Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Marcos Rojo

Den argentinska försvararen Marcos Rojo blev Manchester Uniteds tredje värvning sommaren 2014. Han lämnade Sporting för en övergångssumma på 16 miljoner pund. I tillägg fick Sporting låna Nani ett år utan kostnad. Rojo, 24 år gammal, skrev på ett femårskontrakt med United.

Det är en sådan ära att jag nu spelar för Manchester United. Premier League är den mest spännande ligan i världen och att ha chansen att spela i den för världens största klubb är en dröm för mig. […] Jag har gått till United för att arbeta hårt, tillsammans med mina lagkamrater, för att vinna titlar och jag vet att managern delar den ambitionen.”
Marcos Rojo, då han skrev på för United

Biografi

Faustino Marcos Alberto Rojo, som är hans fullständiga namn, föddes i La Plata den 20 mars 1990. La Plata är huvudstad i provinsen Buenos Aires, belägen knappt sex mil från staden Buenos Aires (staden Buenos Aires ligger förvisso geografiskt i provinsen Buenos Aires, men staden har eget styre).

Rojo, som passande nog är spanska för röd, började spela fotboll i den lokala storklubben Estudiantes de La Plata när han var tio år gammal. Han blev kvar i klubben och 2008 fick han göra sin a-lagsdebut i bortamatchen mot Colon. Snart var han en del av a-lagstruppen, och 2009 skrev han på sitt första proffskontrakt. Estudiantes vann Copa Libertadores 2009 men Rojo spelade bara en match i turneringen och var inte med i truppen i finalerna.

Han skulle snart etablera sig i Estudiantes, där han framför allt spelade vänsterback. Innan han lämnade Argentina fick han vara med och bli argentinsk mästare, då Estudiantes vann höstmästerskapet (Apertura) 2010.

Flytten till Europa säkrades i december 2010 då han skrev på för Spartak Moskva. Tiden i Ryssland blev kortlivad, då han hade svårt att anpassa sig. Rojo letade tidigt efter en ny klubb och i juli 2012 säkrade han en övergång till Sporting Clube de Portugal (som vi slarvigt kallar för Sporting Lissabon), som betalade 3,5 miljoner pund för hans tjänster. Han spelade bara 17 matcher under sin tid i Ryssland.

Rojo trivdes betydligt bättre i Portugal än i Ryssland. Han tog en ordinarie plats i Sporting, där han spelade mittback. Rojo gjorde sex mål på 61 matcher för Sporting, men han drog också på sig fem röda kort.

Under sina två år i Sporting fick han inte vara med och vinna några titlar, men han imponerade så pass mycket att han säkrade en flytt till Manchester United. Övergången till England var komplicerad, då Sporting ägde Rojo tillsammans med en sportagentur. Den typen av tredjepartsägande tillåts inte i England och innan övergången slutfördes var det livliga diskussioner mellan Sporting och agenturen. Det hela löste sig dock och den 20 augusti 2014 kunde Marcos Rojo skriva på för Manchester United. Övergångssumman var 16 miljoner pund och United lånade dessutom ut Nani till Sporting utan kostnad.

Marcos Rojo

Namn: Faustino Marcos Alberto Rojo
Född: Den 20 mars 1990, i La Plata, Argentina
Längd/vikt: 187 cm/80 kg
Position: Mittback, vänsterback
Till United: Den 20 augusti 2014, från Sporting (16 miljoner pund)
Titlar: Copa Libertadores (2009), argentinsk mästare (Apertura 2010)

Karriär

Estudiantes Matcher Mål
2008/09 4 (3) 1
2009/10 12 (13) 1
2010/11 20 (1) 2
Totalt Estudiantes 36 (17) 4
Spartak Moskva Matcher Mål
2010/11 7 1
2011/12 10 0
Totalt Spartak Moskva 17 1
Sporting Matcher Mål
2012/13 33 1
2013/14 28 5
Totalt Sporting 61 6
Landslag Matcher Mål
Argentina 29 1

Landslagskarriär

Om den tråkiga sejouren i Ryssland medförde något positivt för Rojo så var det att han fick debutera i landslaget under den här tiden. Landslagsdebuten skedde mot Portugal, i Schweiz, den 9 februari 2011. Det var gott om Unitedkoppling i den matchen, Angel Di Maria gav Argentina ledningen och Cristiano Ronaldo kvitterade. Argentina vann med 2-1 efter ett straffmål i slutminuten.

Rojo etablerade sig snabbt i landslaget och han blev uttagen till truppen för Copa America på hemmaplan 2011. Han spelade en match i turneringen, som blev en besvikelse för Argentina med förlust på straffar mot Uruguay i kvartsfinal.

När det sydamerikanska kvalet till VM 2014 drog igång under hösten 2011 hade Rojo spelat till sig en ordinarie plats, som vänsterback. Argentina tog sig enkelt till VM och väl där var Rojo given i laget.

VM blev en framgång för Argentina även om Tyskland till slut blev för svåra i finalen. Rojo startade sex av lagets sju matcher, kvartsfinalen missade han då han var avstängd. Han gjorde sitt första landslagsmål då han sköt segermålet i 3-2-segern mot Nigeria. Enligt Fifas statistik var Rojo den nionde bästa spelaren i VM och han tog hand om vänsterbacksplatsen i VM:s statistiska drömelva.

Koppling till Manchester United

Jag nämnde ovan att Cristiano Ronaldo gjorde mål för Portugal i Rojos landslagsdebut och det är på den nivån vi får bege oss till för att hitta Unitedkopplingar. Vi hittar fler landslagskopplingar då Rojos Argentina ju mötte, och straffbesegrade, Louis van Gaals Holland i VM-semifinalen 2014. Vidare har Rojos landslagskamrat Angel Di Maria anslutit till United i sommar.

Den främsta kopplingen mellan Rojo och United är dock Juan Sebastian Veron. Rojo blev den fjärde argentinaren att skriva på för United, efter just Veron, Gabriel Heinze och Carlos Tevez. Kopplingen hittar vi i det faktum som säger att Veron och Rojo spelade tillsammans i Estudiantes, där Veron var lagkapten.

Jag vet mycket om klubben, eftersom jag alltid följde Premier League och Manchester United var alltid mitt lag, eftersom de var de största och de bästa. Juan Sebastian Veron spelade för United och var en fantastisk spelare och jag tittade alltid på hans framsteg. United var alltid min klubb,” sa Rojo om United och Veron i sin första intervju som Unitedspelare.

Spelarkaraktär

Marcos är en väldigt talangfull försvarare. Han har spelat på den högsta nivån i världsfotbollen och kan spela antingen som central försvarare eller vänsterback. Han har kunnande, fysisk styrka och en vilja att lära som betyder att han har en väldigt ljus framtid framför sig. Han hade en väldigt stark VM-turnering och har spelat i Europa ett par år nu. Han kommer att vara ett väldigt bra tillskott till laget,” sa Louis van Gaal då Rojo blev klar för Manchester United.

Rojo spelar som försvarare, antingen som mittback eller som vänsterback. I Estudiantes och Sporting har han framför allt spelat mittback men i landslaget har han använts som vänsterback. I United får man anta att hans bästa chans till speltid är till vänster i trebackslinjen, men han skulle inte vara obekväm varken som vingback eller centralt i trebackslinjen. Skulle Van Gaal gå över till en fyrbackslinje är Rojo tillgänglig både som mittback och vänsterback.

Han beskrivs som en aggressiv spelare med bra fysik, han är snabb och stark. Rojo är också en spelskicklig försvarare med bra passningsspel, bra inlägg och bra skott. Han är också bra i luftrummet. Han ska vidare vara en spelare som lär sig av sina misstag.

Jag är en ung man och jag är väldigt angelägen att fortsätta lära mig spelet, så att spela för en erfaren teknisk tränare som Louis van Gaal är en fantastisk möjlighet för mig,” säger han själv.

Rojo är dock inte en färdig produkt. Han kritiseras emellanåt för sitt positionsspel och han har ibland problem med koncentrationen. Den mest frekventa kritiken mot Rojo är dock hans bristande disciplin. Han drar på många onödiga varningar och han tycks inte kunna anpassa sitt spel när han har en varning då han ofta blir utvisad (hans utvisningar tenderar att komma efter två varningar, snarare än fula tvåfotstacklingar).

Han kommer att behöva vara aggressiv vid de rätta tillfällena dock, det är kanske min enda kritik. Han måste kontrollera sig själv hela tiden för att förbättra sig, och kanske kan jag hjälpa honom,” säger Van Gaal.

Marcos Rojo är en spelare som gör sitt yttersta i varje match. Hans aggressivitet kommer att göra honom omtyckt bland klubbens supportrar. Det gäller bara för honom att använda lite mer hjärna och lite mindre hjärta i spelet, då har han goda förutsättningar att lyckas i United.


Källor: Fifa.com, Fourfourtwo.com, Manutd.com, 2, Soccerway.com, Sportwitness.ning.com, Squawka.com, Wikipedia (en), Wikipedia (es).