Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Landslagskollen: Anfallarna i målprotokollet, De Gea i målet

Landslagsuppehållet är nu över och vi kan konstatera att det var ett lyckat uppehåll för Uniteds del då inte en enda spelare återvänder skadad.

Bäst gick det för David de Gea som äntligen fick chansen i en tävlingsmatch. Även Radamel Falcao utmärkte sig då han gjorde sitt första landslagsmål på elva månader, medan Wayne Rooney gjorde mål i båda sina matcher och Luke Shaw fick massor av beröm.

Spelarna återvänder nu till Manchester och får chansen att träna ihop sig under helgen, då United spelar mot West Brom först på måndag.

A-landslag

United hade tio spelare på uppdrag för sina respektive landslag. Vissa spelade avgörande roller, medan andra inte spelade alls.

Argentina (Di Maria, Rojo)

Det vankades prestigemöte för Argentina då man ställdes mot Brasilien i Peking. Både Marcos Rojo och Angel Di Maria spelade hela matchen för Argentina. Det hjälpte dock inte, Brasilien vann med 2-0. Di Maria fixade en straff åt Argentina i slutet av första halvleken, men Messi slog en svag straff och målvakten kunde rädda. Straffen var tveksam, då försvararen tog bollen ungefär samtidigt som han fällde Di Maria.

Argentina reste sedan till Hongkong för match mot Hongkong. Mot det betydligt svagare motståndet bytte man ut hela startelvan. Matchen var en enkelspårig affär där Argentina vann med 7-0. Di Maria blev inbytt efter 6-0-målet medan Rojo blev kvar på bänken hela matchen.

Belgien (Fellaini, Januzaj)

Belgien gick in i EM-kvalet med en promenadseger, 6-0, mot Andorra. Detta följdes upp med 1-1 mot Bosnien-Hercegovina på bortaplan. Avancemang till EM ska vara en smal sak för belgarna.

Marouane Fellaini, nyss tillbaka i spel efter skada, var inhoppare i de båda matcherna. Mot Andorra fick han ungefär en halvtimme och mot Bosnien kom han in när det återstod tolv minuter.

Adnan Januzaj var med i truppen men fick ingen speltid.

Chile (Henriquez)

Angel Henriquez går bra i Dinamo Zagreb och mycket tyder på att lånet snart kommer att göras om till en permanent övergång. Framgångarna i Kroatien gör att han är tillbaka i det chilenska landslaget. Chile vann med 3-0 mot Peru och spelade 2-2 mot Bolivia, båda matcherna på hemmaplan. Henriquez var inhoppare i de båda matcherna, totalt omkring en halvtimmes speltid.

Colombia (Falcao)

Lagkapten Radamel Falcao gjorde sitt första landslagsmål sedan november förra året, då han nickade in 1-0 till Colombia mot El Salvador i New Jersey. Colombia gick sedan ifrån till 3-0 med två snabba mål i början på andra halvleken. Falcao var i högsta grad delaktig i målen.

I en tilltrasslad situation drog han till med ett vänsterskott, som räddades på mållinjen av en försvarare. Returen höll på att stötas i eget mål av den överambitiösa målvakten. Målvakten lyckades förvisso reparera det misstaget, men inte bättre än att det var en smal sak för Bacca att dunka in bollen i mål till 2-0. Bacca gjorde också 3-0, då han bjöds på öppet mål efter en fin aktion av Falcao.

Colombia tyckte att det räckte där och det blev inga fler mål i matchen. Falcao blev utbytt efter en timme.

Colombia vann sedan med 1-0 mot Kanada, också den matchen i New Jersey. Falcao spelade 67 minuter och fick ett mål bortdömt för offside.

England (Rooney)

England vann förstås utan problem mot San Marino, det blev 5-0 på Wembley. Lagkapten Wayne Rooney spelade hela matchen. Han sköt 2-0 på straff i slutet av den första halvleken och slog sedan inlägget som Della Valle stötte in i eget mål.

England hade betydligt större problem i bortamatchen mot Estland. Trots att hemmalaget fick en utvisning i början på andra halvlek fick England jobba ordentligt för segern. Det blev till slut Manchester Uniteds Wayne Rooney som blev matchhjälte då han skruvade in matchens enda mål på frispark, efter ett tveksamt målvaktsingripande.

England har tre segrar efter tre matcher och de kan knappast undgå att nå EM.

Holland (Blind, Van Persie)

Om England gör det de ska så jobbar Holland istället hårt på att sätta sig i en problematisk situation.

I hemmamatchen mot Kazakstan hamnade man i underläge i den första halvleken och man övertygade inte i jakten på seger. Man lyckades kvittera efter dryga timmen och när Kazakstan reducerades till tio spelare ett par minuter senare fick Holland det övertag man behövde. Afellay kunde ge Holland ledningen då det återstod tio minuter och Robin van Persie fixade sedan en straff och sköt 3-1.

Holland åkte sedan till Island och var chanslösa mot Lars Lagerbäcks grabbar. Sigurdsson gav Island ledningen på straff efter tio minuter och därefter kunde hemmalaget spela på resultatet. Trots att Island knappt rörde bollen skapade Holland ingenting – 652 passningar resulterade i tre skott på mål och fem hörnor. Sigurdsson gjorde 2-0 till Island i slutet på den första halvleken, vilket blev slutresultatet.

Manchester Uniteds Daley Blind och Robin van Persie spelade båda 90 minuter i de båda matcherna.

Nej, det går inget bra för Holland i tiden efter Louis van Gaal. Efter tre matcher är man sex poäng bakom fullpoängarna Tjeckien och Island och läget är en smula problematiskt, även om Holland lär reda ut det hela.

Mexiko (Hernandez)

Mexiko spelade vann mot Honduras med 2-0 och mot Panama med 1-0 i två träningsmatcher, båda på hemmaplan. Manchester Uniteds Javier Hernandez, som för närvarande huserar i Real Madrid, startade båda matcherna och gjorde ett av målen mot Honduras. Han tycks ha fått äran att bära kaptensbindeln.

Portugal (Nani)

Portugal träningsspelade mot Frankrike i Paris. Manchester Uniteds, för närvarande i Sporting, Nani startade matchen, som Frankrike vann med 2-1.

Nani startade också i EM-kvalet mot Danmark, där Ronaldo gjorde matchens enda mål i den femte tilläggsminuten. Nani blev utbytt efter 68 minuter.

Skottland (Fletcher)

Darren Fletcher har bänkats i Manchester United, vilket betyder att han också har bänkats i landslaget. Han fick ingen speltid i hemmasegern (1-0) mot Georgien. Skottland klarade sedan 2-2 i Polen, vilket man ska vara glada för, trots att man hade ledningen två gånger. Darren Fletcher blev inbytt efter 71 minuter, fem minuter senare kvitterade Polen.

I samma grupp gjorde Manchester Uniteds John O’Shea det irländska kvitteringsmålet i Tyskland, med en avslutning som Radamel Falcao hade varit stolt över. O’Shea gjorde det dessutom i den fjärde tilläggsminuten och i sin hundrade landskamp. Vackert!

Embed from Getty Images

Skottarna lär vara duktigt besvikna på att den givna gruppvinnaren Tyskland har förlorat mot Polen och tappat poäng mot Irland. Det betyder bonuspoäng för Polen och Irland i vad som lär bli en mycket spännande kamp om platserna bakom Tyskland.

Spanien (David de Gea)

Förbundskapten Vicente del Bosque valde återigen Casillas i mål i EM-kvalmatchen i Slovakien. Det skulle han inte ha gjort. Casillas bjöd Slovakien på 1-0 och agerade också tveksamt då Slovakien gjorde 2-1, vilket blev slutresultatet.

Därmed fick David de Gea äntligen spela i en tävlingsmatch för det spanska landslaget, då man mötte Luxemburg på bortaplan. Han hade nog räknat med en lugn afton, där han kunde sitta lutad mot ena stolpen med en god bok. Så blev det icke. De Gea fick jobba för att hålla nollan och behövde göra sju räddningar. Spanien vann matchen med 4-0.

Del Bosque hävdar dock att han kommer att växla målvakt den närmaste framtiden: ”Jag vill inte att det ska ses annorlunda än resten av laget. Vi planerade att göra ändringar och vi vill ha en smidig övergång i målet. Det betyder att respektera Iker [Casillas] genom att låta David de Gea gradvis skapa sin väg in i laget, givet att de båda fortsätter spela regelbundet för sina klubbar.

Manchester Uniteds Juan Mata och Ander Herrera fortsätter att vara utan kärlek från förbundskaptenen.

Ungdomslandslag

Det har också spelats ett gäng ungdomslandskamper där Unitedspelare har deltagit.

England U21 (Johnstone, M Keane, Shaw)

England tog sig till U21-EM genom att vinna med 2-1 mot Kroatien både hemma och borta i playoff.

Den inledande hemmamatchen var tuff för England, då Kroatien tog en tidig ledning. Hjälpta av Manchester Uniteds Luke Shaw – som enligt Guardian var bäst på planen – kunde England dock vända till seger med två mål i den andra halvleken. Uniteds Michael Keane, för närvarande i Burnley, startade för England men han blev skadad och kom inte ut till spel i andra halvlek.

Returen i Kroatien blev sedan oväntat enkel för England, även om det målmässigt länge var jämnt. Shaw spelade återigen hela matchen medan Keane inte medverkade.

Förbundskapten Gareth Southgate var mycket nöjd med Shaw: ”Du behöver bara prata med Shaw för att se hur mycket han gillade de två matcherna. Han spelade extremt bra och Kroatien var ett fantastiskt test för honom. Han har visat ödmjukhet genom att komma ner och passa in i gruppen. Och det är vad du hoppas på, men det är inte självklart att det blir så.

Uniteds målvakt Sam Johnstone var en av tre målvakter i truppen men han fick nöja sig med att se matcherna från läktaren. Johnstone har varit skadad, men det är oklart om skadan har påverkat. Butland är oavsett given förstamålvakt.

England blir därmed ett av åtta lag i slutspelet i Tjeckien, nästa sommar.

England U20 (Pearson, Rothwell)

Det engelska U20-landslaget vann fyranationersturneringen i Holland. Man vann med 1-0 mot Tyskland i inledningsmatchen, vilket följdes upp med en 3-2-seger mot Holland, innan man avslutade med 1-1 mot Turkiet.

Manchester United representerades av Ben Pearson och Joe Rothwell. De två Unitedmittfältarna startade matchen mot Holland, då Rothwell spelade hela matchen medan Pearson blev utbytt på tilläggstid. Rothwell fick korta inhopp mot Tyskland (sex minuter) och Turkiet (15 minuter), medan Pearson blev kvar på bänken i de två matcherna.

Nordirland U19 (Thompson)

Manchester Uniteds Jordan Thompson var med i det nordirländska U19-landslag som spelade EM-kval mot Tjeckien, Ryssland och Färöarna i Nordirland. Thompson spelade 90 minuter i de tre matcherna och sköt ett straffmål mot Ryssland. Det blev förluster mot Tjeckien och Ryssland och seger mot Färöarna, vilket gav en tredjeplats och Nordirland är utslagna.

Serbien U19 (Milinkovic)

Manchester Uniteds nyförvärv Vanja Milinkovic, som 17 år gammal har tagit en ordinarie a-lagsplats i det serbiska topplaget Vojvodina (sex insläppta på åtta matcher), är förstamålvakt i det serbiska U19-landslaget, som spelade EM-kval på hemmaplan.

Milinkovic höll nollan mot San Marino (4-0) och Armenien (1-0), vilket innebar att Serbien gick vidare till nästa kvalomgång. Den tredje gruppspelsmatchen mot Italien pågår i skrivande stund, och där leder Italien med 2-0 efter en halvtimme.

Holland U17 (Fosu-Mensah)

Manchester Uniteds nyförvärv Timothy Fosu-Mensah är uttagen till det holländska U17-landslaget, som ska spela EM-kval senare i oktober. Man möter Finland, Malta och Serbien i en grupp som avgörs i Serbien.

Övriga spelare

Inte uttagna: Rafael, Mata, Lindegaard, Valencia (landslagspaus), Anderson (eventuellt skadad, också), Vermijl, Janko, Thorpe, Amos, James, Blackett, Pereira, W Keane, Wilson.
Skadade: Jones, Evans, Smalling, Carrick, Herrera, Young, McNair, Lingard.


Källor: Manutd.com, Soccerway.com, Thefa.com, Uefa.com, Manchestereveningnews.co.uk