Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Daley Blind

Manchester Uniteds femte värvning sommaren 2014 var också den billigaste, då Daley Blind anslöt från Ajax för 14 miljoner pund. Blind, 24 år gammal, kan spela både i försvaret och på mittfältet. Han skrev på ett fyraårskontrakt med option på ytterligare ett år.

Det är en riktig ära att skriva på för Manchester United. […] Louis van Gaal är en enormt talangfull tränare. Jag har arbetat med honom i Ajax och också i Hollands landslag och jag kan inte vänta på att få arbeta med honom i den största klubben i världen.
Daley Blind, i samband med att han skrev på för United

Biografi

Född och uppväxt i Amsterdam, som son till Ajaxlegenden Danny Blind, var det självklart att Daley Blind skulle fostras i Ajax akademi.

Pappan Danny Blind gjorde närmare 500 matcher för Ajax, och vann ett stort antal titlar, bland annat Champions League och fem ligatitlar. Efter spelarkarriären, som han avslutade 1999, hade han en period som tränare i klubben 2005 till 2006 och senare har han också haft andra positioner i Ajax klubbledning. Sedan 2012 har han varit assisterande tränare i det holländska landslaget, först under Louis van Gaal och nu under Guus Hiddink. Efter EM 2016 kommer Blind att bli Hollands förbundskapten.

Daley Blind is een echte Ajacied (Daley Blind är en äkta Ajaxman),” sjöng Ajax supportrar under slutet av Daley Blinds Ajaxkarriär. Så var det inte alltid. Bara ett par år tidigare hade han varit utbuad på Amsterdam Arena och elaka tungor hävdade att hans plats i laget berodde på nepotism.

Daley Blind började spela fotboll när han var fyra år gammal. I sina unga år spelade han normalt sett som defensiv mittfältare, men gradvis fick han allt oftare spela vänsterback.

Talangen var det ingen tvekan om. Blinds första smak av landslagsspel var redan på U15-nivå.

Säsongen 2007/08 tog han en ordinarie plats i Ajax juniorlag, trots att han fortfarande kunde spela i yngre pojklag. Han var 17 år gammal när han skrev på sitt första proffskontrakt. Säsongen 2008/09 tog han plats i a-lagstruppen och den 7 december 2008 fick han debutera i a-laget, med ett halvtimmeslångt inhopp i bortamatchen mot Volendam. Ytterligare fyra inhopp i ligan och ett Europa League följde under säsongen.

Det skulle dock dröja tills han fick nästa chans i Ajax. Hösten 2009 fick han faktiskt ingen speltid alls. Under vårsäsongen 2010 blev han utlånad till Groningen, där han tog en ordinarie plats och framför allt spelade högerback.

Återkomsten till Ajax var inte speciellt lyckad. Ajax vann förvisso ligan 2011 men Blind bara sporadiska chanser i laget. När han väl fick chansen vädrade publiken sitt missnöje. Blind fick fler chanser under säsongen 2011/12, då Ajax återigen vann ligan. Publiken hade dock fortfarande svårt för spelaren.

Vändningen kom säsongen 2012/13 och den kom med besked. Blind var ordinarie i laget, som vänsterback, och han gick från att vara hatobjekt bland supportrarna till att vara en favoritspelare. Ajax vann ligan igen och Blind fick priset som klubbens bästa spelare.

Tränaren Frank de Boer var dock missnöjd med att behöva använda Blind som vänsterback. Han såg Blind som en defensiv mittfältare och bestämde att det var Blinds roll säsongen 2013/14. Trots att Ajax hade dåliga alternativ på vänsterbacksplatsen användes Blind konsekvent på mittfältet. Blind svarade med att göra en fantastisk säsong och utsågs till ligans bästa spelare. Vid behov vikarierade han som lagkapten. Ajax vann ligan för fjärde året i rad.

Sommaren 2014 var Blind föremål för åtskilliga flyttrykten, framför allt kopplades han samman med Manchester United och Barcelona. Tiden gick och Ajax såg ut att få behålla spelaren. I Manchester värderade Louis van Gaal sina nya spelartrupp och till slut konstaterade han det fanns en plats för Blind i lagbygget. Förhandlingarna gick snabbt, Ajax fick 14 miljoner pund och Manchester United fick Daley Blind.

Daley Blind

Namn: Daley Blind
Född: Den 9 mars 1990, i Amsterdam, Holland
Längd/vikt: 180 cm/72 kg
Position: Defensiv mittfältare, vänsterback, mittback
Till United: Den 31 augusti 2014, från Ajax (14 miljoner pund)
Titlar: Holländska ligan (2011, 2012, 2013, 2014), holländska supercupen (2013)

Karriär

Ajax Matcher Mål
2008/09 0 (6) 0
2009/10 0 0
2010/11 14 (4) 0
2011/12 19 (7) 0
2012/13 44 (2) 2
2013/14 44 1
2014/15 2 (1) 0
Totalt Ajax 123 (20) 3
Groningen (lån) Matcher Mål
2009/10 18 (1) 0
Jong Ajax (lån) Matcher Mål
2013/14 1 1
Landslag Matcher Mål
Holland [2] 20 1
Holland U21 [1] 23 0
Holland U19 [1] 16 0
Holland U17 [1] 13 3
Holland U16 [1] 4 0
Holland U15 [1] 1 0

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.
# [2] Korrekt per 2014-09-08.

Landslagskarriär

Redan 2004 fick Blind smaka på landslagsspel för första gången. Då på U15-nivån. Han fortsatte i de olika ungdomslandslagen och avverkade också U16, U17, U19 och U21 på vägen till a-landslaget. Totalt gjorde han 57 matcher för de åldersbestämda landslagen.

Hösten 2012 började Blind nämnas i diskussionen kring a-landslaget. Han var med i truppen till landskampen mot Tyskland i november men fick ingen speltid. A-landslagsdebuten gjorde han istället mot Italien i en träningslandskamp den 6 februari 2013. Han imponerade och fick chansen också i de efterföljande VM-kvalmatcherna.

Sakta men säkert etablerade han sig i landslaget och när det var dags för VM i Brasilien 2014 var Blind given i den holländska startelvan. VM blev en stor framgång för ett relativt dåligt holländskt landslag. Det räckte inte hela vägen men en tredjeplats var mer än vad någon hade förväntat sig.

Koppling till Manchester United

Blind var med i Ajax trupp i mötena med United i Europa League våren 2012. I Amsterdam blev han kvar på bänken hela matchen medan han i returen på Old Trafford fick göra ett tio minuter långt inhopp.

Annars hittas den solklara kopplingen mellan Blind och United i att Uniteds nytillträdde trainer-coach Louis van Gaal var förbundskapten för Blind i det holländska landslaget. Där jobbade också Van Gaal med pappa Danny Blind, så det är ingen tvekan om att Van Gaal har god koll på spelaren han har värvat. Under Van Gaals tid som tränare i Ajax var Danny Blind hela tiden en av spelarna i laget.

Spelarkaraktär

Daley Blind har kallats för den holländska John O’Shea. Det är lätt att se kopplingen då Blind precis som O’Shea kan spela på många positioner i laget. Men det är ändå en något haltande jämförelse – där O’Shea är en försvarare som kan spela på mittfältet är Blind snarare än mittfältare som kan spela i backlinjen. Detta trots att Blind fick sitt professionella genombrott som ytterback och det fortfarande är hans position i landslaget.

Konsensus, bland de som har sett honom regelbundet, är att han trots allt är bäst som defensiv mittfältare. Han saknar den snabbhet som en modern ytterback i världsklass måste ha. Han har spelat ytterback på båda kanterna och han kan, i nödfall, vikariera som mittback. Ett rimligt antagande är ändå att Van Gaal i första hand tänker sig Blind på Uniteds mittfält.

Jag är mycket glad att Daley har skrivit på för klubben. Han är en väldigt intelligent och mångsidig fotbollsspelare, som kan spela i många positioner. Daley är bra på att läsa spelet, han har spelat i min filosofi under ett antal år och han kommer att vara ett fantastiskt tillskott till laget,” säger Louis van Gaal.

Just intelligent är ord som ofta används när Blinds positiva sidor ska beskrivas. Han är bra på att läsa spelet, bra på att identifiera farliga ytor och att vinna boll genom att stå på rätt plats.

Det han gör ser enkelt ut, men det är ofta det svåraste av allt,” säger Frank de Boer, Blinds tränare i Ajax. ”Om du kan fatta rätt beslut och hålla dig lugn på toppnivån och under press – det är väldigt svårt. Men Daley gör de sakerna väldigt bra för tillfället.

Blind är spelskicklig och han har en fin vänsterfot. Han gör sällan mål men han är en bra passningsspelare. Han spelar gärna enkelt och säkert men han har förmågan att slå finfina passningar, som då han slog passningen till Robin van Persies nickmål mot Spanien i VM.

Som redan nämnts ovan är en svaghet att han är relativt långsam. Det finns också frågetecken kring hans fysik, han är inte en spelare som vinner bollar med kraftfulla tacklingar.

Exakt hur Van Gaal kommer att använda sig av Blind i United återstår att se. Klart är att Van Gaal känner Blind mycket bra och han vet exakt vad han begära och förvänta sig av spelaren.


Källor: Afootballreport.com, Benefoot.net, Football-oranje.com, Fourfourtwo.com, Independent.co.uk, Manutd.com, Soccerway.com, Wikipedia (en), 2, Wikipedia (nl).