Matchrapport: Manchester city – Manchester United 1-0

Sergio Aguero gjorde det enda målet i Manchesterderbyt. Därmed vann Manchester city med 1-0 mot United, och Uniteds fjärde raka derbyförlust är ett faktum. Chris Smallings utvisning i slutet på den första halvleken blev till slut matchavgörande.

10 Heroic Lions, One Stupid Boy,” skrev Mirror när David Beckham blev utvisad mot Argentina. Samma rubrik skulle kunna användas den här gången. Uniteds tio spelare kämpade tappert och hade flera hyggliga kvitteringschanser.

Nära, men inte tillräckligt nära. United har nu halkat ner till en tiondeplats i tabellen och den sämsta säsongsinledningen sedan 1986/87 är ett faktum.

Laguppställningarna

Louis van Gaal hade förstås ett skadebesked att leverera innan avspark, då Rafael hade skadat sig på träning i torsdags. Valencia ersatte Rafael som högerback, medan Rooney som väntat ersatte Mata. I övrigt var det samma spelare och samma taktik som mot Chelsea för United.

Hos hemmalaget fick Jovetic oväntat chansen på topp istället för Dzeko. Det blev Fernando och inte Fernandinho som tog plats bredvid Toure på mittfältet. Mittbacksvalet blev inget val för Pellegrini då Mangala var skadad, vilket innebar Demichelis tillsammans med Kompany. Pellegrini ville spela Kolarov som vänsterback men Kolarov blev skadad på uppvärmningen och Clichy fick chansen, vilket skulle visa sig bli olycksaligt för United.

Första halvlek

United öppnade matchen bäst och förde spelet. Det var dock city som skapade de bästa chanserna, då framför allt Valencia och Rojo bjöd på misstag. United skapade en del halvchanser, med ett skottförsök från Januzaj och några halvfarliga inlägg, men inte mer än så.

Efter halva den första halvleken hade city testat De Gea fyra gånger, tre gånger från Aguero och en gång från Navas. De Gea imponerade framför allt med en reflexräddning på Navas skott och en perfekt tajmad, och modig, utrusning då Aguero sprungit sig fri.

Matchen lugnade sedan ner sig. Efter en halvtimme tog Hart hand om bollen efter en Unitedfrispark. Oerhört farligt tyckte Chris Smalling som parkerade framför Hart. När Hart rörde sig i sidled följde Smalling efter och när Hart ändå bestämde sig för att sparka iväg bollen stod Smalling i vägen. Olämpligt, tyckte domaren, som förstås visade ett gult kort för Smalling.

Åtta minuter senare gick Valencia bort sig och Milner får utrymme på vänsterkanten. Milners första bollkontakt är dålig och han får bollen långt framför sig. Smalling tror att han ska hinna först men Milner är klart före. När Smalling inser detta bestämmer han sig för att helt sonika kapa Milner. Olämpligt, tyckte domaren. Solklar varning och därmed utvisning för Smalling. Urbota korkat av Smalling, som helt i onödan försätter United i en mycket svår situation.

Van Gaal väljer att kasta in säsongsdebuterande Michael Carrick som mittback. Januzaj offras.

Innan Carrick hann komma in fick dock Fellaini vikariera som mittback i ett par minuter. Det var tillräckligt för att han skulle hinna visa att han inte är en bra mittback. Aguero får bollen i straffområdet och Fellaini sparkar Aguero, vilket borde ha resulterat i en straff. Hemmalaget har en till straffsituation på tilläggstid då Toure ramlar i duell med Rojo.

Andra halvlek

United går ut till andra halvlek med en förhoppning om att klara 0-0. Det betyder total dominans för city och ledningsmålet känns bara som en tidsfråga.

United till en ny förändring i backlinjen då Rojo skadar sig själv med en onödig och misslyckad satsning mot Demichelis. Paddy McNair ersätter och United avslutar matchen med den självklara backlinjen Valencia, Carrick, McNair och Shaw. Det är en backlinje som förmodligen inte ens har testats på träning.

När timmen är spelad ramlar Aguero på nytt i straffområdet, då Carrick sträckte fram foten framför honom. Domaren friar och United får ett bra kontringsläge genom Di Maria. Demichelis inser faran och tar en taktisk varning genom att kapa Di Maria.

Någon minut senare tar city ledningen. Clichy får en jätteyta på vänsterkanten, Aguero hittar en yta mellan Carrick och McNair och Clichy hittar Aguero som trycker in bollen bakom De Gea.

Nu borde matchen vara över, då city har ledningen både i antal spelare och antal mål. Men det är som att nervknutarna släpper hos United och man tar över matchen.

Van Persie tvingar Hart till en hygglig räddning efter en individuell prestation. Rooney skapar en bra chans genom att springa förbi ett par cityförsvarare. När han kommer in i straffområdet väljer han dock passning till Van Persie, i sämre läge, istället för skott. Van Persies skott täcks och returen hamnar hos Di Maria som avslutar bra men Hart gör en kanonräddning. Fellaini får en jättechans efter en frispark men han missar nicken totalt.

Hemmalaget får förstås några kontringschanser. Navas prickar stolpen, medan Toure både skjuter och nickar utanför i hyggliga lägen.

Det blir dock inga fler mål i matchen och city vinner med 1-0.

Fyra tonåringar i United

Manchester United startar matchen med Adnan Januzaj och Luke Shaw i startelvan. I andra halvlek blir både Paddy McNair och James Wilson inbytta. Därmed har United fyra tonåringar i aktion och detta i ett derby på bortaplan. Det är anmärkningsvärt.

Det kan ha hänt på Sir Matt Busbys tid, men jag tvivlar på att det har hänt sedan dess.

Visst, United har en del skador, men det är ändå kul att se. Och trots alla skador är det ju inte så att Van Gaal saknar alternativ. Juan Mata sitter till exempel på bänken hela matchen och jag har en känsla av att både Ferguson och Moyes hade kastat in Fletcher och inte McNair i backlinjen efter Rojos skada.

Vi måste prata om domaren

Domaren Michael Oliver har en dålig dag på jobbet. Det första misstaget han gör är när Clichy klarar sig med en frispark då han fångar Januzaj med armarna. Som en jämförelse blev både Rafael och Ivanovic varnade för lindrigare förseelser i matchen mot Chelsea förra veckan (i Ivanovic fall innebar det dessutom det andra gula kortet).

Blind får matchens första varning för en tämligen harmlös förseelse. Några minuter senare klarar sig Zabaleta från ett gult kort efter en betydligt tuffare tackling.

Utvisningen på Smalling går inte att diskutera.

Efter utvisningen borde city ha fått tre straffar, men Oliver blundar för detta. Oliver blundar också för en våldsam satsning av Demichelis, precis innan Rojo blir skadad.

Allt i allt en kass dag på jobbet för Oliver. Inget av hans misstag blev dock matchavgörande.

Inte tillräckligt nära

Efter matchen var Louis van Gaal stolt över Uniteds insats, men han konstaterar att ”i slutet har vi noll poäng, i sport är det alltid målen som räknas.” Poängen ramlar inte direkt in på Manchester Uniteds konto den här säsongen. Efter tio matcher har vi bara tretton poäng, vilket är ett bedrövligt facit.

Vi var så nära. Nära trots att vi spelade med tio spelare. Vi skapade fler chanser än i första halvlek. Men vi är nära, men inte tillräckligt nära. Vi måste förbättra oss,” fortsätter Van Gaal.

Så låter det lite för ofta. Det finns en hel del positiva tendenser i spelet. Men positiva tendenser räcker inte, United måste hitta ett sätt att förvandla bollinnehav och målchanser till mål och poäng. En viss tröst finns i att våra motståndare också tappar en hel del poäng. Avståndet till fjärdeplatsen är bara fyra poäng.

Framför allt är det bortaspelet som inte fungerar. Van Gaal har nu sex bortamatcher utan seger. Adderar vi matcherna i slutet på förra säsongen har United nu nio raka bortamatcher utan seger.

Även om offensiven inte levererar mål i den takt man kan begära så är problemen störst i defensiven. Det är givetvis en stor nackdel att behöva formera en ny backlinje inför varje match, men även en nykomponerad backlinje ska kunna fungera som en enhet.

Det är mycket att jobba på för Van Gaal. Och inte blir det lättare när hans spelare agerar som Smalling gjorde idag.

Matchinformation

Manchester city 1
Manchester United 0
Turnering: Premier League, omgång 10
Tid: Söndagen den 2 november 2014, 14.30
Plats: City of Manchester Stadium, Manchester
Publik: 45 358
Domare: Michael Oliver

Matchhändelser

28 DALEY BLIND
31 CHRIS SMALLING
39 CHRIS SMALLING
Orsak: Två varningar
60 MARTIN DEMICHELIS
63 1-0 SERGIO AGUERO
77 PABLO ZABALETA
79 FERNANDO

Manchester United

De Gea
Valencia, Smalling, Rojo, Shaw
Blind
Januzaj, Rooney, Fellaini, Di Maria
Van Persie

Carrick för Januzaj (43)
McNair för Rojo (56)
Wilson för Van Persie (82)

Avbytare: Lindegaard, Fletcher, Herrera, Mata

Manchester city

Hart
Zabaleta, Demichelis, Kompany, Clichy
Navas, Fernando, Toure, Milner
Jovetic, Aguero

Nasri för Milner (70)
Dzeko för Jovetic (71)
Fernandinho för Aguero (84)

Avbytare: Caballero, Sagna, Sinclair, Boyata

Allt om matchen »

Senaste artiklarna

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på svenska och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM SUPPORTERKLUBBEN   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS