Matchrapport: Manchester United – Stoke City 2-1

Embed from Getty Images

Manchester United tog sig an Stoke på tisdagskvällen och kunde säkra sin fjärde raka seger i ligan efter mål av Fellaini och Rojo.

United kom till start med en 4-4-2-uppställning där backlinjen utgjordes av Smalling och Rojo centralt, flankerade av Young och Valencia. Ansvaret att sköta kantspelet låg på de två senares axlar, då mittfältet utgjordes av en diamant bestående av Carrick, Fellaini, Herrera och Mata. Längst fram kamperade unge Wilson tillsammans med rutinerade van Persie. Som sista utpost återfanns givetvis De Gea.

Matchen

Matchinledningen är tämligen tempofattig och målchanserna lyser med sin frånvaro. United är det bollförande laget och förefaller ha full kontroll på händelserna. Stoke satsar helt klart på ett kompakt försvar och de sporadiska anfallsförsöken präglas av försiktighet vad gäller att fylla på med folk bakifrån.

Matchens första målchans dröjer tills dess att dryga kvarten är spelad. Den inträffar genom en bjudning från Stoke-keepern Begovic. Van Persie snappar upp bollen och agerar omedelbart genom att spela bollen till Herrera centralt i banan. Trots att Begovic är felplacerad så lyckas inte Herrera sätta dit bollen, då han misslyckas med att hålla nere bollen. Chansen blir dock något av en injektion och jag tycker mig kunna urskilja ett något rörligare anfallsspel hos hemmalaget efteråt.

Någon som onekligen är på spelhumör är Young. Trots sin utgångsposition som vänsterback så kommer han gång på gång fram och lyckas med den ena läckra dribblingen efter den andra. Tyvärr så höll de efterföljande inläggen en betydligt sämre kvalitet.

United tar dock ledningen genom just ett finfint inlägg från vänsterkanten. Det är Herrera som har letat sig dit efter att ha förmedlat bollen till Mata vid ett snabbt uppspel för att sedan få tillbaka den efter en överlappning. Hererras inlägg är högt och skruvar sig mot den bortre stolpen där Fellaini har störtat fram. Helt ohotat i luftrummet visar belgaren äntligen sin kvalitet med huvudet och med sitt första mål på Old Trafford ger han United ledningen.

Stoke svarar inte omedelbart men tiotalet minuter efter målet skapar man sin första farlighet. Ett inlägg studsar in framför mål men Rojo tacklar snyggt undan bollen till en hörna. United lyckas bra med att störa Stoke genom sitt presspel, där Wilsons arbete bör lyftas fram lite extra.

Fellainis huvudspel är ett anfallsvapen som United gör sitt bästa för att utnyttja när denne befinner sig i straffområdet. Några fler nickmål bjuder belgaren dock inte på, men för den sakens skull så lämnar han inte händelsernas centrum. I den 39:e minuten blir belgaren till synes sparkad i huvudet i en närkamp, varefter Stoke fortsätter anfalla. Domaren låter också spelet fortgå och Stoke kan kvittera genom ett skott signerat N´Zonzi, som fått läget sedan bollen studsat iväg olyckligt vid ett brytningsförsök av Smalling. Reprisbilderna visar att sparken tog på höften och att Fellaini tog sig för nacken (?). Hursomhelst var det en dråplig kvittering som i princip kom från ingenstans.

United skapar en målchans före paus sedan Young – hör och häpna – helt korrekt tilldelats en frispark strax utanför straffområdet i ett fint inläggsläge. Planen är återigen att hitta Fellaini, men den här gången når Stokeförsvaret högst. Avvärjningen är dock inte bättre än att den dimper ner i straffområdet framför Smalling. Mittbackens avslut tar på en försvarare innan det hamnar hos Fellaini till höger. Han försöker placera in bollen med en bredsida men Begovic klarar genom en fin parad. Resultatet i halvtid är därmed 1-1.

Samma manskap äntrar planen när det är dags för den andra halvleken. Young är fortfarande framgångsrik på sin vänsterkant men dräller, vid ett tillfälle där han har fått mycket yta att jobba på, lite med bollen vilket möjligen kostar oss ett läge. Valencia går också framåt ibland men där går det oftast trögare.

En kvart in i andra halvlek tar United åter ledningen och återigen görs målet på nick efter ett fint inåtskruvat inlägg. Mata ligger bakom det den här gången och hans frispark touchar Rojos – som möjligen är någon centimeter offside – skalle och går i nät. Rojos första balja för sin nya klubb! United etablerat ett visst tryck efter målet och Fellaini är nära att näta ytterligare två gånger.

Rörligheten i anfallsspelet är bättre i den andra halvleken och United har ytterligare ett par möjligheter att punktera matchen. Wilson är nära då han, mycket skickligt, löper igenom Stokeförsvaret. Avslutet smiter dock precis utanför stolpen. 3-1-målet kommer aldrig och Stoke lyckas till slut vaska fram några lägen under matchens slutminuter. Då kliver, som så många gånger förr, vår underbara spanska burväktare fram med ett par vassa reflexräddningar, vilket säkrar lagets fjärde raka seger. Vi får leta oss tillbaka ett helt år för att hitta en lika lång segersvit!

Efter matchen

Det var knappast någon övertygande seger, likt Hullmatchen, senast, men det viktiga är att tre poäng är bärgade. Även om Uniteds uppställning till stora delar fungerar väl så blir bredden ibland lidande när mittfältet helt saknar naturliga yttrar. Emellanåt blir det helt klart jättefina ytor för ytterbackarna att gå framåt på. Men vid de tillfällen då den ena ytterbacken har följt med upp, men inte tagit sig förbi sin bevakning så tenderar spelet att gå i stå. Detta eftersom den andra ytterbacken då inte kan fylla på i samma utsträckning som en yttermittfältare och därmed blir alternativen betydligt färre vid dessa tillfällen.

Matchinformation

Manchester United 2
Stoke City 1
Turnering: Premier League, omgång 14
Tid: Tisdagen den 2 december 2014, 20.45
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 75 388
Domare: Jon Moss

Matchhändelser

21 1-0 MAROUANE FELLAINI
Assist: Herrera
39 1-1 STEVEN N’ZONZI
41 PHIL BARDSLEY
58 ERIK PIETERS
59 2-1 JUAN MATA
60 ANDER HERRERA
72 STEPHEN IRELAND
90+2 ASHLEY YOUNG
90+4 MARC WILSON

Manchester United

De Gea
Valencia, Smalling, Rojo, Young
Carrick
Fellaini, Mata
Herrera
Van Persie, Wilson

Falcao för Wilson (78)
Fletcher för Herrera (86)
Januzaj för Mata (90+2)

Avbytare: Lindegaard, McNair, Blackett, W Keane

Stoke City

Begovic
Bardsley, Shawcross, Wilson, Pieters
Cameron, N’Zonzi
Ireland, Bojan, Assaidi
Diouf

Crouch för Assaidi (77)
Arnautovic för Ireland (82)

Avbytare: Butland, Muniesa, Palacios, Adam, Shenton

Allt om matchen »


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS