Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: MK Dons – Manchester United 4-0

Ett till stora delar orutinerat United åkte på en blytung och pinsam förlust borta mot MK Dons. Inledningen av matchen lovade gott men flera misstag gjorde att hemmalaget till slut vann matchen med osannolika 4-0. Chanser fanns att reducera men bortalaget får åka hem och blicka framåt mot Burnley på lördag då det förhoppningvis bjuds på mer glädjande fotboll.

9 juli åkte Holland och Louis Van Gaal ur VM på straffar i semifinalen efter att holländaren hyllats för sina insatser under turneringen. Lite drygt en och en halv månad senare är situationen inte fullt så positiv inför bortamatchen mot Milton Keynes i andra omgången av ligacupen. Den elva som fick förtroende från start var totalt olik den senaste förutom De Gea i mål. En mer vågad uppställning än vad vi är vana att se även från Sir Alex uttagningar. Det var spännande men samtidigt osäkert att se så pass många unga killar få chansen. Janko och James gör sina debuter, Powell tillbaka i laget samt en mer erfaren trio framåt med Kagawa, Welbeck och Chicharito. Största förvåningen för undertecknad var att se Anderson från start, ärligt talat fanns han överhuvudtaget inte med i mina tankar inför matchen. Att Ben Amos inte fick möjligheten att starta känns som en markering? Likaså att Zaha inte platsar ens i detta sammanhang.

På bänken var Adnan Januzaj den med mest rutin, jämte sig hade han Amos, McNair, Thorpe, A.Pereira, Zaha och Wilson.

Inledande tio-femton minuter bjöd United upp till ett fröjdigt och glädjande spel där också MK Dons erbjöd stora ytor bakåt. Ytorna utnyttjade Welbeck, Chicharito och Kagawa och de bjöd på ett par fina sekvenser med sedvanliga klackar från Danny men ingenting som resulterade i någon farlighet. Det tycks vara en tydlig skillnad mellan lagen under denna period, alltså att United är bättre vilket absolut inte skulle visa sig i resultatet efter 90 spelade minuter.

Härligt att se Nick Powell tillbaka i laget efter en lång tids frånvaro på grund av skador och utlåningar. Han såg ut att ha lagt på sig ett par, positiva, kilon och kändes trygg med boll samt avlossade även ett par tunga skott men inget som orsakade oroligheter för Martin i målet. 

Redan efter 20 minuters spel byttes Kagawa ut till förmån för Januzaj. Minuten tidigare hade japanen haft problem med näsblod men vad som exakt var orsaken till bytet återstår att se. Jonny Evans som för dagen bar kaptensbindeln slarvade rejält i eget straffområde och var direkt ansvarig för att Will Grigg kunde stöta in 1-0 inför en extatisk hemmapublik. Publiken fick mer att jubla över efter en timma spelad då samme Grigg kunde göra sitt andra mål för kvällen, tämligen enkelt, efter ett misstag längre upp i plan av Keane. Tvåmålsskytt skulle även inhoppande Afobe hinna med att bli innan matchen var slut där båda målen lämnade övrigt att önska i Unitedförsvaret och faktiskt hela laget.

Två byten gjordes i andra halvleken för att försöka förändra matchbilden, Pereira mot Janko och Wilson ersatte Powell. James Wilson kom in och tvingades vara med om tre mål bakåt men kunde ändå lämna planen med någorlunda högt huvud. Två rejäla räddningar krävdes från Martin i MK Dons målbur på den unge engelsmannens avslut samt en klockren stolpträff av Januzaj var de farligheter som är värda att notera.

Reflektioner

Inför matchen fick Van Gaal frågan hur han prioriterar ligacupen jämfört med ligan och han gav ett simpelt men betryggande svar: ”I want to win everything”. Att vinna allting är nu ej längre möjligt och frågan är hur många fler chanser flera av dessa spelare kommer att få i de kvarvarande turneringarna? Utan Champions League finns nu bara ligan och FA-cupen att fokusera på och förhoppningsvis kommer skadorna minskas och nya spelare att fylla på truppen med nödvändig kvalitet. Av de unga som fick chansen är det faktiskt bara James Wilson som jag anser borde kunna få ett par inhopp här och var. Han ser mogen ut och vi får lita på att hans utveckling hanteras på rätt sätt.

Efter matchen sade Louis att laget gjorde flera stora misstag i fel lägen samt att det skapades flera farliga chanser i andra halvleken vilket hade kunnat få betydelse. Att misstag begicks defensivt är en självklarhet vilket vi alla såg men alla de chanser han nämner kom alldeles för sent i matchen och det tog United en hel timme innan första skottet på mål kunde noteras. För dåligt!

Hur ska man se på detta? Ett reservlag som fick en möjlighet och inte klarade av pressen samt mötte ett hungrigt och välorganiserat lag? Eller ett gäng unga killar tillsammans med ett par erfarna som trots hungrigt motstånd borde ha presterat bättre? Var Chicharito, Welbeck, Kagawa samt Anderson tillräckligt hungriga? Det ryktas kring samtliga angående flytt från klubben. Borde andra spelare fått chansen istället? Jag kritiserar ogärna Danny Welbecks relation till United men frågan kan ställas kring hans fokus och även han måste kritiseras i stort efter en match som denna.

Svårigheter med det nya systemet tycks inte bara gälla a-laget utan även denna reservbetonade version. Det syntes framförallt i backlinjen där det gjordes alldeles för många misstag vilket resulterade i mål. Även offensivt har det ännu inte klickat med den nya filosofin och det skapades på tok för lite under lång tid av matchen. Bara att vänta och hoppas på förbättring.

Ett ord som användes ett flertal gånger av David May i eftersnacket på Sky Sports när han skulle beskriva försvarsspelet var: ”sloppy”. Och det kunde vi nog alla där hemma framför TVn se också. Det såg inte bra ut defensivt. För många misstag och en uppgivenhet efter att målen hade börjat trilla in. Det är alltid problematiskt att som åskådare resonera kring om en spelare kämpar eller vill någonting men flera gånger tycktes MK Dons spelare vilja just mer och framförallt vid Afobes båda mål såg det väldigt tveksamt ut. 

Hur Adnan Januzaj skulle komma att användas denna säsongen var någonting jag var osäker på inför säsongens start. Tre matcher in och det är inte direkt tydligare. Han har redan använts som wingback, innermittfältare och offensiv mittfältare och har inte sett övertygande ut på någon av platserna vilket jag inte kan klandra honom för. Känslan är att ett, omtalat framtida, 4-3-3 skulle passa honom fint där en av de offensiva kantpositionerna känns som klippt och skuren för den unge belgaren.

En kväll att glömma.
Nu vill jag bara fokusera mina tankar på Ángel di María.

Matchinformation

Milton Keynes Dons 4
Manchester United 0
Turnering: Football League Cup, omgång 2
Tid: Tisdagen den 26 augusti 2014, 21.00
Plats: Stadium mk, Milton Keynes
Publik: 26 969
Domare: Stuart Attwell

Matchhändelser

231-0WILL GRIGG
51REECE JAMES
632-0WILL GRIGG
703-0BENIK AFOBE
75ANTONY KAY
844-0BENIK AFOBE

Manchester United

De Gea
M Keane, Evans, Vermijl
Janko, Powell, Anderson, James,
Kagawa
Hernandez, Welbeck

Januzaj för Kagawa (20)
Pereira för Janko (46)
Wilson för Powell (57)

Avbytare: Amos, McNair, Thorpe, Zaha

Milton Keynes Dons

Martin
Baldock, Lewington, Kay, McFadzean
Alli, Potter
Bowditch, Reeves, Carruthers
Grigg

Powell för Bowditch (56)
Green för Carruthers (61)
Afobe för Grigg (68)

Avbytare: McLoughlin, Spence, Randall, Hitchcock

Allt om matchen »