Inför: Manchester United – Stoke City

Äntligen en veckomatch igen för Manchester United då Stoke City på tisdagskvällen besöker Old Trafford. United jagar sin fjärde raka seger, en bibehållen fjärdeplats och en potentiell möjlighet att klättra i tabellen nästa omgång. För Stoke handlar är varje poäng viktig i kampen om att hålla nedflyttningsstrecket på bekvämt avstånd.

Matchen, som visas på Viasat Fotboll Sport och Viaplay, sparkar igång 20.45 i den svenska tidszonen.

Manchester United

Manchester United går in i morgondagens match med tre raka segrar. Det är dock tre segrar som har sett annorlunda ut. United vann mot Crystal Palace i en trist tillställning för att man har mer kvalitet i laget. Mot Arsenal var det ingen propagandafotboll från United men de tre poängen var oerhört sköna. I lördags levererade United emellertid en helgjuten insats mot Hull.

Det var vår bästa match för säsongen,” kommenterade Louis van Gaal efter segern mot Hull. Givet hur varierande United har uppträtt den senaste tiden är det knappast självklart att man fortsätter i samma stil. En ytterligare osäkerhetsfaktor är att det är blott andra gången under säsongen som United ska spela fotboll mitt i veckan.

Skadeläget är som det är, fler spelare än acceptabelt är uträknade på förhand. Blind, Jones, Lingard och Shaw är definitivt borta. Evans spelar med U21-laget i skrivande stund och är således inte aktuell. Di Maria klev av mot Hull och Van Gaal sa efteråt att argentinaren inte är aktuell mot Stoke. Rafael har förvisso förklarat sig själv vara tillbaka i träning men Van Gaal kräver ju minst en veckas träning innan spela så även Rafael kan räknas bort.

Statusen för James Wilson är oklar, men vi får nog utgå från att han inte är aktuell. Rooney fick förvisso ett par smällar mot Hull men kaptenen förväntas kunna spela.

Det gör att Van Gaals laguttagning känns tämligen given, med reservation för att han bedömer att halva laget är oförmöget att spela två matcher på fyra dagar. Förhoppningsvis fortsätter Van Gaal med fyra backar och Carrick sittandes framför backlinjen medan de fem offensiva springer omkring i mer eller mindre fria roller.

Att De Gea vaktar målet är självklart.

På högerbacken finns det egentligen inget annat alternativ än Valencia. I mittförsvaret bör Van Gaal vara sugen på att fortsätta med Smalling och Rojo, även om duon inte testades alls i helgen. Det innebär i så fall att Young fortsätter som vänsterback. Frågetecknet är väl om man bedömer att Rojo inte är redo för två matcher på så kort tid, men spontant tänker jag att en axelskada, till skillnad från till exempel sköra ljumskar, inte ska påverka i det avseendet. Det är väl heller inte uteslutet att Rojo kliver ut på vänsterbacken. Blackett, McNair och Carrick är den kompletta listan på alternativ i backlinjen.

Just Carrick bör dock fortsätta som sittande framför backlinjen. Om Van Gaal eventuellt hade en tanke på att ge Fletcher chansen där så var nog skottens kvart mot Hull tillräckligt för att slopa den idén.

Rooney har en given plats i laget om han är i speldugligt skick, så mycket har Van Gaal avslöjat. Herrera måste ha spelat in sig i laget med sitt inhopp senast. Fellaini känns också given då motståndet heter Stoke och är längst i ligan.

Då återstår två platser, med Van Persie, Mata, Januzaj, Wilson och Falcao som kandidater. Wilson kan vi nog utgå från är otillgänglig och känslan är väl att Van Gaal inte tycker att Falcao är redo för mer än ett inhopp. Van Persie lär få förnyat förtroende efter mål och assist senast och rimligtvis fortsätter även Mata.

Möjlig startelva (4-3-3, typ): De Gea; Valencia, Smalling, Rojo, Young; Fellaini, Carrick, Mata; Herrera, Rooney; Van Persie

Stoke City

Det stora orosmolnet för United är att Stoke har tagit 13 av sina 15 poäng mot lag på den övre halvan. Man har bland annat bortasegrar mot Manchester city och Tottenham. I helgen hade Stoke bortamatch mot ett lag på den undre halvan (Liverpool) och då blev det följdriktigt en förlust.

Stoke har, precis som United, en hel del skadeproblem. Odemwingie är borta säsongen ut, Huth, Moses och Teixiera är borta sedan tidigare och mot Liverpool blev både Sidwell och Whelan skadade. Unitedprodukten Phil Bardsley förväntas dock vara tillbaka i spel efter sjukdom.

Mark Hughes vill förvisso förvandla Stoke till ett fotbollslag men man är fortfarande Stoke, bara lite mindre farliga på fasta situationer. Man gör få mål, släpper in få. Man drar på sig fjärde flest frisparkar i ligan och man har tredje flest varningar. Stoke har också en fullständigt meningslös och extremt övervärderad publik. Ja, helt enkelt en klubb som hör hemma i League Two eller så.

Spelaren att se upp med är framför allt Bojan, som gick vilse och vaknade upp i Stoke. Charlie Adam är alltid redo med ett hjälteskott, folket på de övre läktarsektionerna varnas, och Peter Crouch är lång. Unitedprodukten Ryan Shawcross förtjänar ett bättre öde än att vara mittback i Stoke och liksom Bojan hamnade den förre Unitedspelaren Mame Biram Diouf i Stoke utan att någon fattade vad som hände. Undertecknad misstänker att Hughes lurade spelarna med förklaringen att Stoke är walesiska för Sevilla.

Möjlig startelva (4-2-3-1): Begovic; Bardsley, Shawcross, Wilson, Pieters; Adam, N’Zonzi; Diouf, Bojan, Amautovic; Crouch

Historik

Ingen av spelarna i dagens Unitedtrupp levde senast Stoke besökte Old Trafford utan att åka hem som förlorare. Eftersom Stoke är ganska kassa är segersviten bara elva matcher lång. Ska vi hitta en Stokeseger på Old Trafford måste vi gå tillbaka till 1976.

United har 11-1-1 mot Stoke på tolv ligamatcher och en ligacupmatch sedan Stoke gick upp till Premier League 2008.

Stokes seger kom dock i den allra senaste matchen mellan klubbarna. Då valde David Moyes att starta med Jones och Evans i mittförsvaret, vilket så klart innebar två byten redan i den första halvleken.

Senaste mötet på Old Trafford kom i oktober förra året. Då vände United 0-1 och 1-2 till seger 3-2, med inhoppare Hernandez som matchvinnare ett par minuter efter Rooneys kvittering. Januzaj stod för ett piggt inhopp.

Uppdatering: Matchen visas på Viasat Sport, inte Viasat Fotboll.

Matchinformation

Manchester United
Stoke City
Turnering: Premier League, omgång 14
Tid: Tisdagen den 2 december 2014, 20.45
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Jon Moss
Teve: Viasat Sport, Viaplay

Manchester United

Skador Blind (knä, mitten/slutet decemer), Di Maria (hamstring, inget datum), Jones (benhinneinflammation, inget datum), Lingard (knä, inget datum), Rafael (muskelskada, inget datum), Shaw (vrist, mitten december)
Tveksamma Evans (matchform), Rooney (smäll), Wilson (skadad)
Avstängda
Position 4:e | 6-4-3 | 22-15 | 22
Bästa målskytt Rooney (5)
Disciplin 23 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O 20/10 West Brom (B, PL) 2-2
O 26/10 Chelsea (H, PL) 1-1
F 2/11 Manchester city (B, PL) 0-1
V 8/11 Crystal Palace (H, PL) 1-0
V 22/11 Arsenal (B, PL) 2-1
V 29/11 Hull (H, PL) 3-0

Stoke City

Skador Huth (vad, mitten december), Moses (lår, mitten januari), Odemwingie (knä, juni), Sidwell (knä, mitten januari), Teixiera (fot, inget datum), Whelan (lår, mitten december)
Tveksamma Bardsley (sjuk)
Avstängda
Position 12:e | 4-3-6 | 13-16 | 15
Bästa målskytt Diouf, Walters (3)
Disciplin 30 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F 25/10 Southampton (B, PL) 0-1
F 29/10 Southampton (H, LC) 2-3
O 1/11 West Ham (H, PL) 2-2
V 9/11 Tottenham (B, PL) 2-1
F 22/11 Burnley (H, PL) 1-2
F 29/11 Liverpool (B, PL) 0-1

United mot Stoke

Totalt 100 41-32-27 92-41
Ligan 82 36-25-21 132-98
Hemma 49 26-16-7 92-41
FYRA SENASTE MÖTENA
V 2013-04-14 (B, PL) 2-0
V 2013-01-26 (H, PL) 3-2
V 2013-12-18 (B, LC) 2-0
F 2014-02-01 (B, PL) 1-2
SENASTE HEMMAMATCHER
V 2011-01-04 (H, PL) 2-1
V 2012-01-31 (H, PL) 2-0
V 2012-10-20 (H, PL) 4-2
V 2013-10-26 (H, PL) 3-2

Domare: Jon Moss

M
PL 2014/15 9 32 2 2 4
PL 2013/14 23 72 1 2 9
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

Allt om matchen »


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS