Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester United – Everton 2-1

Embed from Getty Images
Manchester United tog en riktigt skön seger hemma mot Everton under söndagen. Hemmalagets två mål gjordes av Di Maria och Falcao och gästernas av Naismith. Mannen på allas läppar efter matchen var emellertid ingen annan än David De Gea.

United ställde upp med samma backlinje som i förra veckans match mot West Ham och McNair noterades således för sin andra A-lagsmatch i karriären. På mittfältet så föll valet, något oväntat, på Valencia som ersättare till Hererra. Blind och Di Maria fanns givetvis också med från start. Mer väntat var att Mata tog Rooneys plats i tremannaanfallet där även Falcao och van Persie återfanns.

Matchen

Hemmalaget tog kommandot med en gång och var det lag som förde matchen under hela den första halvleken. Genom sina uppspel, där bollen oftast gick via Blind, så lyckades United etablera ett stort bollinnehav som omsattes till ett antal mer eller mindre bra lägen under halvleken. Di Maria, van Persie och Mata var duktiga på att göra sig spelbara medan Valencia märktes av betydligt mindre i offensiven. United fick med hjälp av dessa spelares rörlighet och förmåga att hitta varandra tämligen lätt att få fäste på Evertons planhalva.

Shaw förtjänar också ett omnämnande då han ofta kom fram fint på sin vänsterkant, vilket bland annat bäddade för ett läge för Falcao redan efter fyra minuter. Anfallarens nick var bra, men han befann sig lite för långt ifrån målet för att vålla Howard några riktigt stora problem. Di Maria var också ständigt ett hot med sin fina inläggsfot, vilket var en av orsakerna till det stora antalet hörnor som hemmalaget skapade under matchen. Hörnorna slogs av samma man och höll genomgående en mycket hög kvalitet, även om ingen av dem ledde till något mål.

Ett av matchens absolut finaste anfall ägde rum efter knappt 20 minuter. Falcao höll skickligt undan bollen innan han gav den till Shaw som omedelbart slog en kross till Di Maria. Argentinaren klackskarvade då bollen in i banan på en yta där Falcao hade störtat fram. Colombianen fick tråkigt nog inte ordning på avslutet och ledningsmålet lät vänta på sig.

Knappt tio minuter senare så stod det dock 1-0 på klockan. Blind förde bollen framåt på mittfältet medan Evertons mittfältare sjönk och därmed gav holländaren väldigt mycket tid att välja vad han skulle göra med bollen. Valet föll på en yta till höger där Rafael hade löpt fram. Brassen slog ett bra inlägg som Evertonförsvaret med möda rensade undan men inte bättre än att bollen fångades upp av Mata i den bortre delen av straffområdet. Spanjoren spelade därefter bollen snett inåt i planen på en yta där Di Maria befann sig. Argentinare gav inte sken av att vara vänsterfotad när han med högern, mycket säkert, satte bollen i nät bakom Howard.

Embed from Getty Images

Everton har inte bollen särskilt mycket i den första halvleken, men visar ändå att United inte kan känna sig säkra med blott en uddamålsledning. Baines är gästernas klart bästa spelare och nästan allt som Everton skapar kretsar kring hans vänsterfot. Rafael och Valencia lyckades på det stora hela bra med sina defensiva uppgifter, i synnerhet den förstnämnde. Jag hade dock gärna sett Valencia ligga som en igel på Baines och således inte ge honom något som helst utrymme. Vid ett tillfälle så gör just en Baines-kross att McNair hamnar på efterkälken och Lukaku får för första gången lite utrymme. Hans avslut smiter emellertid strax över De Gea´s ribba. United fortsätter att skapa halvchanser, främst genom Di Maria, och med lite mer flyt så hade Falcao fått bli målskytt före paus.

United får dock vara nöjda med 1-0 i halvtid, då det var ytterst nära att Everton kvitterade i slutsekunderna av den första halvleken. Detta sedan Barry ställt Unitedförsvaret med en klack med följden att Shaw, något klumpigt, tacklar Hibbert och Friend blåser straff. Även om jag, efter att ha sett reprisbilderna, anser att Shaw är på bollen först så ser det i realtid ut att vara straff och Shaw kom helt enkelt fel in i situationen. Baines missar vanligtvis sällan en straff, men det är inte varje gång som David De Gea står i målet för motståndarlaget. Spanjoren gör en formidabel enhandsräddning efter marken och United behåller sin ledning.

Embed from Getty Images

Kvitteringen kommer dock tio minuter in i den andra halvleken. Valencia drar, lite onödigt, på sig en frispark på egen planhalva och får samtidigt ett gult kort. Alla väntar sig att Baines ska slå ett inlägg, men han väggspelar istället med en medspelare. Falcao som står närmast hinner inte riktigt dit för att pressa Baines när denne får tillbaka bollen och inlägget är perfekt. Naismith har letat sig till en obevakad yta mellan Shaw och Rafael och nickar enkelt in 1-1.

Några minuter efter målet så är Everton nära igen efter en Baines-hörna. Falcao är dock påpassligt placerad vid den bortre stolpen och kan rensa på mållinjen. Det såg dock ut som att bollen hade tagit i utsidan av stolpen om anfallen inte hade stått i vägen för den. Men det är United som ska få bollen i nät här näst. Farligheten uppstår sedan van Persie pressat Howard när denne skulle rensa undan en boll nästan nere vid hörnflaggan. Rafael fångar upp den halvtaskiga rensningen och håller, trots att han för något ögonblick hade kunnat slå bollen mot ett obevakat Evertonmål, kyligt i bollen innan han ger den till Valencia lite längre fram i banan. Ecuadorianen skickar bollen inåt i banan där Di Maria omedelbart bestämmer sig för att slå ett hårt inspel in framför mål. Väl där finns Falcao som rutinerat styr bollen över Howard och i nät. Han ger därmed inte bara ger United ledningen utan gör sitt första mål för klubben.

United tycks nu, liksom förra veckan, främst rikta in sig på att försvara ledningen. Jag skulle tro att det sitter i huvudet hos spelarna snarare än att det är något taktiskt drag från van Gaal´s sida. Tveksamheten blir större och spelarna ser ut att tänka lite för mycket på att man har någonting att förlora. Förra veckan var företeelsen mer förståelig då man ju var en man mindre på banan. LvG genomför alla sina tre byten inom loppet av tio minuter och Blackett, Wilson och Fellaini ersätter Shaw, Falcao och Valencia.

Spännande att få se Wilson som ser bra ut redan vid sin första bollkontakt, men den unge anfallaren faller sedan ur matchen i takt med att Everton tar över allt mer av bollinnehavet. United sjunker vid några tillfällen ner i knät på DDG och gästerna kan skapa flertalet farliga målchanser. Mellan den 87:e och den 93:e matchminuten har Everton inte mindre än tre kvitteringschanser och nu startar en uppvisning av sällan skådat slag signerad David De Gea.

Embed from Getty Images

Efter ännu en bra Baines-hörna, som irriterande nog slogs med bollen utanför hörnsparkscirkeln, fick Osman på ett pressat avslut. Skottet gick mitt på mål men hade mycket väl kunnat rendera i en målvaktsretur. DDG håller bollen.

Osman står även bakom nästa chans
och den här gången så är avslutet betydligt mer välplacerat. De Gea klarar via en fantomräddning – enhands, såklart – i sitt vänstra kryss. Två minuter så skapar Everton sitt sista läge efter att Baines filmat till sig en frispark i ett mycket bra läge för dennes vänsterfot. Det blir också mycket farligt men De Gea gör ännu en enhandsräddning (!) men returen dimper ned vid en Evertonspelare. Den här gången hade DDG fått se sig besegrad om inte Blackett hade gjort en, om än inte lika elegant, men minst lika grym räddning som de tidigare nämnda paradena. Som tur var så använde Blackett rumpan istället för ena handen. En skada på en Evertonspelare gör att klockan rinner på och efter att United avvärjt hörnan som följde efter Blackett´s räddning så lyckad Di Maria spela av resten av tiden nere vid hörnflaggan.

Uniteds prestation är bra, men man bör se över hur man ska bevaka sina uddamålsledningar framöver då detta förmodligen inte håller i längden. De Gea´s lagkamrater kan knappast räkna med att han ska vara så här omänskligt bra alla gånger och med ett spelövertag liknande Uniteds i den första halvleken bör rimligen rendera i minst en tvåmålsledning.

Matchinformation

Manchester United 2
Everton 1
Turnering: Premier League, omgång 7
Tid: Söndagen den 5 oktober 2014, 13.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 75 294
Domare: Kevin Friend

Matchhändelser

9ROBIN VAN PERSIE
17MUHAMED BESIC
26STEVEN PIENAAR
271-0ANGEL DI MARIA
Assist: Mata
31DALEY BLIND
45+4LEIGHTON BAINES (STRAFFMISS)
55ANTONIO VALENCIA
551-1STEVEN NAISMITH
622-1RADAMEL FALCAO
Assist: Di Maria
90+1TIM HOWARD
90+3JAMES WILSON

Manchester United

De Gea
Rafael, McNair, Rojo, Shaw
Blind
Valencia, Di Maria
Mata
Falcao, Van Persie

Blackett för Shaw (71)
Wilson för Falcao (73)
Fellaini för Valencia (79)

Avbytare: Lindegaard, Januzaj, Fletcher, Thorpe

Everton

Howard
Hibbert, Stones, Jagielka, Baines
Besic, Barry
McGeady, Naismith, Pienaar
Lukaku

Oviedo för Pienaar (64)
Osman för McGeady (77)
Browning för Hibbert (78)

Avbytare: Joel, Gibson, Eto’o, Alcaraz

Allt om matchen »