchester United (2014-).
Landskamper/mål: 52/10 (Argentina).
Titlar: Portugisiska ligan (2010), portugisiska ligacupen (2009, 2010), Uefa Champions League (2014), Uefa Super Cup (2014), spanska ligan (2012), spanska cupen (2011, 2014), OS-guld (2008), U20-VM (2007).

I United kommer Di Maria att spela i tröjnummer 7. Sjuan är som bekant en klassiker i United, och företrädarna inkluderar George Best (även om han lika ofta spelade i andra tröjnummer), Bryan Robson, Eric Cantona, David Beckham och Cristiano Ronaldo. Ett nummer som förpliktigar, men det är ingen tvekan om att Di Maria har alla förutsättningar att uträtta storverk i United.

Di Maria blir sommarens fjärde nyförvärv, efter Ander Herrera, Luke Shaw och Marcos Rojo. Mycket tyder på att ytterligare nyförvärv kommer in innan fönstret stänger på vid midnatt på måndag. Men det tar vi när det kommer. Di Maria blir den femte argentinska spelaren i Uniteds historia, efter Juan Sebastian Veron, Gabriel Heinze, Carlos Tevez och nyförvärvet Marcos Rojo.

Övergångssumman gör Di Maria till den femte dyraste spelaren i historien. Bara Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Luis Suarez och James Rodriguez har varit dyrare. Räknat i euro kostar Di Maria exakt lika mycket, 75 miljoner, som Real Madrid betalade för Zinedine Zidane 2001, men det motsvarade då bara 46 miljoner pund, så det är rimligt att se Di Maria som dyrare.

Exakt hur Di Maria passar in i United återstår att se. Han är en flexibel spelare och i 3-4-1-2-systemet har han kapaciteten att operera som vingback eller central mittfältare, även om hans styrkor tvivelsutan är längre fram i planen. Allra bäst skulle han förmodligen vara på kanten i ett tremannaanfall.

Di Maria är snabb och har en utmärkt teknik. Han är en bra målskytt och lika bra på att spela fram till mål, förra säsongen hade han till exempel flest assist av samtliga spelare i Real Madrids stjärnspäckade trupp. Kritiken mot Di Maria är framför allt att han tappar bollen lite för ofta och att han emellanåt tar lite för stora risker i spelet.

Men det är en världens absolut bästa fotbollsspelare som United har värvat. Han tillhör gruppen som kämpar om att vara världens tredje bästa spelare, efter Cristiano Ronaldo och Lionel Messi. Att Real säljer Di Maria har kritiserats ordentligt i Spanien, och i en krönika i Madridtidningen AS kan man bland annat läsa följande: ”Di Maria hade ett strategiskt värde för Madrid som inte behöver upprepas. Han är en extraordinär spelare, stjärnan i en Champions League-final, och om han ville lämna är det eftersom detta Real Madrid skapas av neonljus och inte fotbollslogik.

Angel Di Maria:Jag är absolut jätteglad att skriva på för Manchester United. Jag har verkligen gillat min tid i Spanien och det var många klubbar som var intresserade av mig, men United är den enda klubben jag skulle ha lämnat Real Madrid för.

Louis van Gaal är en fantastisk tränare med en bevisad historik av framgång och jag är imponerad av visionen och bestämdheten alla har att få tillbaka den här klubben till toppen – där den hör hemma. Jag kan bara inte vänta på att få börja.

Louis van Gaal:Angel är en världsklassmittfältare men framför allt är han en lagspelare. Det är ingen som tvivlar på hans enastående naturliga talang.

Han är enormt snabb och beslutsam vänsterfotad spelare som sätter skräck i de flesta etablerade försvar. Hans dribblingsteknik och hans förmåga att ta sig an och förbi motståndare är en glädje att se på. Han är ett fantastiskt tillskott till laget.

Välkommen Angel Di Maria! Känn ingen press, det är bara underverk vi förväntar oss!


Uppdatering (2014-08-28): Det är nu äntligen bekräftat att Di Maria får nummer 7.