Inför: Manchester United – Everton

Embed from Getty Images

I den sista matchen innan det är dags för ännu ett av de alltid lika ovälkomna landslagsuppehållen så tar Manchester United emot Everton på Old Trafford.

Manchester United

United fick som bekant med sig alla de tre poängen efter mötet med West Ham i lördags och ställs nu mot Merseyside-laget Everton. Efter problematiken med otillgängliga försvarsspelare, som präglade försnacket för en vecka sedan, så har det börjat ljusna något på den fronten. Blackett har avtjänat sin avstängning, den oprövade McNair imponerade i sin debut, Shaw tycks äntligen vara i matchform och till råga på allt så talas det om att Jones kan komma att vara aktuell för en comeback efter sin hamstringskada.

Helt plötsligt så har van Gaal lite alternativ och det ska onekligen bli intressant att se hur han väljer att formera backlinjen på imorgon. Enligt holländaren så är McNair given i startelvan då han är den enda av de tillgängliga backarna som kan spela till höger i mittlåset, vilket rimmar illa med uppgifterna om att Jones kan vara aktuell för spel. Rafael borde rimligen också vara given från start men frågan är vilka som tar plats som vänster mittback respektive vänsterback imorgon. Blackett torde endast vara aktuell från start i en roll som vänsterback. För inte törs väl van Gaal starta med två så orutinerade spelare som McNair och Blackett som centrala försvarare? Möjligheten finns givetvis, men förefaller vara föga trolig. Shaw är givetvis ett alternativ ute till vänster, om LvG inte vill ha Blackett där, och det är även Rojo. Det är dock mer troligt att den senare tar platsen som vänster mittback bredvid McNair.

På mittfältet och i anfallet så ser det något sämre ut än senast. Herrera saknas definitivt då hans revbensskada sätter stopp för spel och Rooney avtjänar den första av sina tre matcher som avstängd. Fellaini ska vara kvitt sin skada men är trots detta inte ett alternativ som ersättare till Hererra, åtminstone inte från start. Detta på grund av att han ännu inte håller för 90 minuter. Fletcher framstår därmed som det starkaste alternativet i och med att Carrick rimligtvis inte heller är fit nog att starta efter sin långa frånvaro (om han nu ens är kvitt skadan). Januzaj är väl knappast heller aktuell då han förmodligen har gjort sitt som central mittfältare. Efter presskonferensen så står det också klart att Mata tar plats från start i Rooneys ställe, vilket förstås minskar Januzajs chanser att få start avsevärt.

Möjlig startelva:
De Gea
Rafael, McNair, Rojo, Blackett
Fletcher, Blind, Di Maria
van Persie, Falcao, Mata

Everton

Everton var ett av fjolårets största positiva överraskningar då man slutade på en femte plats i Premier League, hela åtta poäng före United. Detta medförde att laget kvalificerade sig för spel i Europa League. Evertons resultat hittills i turneringen är klart godkända efter en 4-1-vinst hemma mot Wolfsburg och ett oavgjort bortamöte i Ryssland mot FC Krasnodar. Spelet i Premier League har dock darrat betänkligt, som det så ofta gör för lag med en begränsad erfarenhet av spel ute i Europa. Everton återfinns så långt ner som på en femtondeplats med endast en inhämtad trepoängare så här långt. 3-0-förlusten mot Swansea är den största plumpen i protokollet följt av 2-3 hemma mot Crystal Palace. Det skall dock nämnas att Everton har haft ett tämligen tufft spelschema under säsongsinledningen med matcher mot Chelsea, Liverpool och Arsenal. Det faktum att Everton ligger en bra bit efter United i tabellen positionsmässigt bleknar dessutom med vetskapen om att de kliver förbi United vid seger imorgon.

Everton kommer definitivt att få klara sig utan Ross Barkley och Kevin Mirallas som är skadade sedan tidigare. Dessutom så stannade en kvartett bestående av Sylvain Distin, James McCarthy, Steven Pienaar och Seamus Coleman hemma istället för att åka till Ryssland och mötet med Krasnodar. Det utesluter emellertid inte att en eller några av dem finns med på Old Trafford imorgon.

Möjlig startelva:
Howard
Hibbert, Stones, Jagielka, Baines
McGeady, Besic, Barry, Osman
Naismith, Lukaku

Historik

United har vunnit fler än hälften av matcherna mot Everton på Old Trafford genom åren men på senare år så har Everton utvecklats till en nåt av en mardrömsmotståndare. United har bara en seger över de fyra senaste mötena och under fjolårssäsongen så förlorade United de båda mötena mot dåvarande managern David Moyes gamla klubb. Det senaste mötet var Moyes sista match vid rodret och då tog Everton en övertygande 2-0-seger efter mål av Baines och Mirallas.

Matchinformation

Manchester United
Everton
Turnering: Premier League, omgång 7
Tid: Söndagen den 5 oktober 2014, 13.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Kevin Friend
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador Evans (vrist, ev. 20 oktober), Herrera (revben, ev. 20 oktober), James (skadad, inget datum), Jones (hamstring, ev. 20 oktober), Lingard (knä, inget datum), Smalling (lår, inget datum), Young (ljumske, inget datum)
Tveksamma Carrick (vrist), Fellaini (vrist), Johnstone (armbåge), Wilson (skadad)
Avstängda Rooney (första matchen av tre)
Position 7:e | 2-2-2 | 11-9 | 8
Bästa målskytt Rooney (3)
Disciplin 9 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O 24/8 Sunderland (B, PL) 1-1
F 26/8 MK Dons (B, LC) 0-4
O 30/8 Burnley (B, PL) 0-0
V 14/9 QPR (H, PL) 4-0
F 21/9 Leicester (B, PL) 3-5
V 27/9 West Ham (H, PL) 2-1

Everton

Skador Barkley (knä, mitten okotber), Mirallas (hamstring, december)
Tveksamma Coleman (hamstring), Distin (smäll), McCarthy (lår), Pienaar (ljumske)
Avstängda
Position 15:e | 1-3-2 | 12-14 | 6
Bästa målskytt Naismith (3)
Disciplin 9 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 13/9 West Brom (B, PL) 2-0
V 18/9 Wolfsburg (H, EL) 4-1
F 21/9 Crystal Palace (H, PL) 2-3
F 23/9 Swansea (B, LC) 0-3
O 27/9 Liverpool (B, PL) 1-1
O 2/10 Krasnodar (B, EL) 1-1

United mot Everton

Totalt 188 81-42-65 276-265
Ligan 170 74-40-56 262-244
Hemma 92 51-22-19 157-88
FYRA SENASTE MÖTENA
F 2012-08-20 (B, PL) 0-1
V 2013-02-10 (H, PL) 2-0
F 2013-12-04 (H, PL) 0-1
F 2014-04-20 (B, PL) 0-2
SENASTE HEMMAMATCHER
V 2011-04-23 (H, PL) 1-0
O 2012-04-22 (H, PL) 4-4
V 2013-02-10 (H, PL) 2-0
F 2013-12-04 (H, PL) 0-1

Domare: Kevin Friend

M
PL 2014/15 3 12 0 0 0
PL 2013/14 18 60 0 1 3
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

Allt om matchen »


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS