Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United – Chelsea 1-1

I en oväntat öppen och relativt välspelad match blev det i går 1-1 mellan Manchester United och stadsdelen Chelsea. Båda lagen hade under matchen ett par fina chanser, men målvakterna spelade bra. Drogba, såsom många gånger förr, gjorde mål för gästerna med ett nickmål på hörna. På matchens sista farliga situation i den 94 minuten, efter en frispark från Di Maria, kunde RvP skjuta in det rättvisa 1-1-målet framför ett exploderande Stretford End.

United startade med en väntad startelva i ett slags 4-1-4-1-system med Blind positionerad framför backlinjen. På innermittfältet fick Fellaini chansen bredvid kreatören Mata. LvG satsade på fart och mindre defensivt ansvar på kanterna med Di Maria och Januzaj. Ensam på topp startade RvP. Stadsdelen Chelsea saknade som väntat Costa (Herregud, en skada! Wow!). I hans position startade den rutinerade Drogba. Bakom honom startade Mourinho med ett i stort sett ordinarie lag, sånär som på vänsterbacken Luis, vilken startade istället för den avstängde Azpilicueta.

Det märktes tidigt att en stor del av stadsdelen Chelseas offensiv kom att bära på Hazard längs vänsterkanten. Belgaren fick tidigt ett övertag mot den så fladdrige Rafael. Brasilianaren tog ett onödigt gult kort i den 12 minuten efter att han enkelt blivit bortgjord. Detta öppnade än mer för Hazard. På den efterföljande frisparken kunde United rensa bollen. Uniteds Blind, Fellaini och i viss mån Mata låg i den första halvleken rätt i positionerna och kunde bitvis limitera Fábregas och Oscars bollbehandlingar väl. United kom efterhand mer in i matchen och kunde genom Januzaj skapa matchens första farliga målchans. Den så lovande ynglingen spelade ett briljant pass genom tre bortaförsvarare och RvP startade löpningen i exakt rätt tidpunkt genom försvaret. Ensam med Courtois fick holländaren emellertid till ett tamt avslut. United fick mod av denna chans och kort därpå kunde RvP nicka en boll mot mål efter inlägg av Di Maria. Courtois räddade emellertid säkert vid sin vänstra sida. Stadsdelen Chelsea ville kort därefter ha straff när Ivanovic brottades med Smalling vid en hörna. Repriserna visar emellertid tydligt att båda ger lika mycket i situationen, även om den senare startade. Det krävs mer flagranta förseelser för att döma straff i en match av denna karaktär. Kanske var Rojos krafttag på Terry mer allvarligt vid samma hörna? Domare Dowd negligerade båda situationerna. Mot slutet av halvleken ställde stadsdelen Chelsea om snabbt och ett fint inspel från höger av Oscar friställde Drogba i straffområdet. Ivorianen avslutade med ett tillslag, men de Gea gjorde en bländande fotparad med stödjebenet. Avslutet var relativt centralt i målet, men paraden höll trots det mycket hög klass.

I början av andra halvlek väggspelade Hazard sig fri med de Gea, men spanjoren räddade snabbt nere vid sin högra stolpe. Väggpasset från Drogba var fint, men försvarsspelet från framförallt Rafael, Smalling och Rojo var alldeles för tamt och stillastående. På den efterföljande hörnan från vänster, i den 53 minuten, nickskarvade Drogba in 0-1 vid den första stolpen. RvP, vilken vaktade denna stolpe, han knappt reagera och kunde bara toucha bollen innan den fann nätmaskorna. Den stora frågan är emellertid varför den för dagen så olycklige och lille Rafael fick markera den store Drogba? Ett kardinalfel. United, som genomfört matchen så taktiskt fint i första halvleken, såg nu skärrade ut. Stadsdelen Chelsea skulle komma att dominera bollinnehavet de närmsta 20-25 minuterna. Samtidigt lyckades bortalaget neutralisera Di Maria totalt. I ljuset av att Mata var i det närmaste osynlig såg United krampaktiga ut. Då både Di Maria och Januzaj inte är de defensivt starkaste yttrarna fick bortalaget nu ett spelövertag. Blind och Fellaini kunde inte hantera spelet som i första halvleken när kantytorna skars av. Då fick istället Fábregas, Oscar och Willian diktera rytmen i matchen. Nämnde Willian testade de Gea med ett hårt skott, men spanjoren räddade det vackert. Den så allsidige Ivanovic tog sig förbi Shaw och kunde så när göra 0-2 i de Geas långa hörn. Med drygt tjugo minuter kvar byttes Mata av till förmån för den unge anfallaren Wilson. Stadsdelen Chelsea ville samtidigt säkra matchen och bytte ut Oscar till förmån för Obi Mikel. I takt med att bortalaget föll längre ner i banan tog United åter initiativet och fick mer bollinnehav. Januzaj och Fellaini sköt mot mål, men inget av avsluten var särskilt farliga. Desto farligare var det när RvP tog sig igenom till vänster i straffområdet och sköt mot Courtois´högra stolpe, men belgaren räddade säkert.

Matchen, i vilken det delats ut två gula kort till hemmalaget och sex till bortalaget, led mot sitt slut när Di Maria anföll längs vänsterkanten. Argentinaren togs bryskt av Ivanovic, vilken fick ännu ett gult kort och visades ut. Tre av matchens fyra tilläggsminuter hade spelats och stadsdelen Chelsea hade försökt säkra segern än mer genom att byta ut Willian och Hazard mot Zouma och Schürrle. Den efterföljande frisparken nickade Fellaini mot mål, men Courtois räddade än en gång. Returen föll till RvP som rappt sköt in 1-1 i mitten av målet. Courtois var chanslös på denna retur. Vild glädje utbröt framför Stretford End och ännu ett gult kort delades ut av Dowd då RvP var tvungen att kasta tröjan i målfirandet.

Embed from Getty Images

Sammantaget var det en jämn och välspelad match. United har 52 % i bollinnehav och vinner skott på mål med sju mot fyra. Stadsdelen Chelsea vinner hörnstatistiken med samma siffror. Försvarsspelet ser ännu darrigt ut för United och frågan är om Rojo är en man för ett ordinarie innerbackspar? Likaså visar sig Rafael än en gång opålitlig och det skulle förvåna om LvG inte köper en ny högerback å det snaraste. Mata gör, tyvärr, ännu en svag insats som offensiv länk med anfallaren. Spanjoren ser långsam och räddhågsen ut. Glädjande är däremot att se Shaws stabila spel i denna match. Engelsmannen är snabb och kommer med tiden att växa ut till en väldigt duktig vänsterback. I United skall även Fellaini och Blind lyftas fram. De hanterar bl.a. Matic och Fábregas på ett bra sätt under stora delar av matchen. Unge Januzaj skall ha beröm för sitt ständiga mod, sina fina pass och en god balans. RvP gör, kanske, sin bästa insats denna säsong. Främst i första halvlek såg hans mottagningar och pass skarpa ut. Sist, men inte minst skall de Gea berömmas för en match med två fina räddningar på avslut från Drogba och Hazard.

Matchinformation

Manchester United1
Chelsea1
Turnering: Premier League, omgång 9
Tid: Söndagen den 26 oktober 2014, 17.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 75 327
Domare: Phil Dowd

Matchhändelser

12RAFAEL DA SILVA
22DIDIER DROGBA
39NEMANJA MATIC
50CESC FABREGAS
530-1DIDIER DROGBA
62OSCAR
65BRANISLAV IVANOVIC
77MAROUANE FELLAINI
88EDEN HAZARD
90+4BRANISLAV IVANOVIC
Orsak: Två varningar
90+41-1ROBIN VAN PERSIE
Assist: Fellaini
90+5ROBIN VAN PERSIE

Manchester United

De Gea
Rafael, Smalling, Rojo, Shaw
Blind
Januzaj, Mata, Fellaini, Di Maria
Van Persie
Wilson för Mata (67)
Avbytare: Lindegaard, Blackett, Carrick, Fletcher, Herrera, Pereira

Chelsea

Courtois
Ivanovic, Cahill, Terry, Luis
Fabregas, Matic
Willian, Oscar, Hazard
Drogba
Mikael för Oscar (67)
Schurrle för Hazard (90)
Zouma för Willian (90+3)
Avbytare: Cech, Ake, Baker, Salah

Allt om matchen »